Detalj sa meča između Beluizdada i Mamelodi Sandaunsa prošle sezone u četvrtfinalu Lige šampiona (©AFP)
Detalj sa meča između Beluizdada i Mamelodi Sandaunsa prošle sezone u četvrtfinalu Lige šampiona (©AFP)

Samo jedno veliko iznenađenje u kvalifikacijama, poznati su skoro svi učesnici afričke Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.10.23. | 08:59

Preostala je da se odigra još samo utakmica između Beluizdada i Bo Rendžersa (ponedeljak, 21) pa da budu poznati i definitivno sastavi svih šešira na žrebu. Svakako, senzacija bi bila da Alžirci kod kuće ne odbrane 3:1 i ne priključe se ostalim najboljim ekipama Crnog kontinenta

Skoro da su se završile kvalifikacije za Ligu šampiona. Minulog vikenda je odigrano 15 od 16 dvomeča, preostalo je samo da se ovog ponedeljka od 21.00 časova sastanu prvak Alžira Beluizdad i najbolji tim Sijera Leonea Bo Rendžers, pa da dobijemo i zvanično sastave šešira za žreb grupne faze, koji bi trebalo da se održi u petak u Johanesburgu.

Mada, već sada je praktično sve poznato, jer prava senzacija bi bila da se Beluizdad ne nađe među 16 najboljih timova Crnog kontinenta. Alžirci su sa gostovanja vratili sa prednošću od 3:1, a očekuje se da bez većih problema razliku u klasi još jednom potvrde i pred svojim navijačima.

Izabrane vesti

Uostalom, Beluizdad je jedan od najboljih afričkih timova u poslednje vreme, prošle sezone je igrao četvrtfinale evropskog takmičenja, a zanimljivo da je tada takođe na putu ka grupnoj fazi eliminisao Bo Rendžerse (sa ukupnih 3:0). Beluizdad je u poslednje tri Lige šampiona stizao do četvrtfinala, a potom u sva tri navrata tamo bio eliminisan.

Dakle, ako ne bude iznenađenja i Alžir bude imao predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona, Beluizdad će biti smešten u drugi šešir. Prvi je rezervisan za aktuelnog prvaka Afrike Al Ahli iz Kaira, Vidad Kazablanku, Esperans iz Tunisa i Mamelodi Sandaunse, četiri tima sa najviše bodova na CAF-ovoj rang listi, za koju se gleda učinak u poslednjih pet sezona.

Bez obzira na ishod današnjeg meča egipatski Piramids, Simba iz Tanzanije i Petro Atletiko iz Luande (Angola) će se naći u drugom šeširu, dok će im se TP Mazembe iz Demokratske Republike Kongo pridružiti samo u slučaju da Bo Rendžersi u Alžiru trijumfuju sa tri gola razlike ili ubedljivije (u Africi i dalje važi pravilo gola u gostima, tako je Simba eliminisala Pauer Dinamos). U grupnoj fazi Lige šampiona učestvovaće 16 timova, raspoređena u četiri grupe od po četiri ekipe. Po dve najbolje će se kasnije plasirati u četvrtfinale.

Zanimljivo će biti videti i kako će čelnici CAF-a odlučiti ko će u trouglu ASEK Mimozasa (Obala Slonovače), Jang Afrikansa (Tanzanija) i Etoil Sahela (Tunis) morati u četvrti šešir, pošto su sve tri ekipe izjednačene na rang listi sa po 20 bodova. To će biti briga čelnika afričke kuće fudbala samo u slučaju da Beluizdad prođe u grupnu fazu, pošto bi u slučaju senzacije Bo Rendžersi bili zakucani za četvrti šešir. U njemu su još sigurno Nuadibu (Mauritanija), Medima (Gana) i Džvaneng Galaksi (Bocvana).

Upravo su ta tri tima jedini napravili iznenađenja u kvalifikacijama, odnosno eliminisali favorizovane protivnike. Nuadibu je bio bolji od Reala iz Bamaka (Mali) sa ukupnih 4:1, Medima je iznenadila gvinejsku Horoju (4:3), a titulu junaka kvalifikacija ipak je (barem zasad) poneo Džvaneng Galaksi. Prvak Bocvane je bio bolji od vicešampiona Južne Afrike Orlando Pajratsa, kao gost je slavio posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

-------------------------

ŠEŠIRI U CAF LIGI ŠAMPIONA

Prvi šešir: Al Ahli (Egipat), Vidad (Maroko), Esperans (Tunis), Mamelodi Sandauns (Južna Afrika)

Drugi šešir: Piramids (Egipat), Simba (Tanzanija), Petro Atletiko (Angola)

Drugi ili treći šešir: TP Mazembe (DR Kongo)

Treći šešir: Al Hilal (Sudan)

Treći ili četvrti šešir: ASEK Mimozas (Obala Slonovače), Jang Afrikans (Tanzanija), Etoil Sahel (Tunis)

Četvrti šešir: Džvaneng Galaksi (Bocvana), Nuadibu (Mauritanija), Medima (Gana)

-------------------------

KVALIFIKACIJE ZA CAF LIGU ŠAMPIONA - PLEJ-OF (REVANŠI)

Petak

Piramids - APR 6:1 (2:0) - prvi meč 0:0

Al Ahli Kairo - Sent Džordž 4:0 (3:0) - prvi meč 3:0

Orlando Pajrats - Džvaneng Galaksi 1:0 (0:0, penalima 4:5) - prvi meč 0:1

Subota

TP Mazembe – Big Bulets 4:0 (4:0) - prvi meč 1:0

Petro Atletiko – Songo 3:1 (1:0) - prvi meč 2:1

Jang Afrikans – Al Mereih 1:0 (0:0) - prvi meč 2:0

Mamelodi Sandauns – Bumamuru 2:0 (1:0) - prvi meč 4:0

Horoja – Medima 2:1 (1:1) - prvi meč 1:3

Esperans Tunis – Duanes 0:0 - prvi meč 1:0

FAR Rabat – Etoil Sahel 1:2 (0:1) - prvi meč 0:1

Vidad Kazablanka – Hafija 3:0 (2:0) - prvi meč 1:1

Nedelja

Simba – Pauer Dinamos 1:1 (0:1) - prvi meč 2:2

ASEK Mimozas – Al Ahli Bengazi 2:1 (2:1) - prvi meč 0:0

Nuadibu – Real Bamako 1:1 (0:0) - prvi meč 3:0

Al Hilal Omdurman – Primero de Agosto 2:1 (2:0) - prvi meč 0:0

Ponedeljak

21.00: Beluizdad – Bo Rendžers - prvi meč 3:1

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Afrička Liga šampionaAl Ahli KairoBeluizdadVidad KazablankaEsperansMamelodi Sandauns

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara