(©Starsport)
(©Starsport)

Samo bez roštiljanja

Vreme čitanja: 2min | ned. 19.11.23. | 09:03

Važan je danas samo plasman na EP, bez umetničkog dojma

Igraće se u Leskovcu, ali roštiljanja ne sme da bude! A, ne mislimo pritom, naravno, na obrtanje ćevapa i pljeskavica na vatri...

Zaljubljenici u stoni fudbal znaju šta je “roštiljanje”: udaranje po lopti bez smisla, zveketanje svom snagom, lišeno taktike, tehnike, kombinovanja. Bez ikakve ideje i ikakvog sistema. E, baš to je ono što danas ne sme da se desi fudbalerima reprezentacije Srbije pred finalnih 90 minuta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Bugarske u Leskovcu (15.00).

Izabrane vesti

Iako je i bod dovoljan Orlovima da polete ka Nemačkoj, da izvade vizu za EP posle 24 godine, jasno je da će biti pritiska. Da noge, makar na početku, neće najbolje slušati. Ogroman je taj teret na leđima, kada gotovo dve i po decenije reprezentacija nije videla šampionat kontinenta. Toliko generacija nije uspelo da izvadi taj “mač u kamenu”... Zato je bitno sačuvati pribranost, koncentraciju, kontrolu nad utakmicom. Da se lopta ne “udara”, nego da ide od noge do noge. Pa će se put do mreže Bugara već negde ukazati.

Pričali smo tamo od marta, kada su krenule kvalifikacije, da reprezentacija Srbije ne igra tako dobro, tako ubedljivo, kao u prethodnom ciklusu, kada se tražila karta za Katar. Uostalom i rezultati su slabiji nego onomad, a u objektivno slabijoj grupi. Danas, pak, umetnički dojam neće biti ni najmanje bitan. Važan je taj bod. Ili tri – još bolje. Samo da se udari pečat na vizu za Nemačku. Da se rezerviše mesto za dvoranu u Hamburgu 2. decembra, kada će se održati žreb za grupe.

Odavno se nije desilo da naša reprezentacija koje kolo pre kraja overi plasman na veliko takmičenje. Kod Ilije Petkovića za SP 2006. morala je da padne BiH na Marakani u tesnoj utakmici (1:0). Kod Radomira Antića je bilo ubedljivo – poslednji put. U Rusiju 2018. smo otišli jedva izborenom pobedom nad Gruzijom u Beogradu u poslednjem kolu (1:0). A, u Katar se otišlo trijumfom nad Portugalijom u Lisabonu u poslednjem minutu kvalifikacija (2:1).

Izgleda da je takva sudbina Orlova – mora da bude do poslednjeg istanjenog živca. Možda zbog toga nije bilo realno očekivati da projure kroz grupu i tamo, recimo, pre mesec dana završe sav posao. Sada više nije ni bitno. Dajte taj bod ili tri – još bolje – pa da srpska fudbalska “Gutmanova kletva” ode u zaborav posle skoro dve i po decenije. Piksi je bio tu, kao kapiten, kada je ona pala na reprezentaciju, Piksi će biti tu, kao selektor, da je razveje kao gustu maglu oko Orlova.

Još samo 90 minuta…

KVALIFIKACIJE ZA EP - DESETO (POSLEDNJE) KOLO

nedelja

15.00: (1.18) Srbija (8.50) Bugarska (16.0)

15.00: (1.85) Mađarska (3.50) Crna Gora (4.40)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara