Fikret Međedović i Igor Matić
Fikret Međedović i Igor Matić

Samo naslonite ekipu na Ljajića i Sumu, onda rezultat ne dolazi u pitanje

Vreme čitanja: 7min | čet. 08.02.24. | 15:06

“Prvi utisak o treneru Igoru Matiću je dobar, ali da preskočim hvalospeve - teren će najbolje da pokaže”, kaže prvi operativac Novog Pazara

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Pazara)

Kako Novi Pazar sa margina ide ka nekim malo bitnijim pozicijama na srpskoj fudbalskoj sceni, tako i zimski periodi između dve polusezone kraj Jošanice i Raške postaju mirniji. Kupuje se samo neophodna i proverena roba, što bi trebalo da budu Sead Islamović i Stefan Dimić, takođe i Nikola Srećković. Padne i neka pozajmica, ovog puta Partizan je na kaljenje poslao Mihajla Petkovića. Bude i odlazaka posle samo par meseci, takav je transfer Nemanje Milojevića u Čukarički. Nekoga povuče matica, kao Banovo brdo mladog reprezentativca Mitra Ergelaša.

Izabrane vesti

Rezervni golman sada je Filip Pajović jer je Bojan Zogović otišao u Arsenal, onaj iz Tivta. Odrešene ruke dobili su iskusni Nikola Andrić, Nemanja Kojčić i Frane Čirjak, koji su našli uhlebljenje u Lučanima i eks SSSR-u. Privremeni rad u srpskoligaškom karavanu čeka Semira Alića i Lazara Slavkovića, ali i Južnoafrikanca Kurta Ejbrahamsa, koji će dijamante potražiti u Užicu. Sve u svemu, prisustvo Plavih na tržištu bilo je značajnije nego pre 12 meseci.

Zimska promena trenera je praksa u značajnom broju članova Mozzart Bet Superlige, a Novi Pazar je tu među perjanicama. Sinišu Dobrašinovića nasledio je Igor Matić, kao Saša Stanković prošlog januara Damira Čakara. I kada nije bilo rokada na pauzi, dešavale su se posle kola ili dva u prolećnom semestru. Tako je Tomislav Sivić pre dve godine došao umesto Dragana Radojičića, Davor Berber februara 2021. seo na klupu po abdikaciji Radoslava Bataka

"Nije lako naći pravog trenera i ličnost sposobnu da uklopi pojedince u našim redovima, počev najpre od Adema Ljajića i Sejdube Sume, preko ostalih. Treba naći nekoga što gaji taj napadački futbal, ko je možda i tokom igračke karijere bio napadač, kako bi razumeo sve te njihove zamisli. Imamo dvojicu možda i najboljih igrača u Mozzart Bet Superligi. Potrebno je samo nasloniti ostatak ekipe na njih i mislim da rezultat ne može da dođe u pitanje. Sve ostalo je nemoguća misija. Prvi utisak o Matiću je dobar, ali da preskočim sad hvalospeve. Teren će sve najbolje da pokaže. Bitno je da smo našli mladog čoveka, perspektivnog, vrednog, željnog rada i gladnog uspeha. Kada smo pregovarali, sve je trajalo 60 sekundi, bez pitanja i potpitanja. Odmah smo videli da je to – to", priča za Mozzart Sport generalni sekretar Pazaraca Fikret Međedović.

Pričalo se po kuloarima tokom januara da sigurno ide Ljajić, samo je pitanje koga će odabrati, a Abdulaja Sisea mnogi su videli u Vojvodini. Pominjali su se još neki momci u plavo-belom. 

"Sve to stvara veliki pritisak. To su najveće moguće brige za sportski sektor u jednom klubu. Najteže je raditi sa nezadovoljnima. Potrebno je da ubediš igrača da treba i mora da ostane, da mu kulturno staviš do znanja da nećeš da ga pustiš. Kod Adema to nije bio slučaj. Njegov ostanak nijednog momenta nije doveden u pitanje. Po završetku prvog dela sezone smo pričali, rekao mi je da ostaje i – kraj! U njegovu odluku nisam ni sumnjao. Imali smo mnogo ponuda, nikad kao ove godine. Najkonkretnija je bila za golmana Nikolu Mirkovića, odbili smo je. Hteli su i Adetunđija Rasaka Adešinu, ali smo želeli da ostane, da radi i igra, da se potrudi da dobije više minuta i ostvari što bolje brojke u nastupajućoj polusezoni. Gledali su menadžeri i Žulijusa Eđikea Oparu, koji je rođen 2005. i nemilice trese mreže u Omladinskoj ligi Srbije. Da smo prodali tih pet ili šest traženih igrača, gde je samo trebalo staviti paraf, mogli smo da živimo godinu dana bez ičije pomoći, možda i dve. Ali, ne! Jasno smo stavili do znanja svima da nam je isključivi prioritet Evropa. Ne zanima nas ništa drugo. Zbog toga smo sve ponude odbili, uključujući poslednju za Emira Azemovića. Stav kluba je da ne može da ide niko od nosilaca svih dobrih stvari tokom jeseni".

Međedović u dahu nastavlja da potkrepljuje evropske snove najjužnijeg člana vodećeg kvinteta Mozzart Bet Superlige.

"Ko se seća da je Novi Pazar otišao sa kompletnom ekipom na pripreme? To se nije desilo otkako smo superligaši – sve do sad. Prvi put će na teren ekipa uigravana od strane trenera tokom pripremnog ciklusa. Uvek odemo na pripreme, pa daj još jednog, dvojicu, petoricu, osmoricu… Jedni pođu, a onda drugih petorica ili šestorica zaigraju u nastavku borbe za bodove. Ovog puta se neće dogoditi da igraju fudbaleri što nisu prošli pripreme. Imamo tu osovinu od 16 ili 17, do nekih 18 igrača".

Islamović bi zahvaljujući iskustvu iz BATE Borisova trebalo da donese kvalitet manevru u oba pravca, dok ubojitost bokova jačaju još dve akvizicije iz inostranstva - Dimić i Srećković.

Nije bilo fudbalera da smo ih želeli, a da nismo uspeli da ih angažujemo. Priznajem, razmišljali smo o jednom pojačanju u poslednjoj liniji, ali smo tokom priprema zaključili da imamo to što nam treba. Ne postoji pozicija u timu da nam manjka prva opcija. Ako izuzmemo golmana Pajovića, koji je poslednji došao, mislim da boljih igrača na tržištu nije bilo od ovih što smo doveli. Pratim šta rade drugi. Ne računam tu Crvenu zvezdu i Partizan, s njima ne možemo u ovom trenutku da se jurimo i merimo po platežnoj moći, ali gledam klubove sa ambicijama poput naših. Znamo kakav je trag Srećković ostavio u srpskom fudbalu, a Dimić nas je 2022. godine ostavio u ligi, uz još dvojicu, trojicu igrača. Briljirao je u plej-autu. Islamović se vratio u pravom trenutku, mislim da je sazreo kao igrač i osoba. Na nekoj test utakmici ili treningu, trener i ja smo se pitali je li moguće da neko za 45 minuta pretrči osam ili devet kilometara. To su impozantne cifre", veli Međedović.

Novi Pazar je treći put uzastopno dobacio do četvrtfinala Kupa Srbije, uz polufinale 2021/22.

"Matić je već na našem drugom sastanku pitao šta je njegova nagrada za osvajanje Kupa Srbije. To mi se jako svidelo. Nekome deluje kao nemoguće, ali zašto? Izbegnete Partizan i Crvenu zvezdu u polufinalu, a finale je jedna utakmica. U fudbalu danas ne postoje nemoguće stvari. Igra 11 protiv 11".

Novi Pazar do sada nije ubirao krupne plodove na fudbalskom tržištu. Rekordnih 230.000 evra iznosio je transfer Slobodana Rubežića u Aberdin prošlog leta, što je podeljeno na na ravne časti sa Čukaričkim. Brazilac Bruno Matos je sredinom 2015. godine prešao u Crvenu zvezdu za 120.000 evropskih novčanica, a odlazak Almira Aganspahića u Čukarički doneo je Pazarcima 55.000 evra. Kada i Matos, u Beograd se preselio Marko Jevtović, ali u Partizan i za 50.000 evra. Novi Pazar je prihodovao 50.000 evra i nakon odlaska Anesa Ruševića u BATE Borisov januara 2017.

"Bože zdravlja, sve može da dođe na naplatu sledećeg leta, kada ostvarimo naše ciljeve. U tom slučaju je realno da premašimo neke prethodne cifre. Nažalost, nismo klub koji je poznat po nekim velikim transferima, ali se stvari pomeraju sa mrtve tačke. Inače, nema bojazni za naš status na planu finansija. Napravili smo podlogu, tu je detaljan plan do kraja godine. Našim igračima su plate u dan, tačnije u minut. Rate su isplaćene svima. Ako postoji dodatna premija, isplaćuje se ponedeljkom", kaže prvi operativac Novog Pazara. 

Obradovali su se Pazarci krajem prošlog meseca, kada je Komisija za žalbe Fudbalskog saveza Srbije minimalno ublažila kaznu od pet utakmica pred praznim tribinama na domaćem terenu. Pazarci za devet dana neće imati podršku navijača u 21. kolu, kada u goste stiže Crvena zvezda, ali će kapije Gradskog stadiona biti otključane pred duel 23. prvenstvene runde protiv lučanske Mladosti početkom marta.

"Najpre sledi ovogodišnja premijera sa Železničarom u Pančevu. To nije onaj Železničar sa početka sezone, nego ekipa vođena od starne fenomenalnog trenera Nenada Mijailovića, koji je radio kod nas. Fenomenalan čovek, kojeg veoma dobro poznajem i cenim. Verujem da ćemo i treći put u 2023/24 pobediti Pančevce. Iskreno, sve osim tri boda u ovom trenutku bi za nas bio neuspeh. Što se smanjenja kazne tiče sa pet na četiri meča bez publike kod nas, to je obradovalo svakog iskrenog navijača Novog Pazara. Možda je krupno to što kažem, ali ubeđen sam da ovi ljudi ovde više nikada neće gledati veličine poput Ljajića i Sume istovremeno u našoj ekipi. Pogotovo se to odnosi na Adema, čiju karijeru znamo napamet. Mnogi su maštali da pogledaju samo jednu njegovu utakmicu za reprezentaciju Srbije ili u dresu nekih od velikih klubova za koje je igrao, a kod nas hiljade ljudu budu uskraćeni zbog par pojedinaca. Nikada neću zaboraviti sliku iz tunela na jednoj našoj utakmici, a ne bih ni da pominjem ime tog fudbalera. Na poluvremenu sam čuo kako kaže – ne zanima me šta ćemo da uradimo, samo da idemo odavde! Lako je igrati pred praznim tribinama, a mnogo teško pred sedam i više hiljada gledalaca u Novom Pazaru", zaključio je gensek pazarskih Plavih Fikret Međedović.


tagovi

Fikret MeđedovićIgor MatićAdem LjajićSejduba SumaFK Novi PazarMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara