Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Samo jedna nepoznata u azijskim kvalifikacijama, derbi bez značaja u Džedi

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 12:20

Podvlači se crta u trećoj fazi borbi za Mundijal na najvećem kontinentu

Južna Koreja, Iran, Japan i Saudijska Arabija su overile vizu za pdlazak na Mundijal u Kataru. Osigurale su mesto među najbolje dve selekcije Grupe A i B treće faze kvalifikacija koja znače direktan odlazak na svetsku smotru, dok treća pozicija vodi u baraž. Na njoj je Australija, koja čeka rivala iz Grupe A. Najbliži joj je UAE, ali Irak i Liban imaju teoretkse šanse da ga preteknu u poslednjem kolu.

Južna Koreja je otputovala u Ujedinjene Arapske Emirate posle udobne pobede od 2:0 nad Iranom u svojoj pretposlednjoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Pošto su Tigrovi osvojili 23 boda od mogućih 27 do sada, zauzeli su prvo mesto u Grupi A, preskočivši Irance.

Izabrane vesti

Selekcija Paula Benta u nizu je od sedam pobeda i neporažena je u takmičarskim mečevima od poraza od Katara 1:0 u januaru 2019, i pokušaće da nastave dobar niz protiv rivala koji se nada baražu.

UAE je izgubio četvrtu uzastopnu utakmicu u gostima posle poraza od Iraka 1:0 pre pet dana i sada strepi za treće mesto. Samo je na bod daleko od četvrtoplasiranog Iraka, koji danas gostuje Siriji koja nema nikakve šanse da uskoči plej-of.

15.45: (4,80) UAE (3,45) Južna Koreja (1,80)

Do prolaza može i Liban, mada samo u teoriji, jer bi morao da pobedi Iran sa više golova razlike (gol-razlika -6), pa je UAE koji je na tri koraka daleko u boljem položaju (gol-razlika -1).

Derbi večeri rezervisan je za duel u Džedi. Duel Saudijske Arabije i Australije (20.00) u poslednjem kolu azijskih kvalifikacija za Mundijal u Kataru neće imati nikakav takmičarski značaj, ali samo prividno.

Verovali su Australijanci da će se u Saudijskoj Arabiji boriti za direktan plasman u Katar. Te planove im je pokvario Japan, koji ih je prošlog četvrtka ubedljivo savladao usred Sidneja, sa 2:0. Jednostavno, Japanci su bili bolji, a u finišu meča su slomili otpor domaćina, za kojeg je bivši štoper Crvene zvezde Miloš Degenek odigrao svih 90 minuta. Na terenu je izgledalo kao da su gosti ti kojima je pobeda neophodna, a ne Australijanci.

20.00: (2,50) Saudijska Arabija (3,05) Australija (3,05)

U skladu s tim, ovaj duel sa Saudijskom Arabijom biće revijalan. Sada je razlika između drugoplasiranog i trećeplasiranog tima pet bodova, više nema šanse da se promeni situacija u B grupi. Svakako će Japan i Saudijska Arabija, zajedno s Južnom Korejom i Iranom, u Katar, a Australiji preostaju dva kruga pakla. Prvo azijski baraž s trećeplasiranim timom A grupe, pa u slučaju pobede interkontinentalni baraž s petoplasiranim timom iz Južne Amerike.

Druga bi se priča sada pisala da je Australija u novembru prošle godine uspela da kruniše inicijativu u direktnom okršaju sa Saudijskom Arabijom u Sidneju. Bila je bolja na terenu, ali rezultat je ostao tada 0:0. Bio je to njihov šesti okršaj u ovom veku, a Saudijci nikada nisu savladali Kengure. Po tri puta su Australijanci slavili i odigrali nerešeno.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

SVETSKO PRVENSTVO, AZIJSKE KVALIFIKACIJE - 10. KOLO

Utorak

GRUPA A

13.30: (1,22) Iran (6,25) Liban (14,0)

15.45: (4,80) UAE (3,45) Južna Koreja (1,80)

15.45: (4,30) Sirija (3,15) Irak (2,00)

GRUPA B

12.35: (1,12) Japan (9,00) Vijetnam (20,0)

18.00: (1,85) Oman (3,40) Kina (4,60)

20.00: (2,50) Saudijska Arabija (3,05) Australija (3,05)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoreprezentacija Saudijske Arabijereprezentacija Australijereprezentacija Južne Koreje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara