Aleksandar Mitrović, Karim Benzema, Engolo Kante i Nejmar (©Reuters)
Aleksandar Mitrović, Karim Benzema, Engolo Kante i Nejmar (©Reuters)

Saudijski milioni pod lupom: Mitrović najveći pogodak, Nejmar i Benzema promašaji

Vreme čitanja: 11min | pon. 27.05.24. | 13:47

Poslednje kolo istorijskog prvenstva na programu je ovog ponedeljka, sve utakmice se igraju od 20 časova

Fudbalsko prvenstvo Saudijske Arabije, prvo koje je zahvaljujući ogromnim ulaganjima u pojačanja dospelo u žižu svetske javnosti, završiće se ovog ponedeljka. Svi mečevi poslednjeg 30. kola na programu su od 20 časova, pa je to odlična prilika da se osvrnemo na učinak skupocenih zvezda na Bliskom istoku tokom prethodnih godinu dana.

Ne mora niko da bude fudbalski analitičar i vrhunski stručnjak da bi zaključio da je ubedljivo najbolji posao letos odradio Al Hilal. Doduše, ako gledamo samo obeštećenja potrošio je i ubedljivo najviše novca, nestvarnih 376.000.000 evra, ali to je opravdano time što se posle jedne sušne sezone vratio na tron.

Izabrane vesti

Dominantno je Al Hilal osvojio 19. titulu, gostovanje Al Vehdi u poslednjem kolu dočekuje bez ijednog prvenstvenog poraza i sa samo tri remija. Osvojio je Al Hilal čak 14 poena više od drugoplasiranog Al Nasra, što je u ovakvom prvenstvu ozbiljan dokaz kvaliteta.

Ne pišemo to zato što su reprezentativci Srbije, ali Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić su izvesno najbolja pojačanja koja su stigla ovog leta u Saudijsku Arabiju. Pogotovo kada se u obzir uzme odnos između uloženog novca i dobijenog rezultata.


20.00: (9,00) Al Vehda (5,80) Al Hilal (1,25)


Za Mitrovića je klub iz Rijada platio Fulamu 52.600.000 evra, bio mu je četvrto najskuplje pojačanje. A opet, izrastao je u prvu zvezdu ekipe, jedinog igrača za kojeg je i sam trener Žorž Žezus rekao da nema adekvatnu zamenu. Učinak od 38 golova i osam asistencija na 42 meča za Al Hilal u svim takmičenjima dovoljno govori o svemu. U proseku je nekadašnji centarfor Partizana, Anderlehta i Njukasla postizao po gol na svakih 90 minuta!

Sigurno da bi Mitrovićev saldo bio još bolji da zbog povrede prepona u aprilu nije morao da preskoči pet utakmica. Uključujući i onaj odlučujući dvomeč u polufinalu Lige šampiona sa novim prvakom Azije Al Ainom, koji je tim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata rešio u svoju korist sa ukupnih 5:4. Pitanje je da li bi baš takav ishod bio da je Mitrović bio na terenu.

Milinković Savić jeste, i on je deo svog posla tada odradio asistencijom za Malkoma na prvoj utakmici u Abu Dabiju. Zbiran učinak 29-godišnjeg veziste je takođe impozantan, na 44 meča u svim takmičenjima je postigao 12 pogodaka i bio asistent u 17 navrata. Za 40.000.000 evra skupo pojačanje i više nego dovoljno.

Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović (©Reuters)Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović (©Reuters)

Bio bi možda i bolji da na početku sezone Sergej nije bio uslovno rečeno višak u Ligi šampiona. Naime, po pravilima AFC-a klubovi su ove sezone mogli da koriste jednog stranca manje nego u prvenstvu Saudijske Arabije, pa je Žezus procenio da mu baš Milinković-Savić bude taj prekobrojan. Međutim, jesenas je najzvučnije pojačanje Al Hilala, Nejmar (90.000.000 evra plaćeno PSŽ-u za obeštećenje) doživeo tešku povredu i posle tri propuštena meča grupne faze srpski vezista je upao u startnu postavu.

Zbog te teške povrede kolena Nejmar je završio sezonu još u oktobru, pa je dobar njen deo proveo kući u Brazilu. Za tih 90.000.000 evra + ogromnu platu koju su mu dali, Saudijci su od Nejmara dobili samo jedan gol i tri asistencije na pet mečeva. Ima 32-godišnji napadač još godinu dana ugovora, pa će imati dovoljno vremena da popravi utisak kako ne bi ostao ubeležen u istoriji kao jedan od najvećih transfer-promašaja u istoriji.

Neuporedivo više je Al Hilal dobio od druga dva brazilca, 60.000.000 evra skupog Malkoma iz Zenita i Renana Lodija, levog beka Olimpika iz Marselja kojeg su doveli za 23.000.000 evra. Malkom je postigao 20 golova i 13 asistencija, dok je Lodi za pola sezone odigrao 12 mečeva i jednom je bio asistent. Sjajni su tokom čitave sezone bili i Ruben Neveš (12 asistencija) i štoper Kalidu Kulibali, nije ni čudo da je sa tako jakim timom Al Hilal uspeo da postane svetski rekorder po broju uzastopnih pobeda u svim takmičenjima (29).

No, daleko od toga da je konkurencija bila slaba. Vicešampion će definitivno da bude Al Nasr, koji ima 17 bodova više od Al Ahlija iz Džede. Iz tog kluba je i krenuo čitav ovaj globalni projekat još na zimu prošle godine, dovođenjem Kristijana Ronalda. Fenomenalni Portugalac je tokom leta dobio i vrhunska pojačanja, skupa ukupno 165.100.000 evra, ali ni to nije bilo dovoljno da se popne na tron.

Najskuplji je bio Otavio, vezista Porta na kojem su Zmajevi zaradili 60.000.000 evra. Bio je 29-godišnjak samo solidan, sa 10 golova i šest asistencija, ali daleko od toga da je oduševio Arape. Tek nešto bolji od njega je bio najatraktivniji igrač koji je stigao u Rijad, Sadio Mane. Bivši napadač Liverpula i Bajerna je postigao 13 golova u prvenstvu Saudijske Arabije i zabeležio osam asistencija. Treći je strelac ekipe, iza Taliske (16 golova) i definitivno neprevaziđenog Ronalda.

Sadio Mane i Kristijano Ronaldo (©Reuters)Sadio Mane i Kristijano Ronaldo (©Reuters)

Iako je već duboko zagazio u 40. godinu, Portugalac beleži nestvarnu statistiku na Bliskom istoku. Sa kapitenskom trakom oko ruke postigao je čak 42 gola, od čega 33 u prvenstvu, a tome je pridodao i 13 asistencija! Pomenimo i to, devet je Ronaldo dao iz penala, ostalih 33 iz igre. Biće najbolji strelac lige, a učinak bi mogao samo dodatno da poboljša kod kuće protiv Al Itihada. Bez dileme najvećeg razočaranja ove sezone u Saudijskoj Arabiji.

No, pre nego što krenemo sa kritikama na račun kluba iz Džede, moramo da pomenemo i ostale zvezde Al Nasra. Hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović je bio vrlo dobar, sa pet golova i 11 asistencija na 41 mečeva u svim takmičenjima. Španski reprezentativac Ajmerik Laporte je odigrao 40 mečeva i bio dovoljno dobar da ga selektor Crvene furije Luis De la Fuente uvrsti na spisak putnika za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Očekivanja je opravdao i Aleks Teljes, kojeg je Al Nasr doveo iz Mančester Junajteda za samo 4.600.000 evra. Odigrao je 31-godišnji levi bek 33 meča, triput je bio strelac, a u pet navrata je kumovao golovima svojih saigrača.

Jedina investicija Al Nasra koja je zaslužila epitet „promašaj“ bio je Seko Fofana. Ovaj 29-godišnji vezista je prošle sezone bio jedan od najzaslužnijih za to što se Lans domogao plasmana u Ligu šampiona, pa su ga Saudijci doveli za 25.000.000 evra. Zbog pravila o broju stranaca nije igrao mnogo u Ligi šampiona, dok je u prvenstvu kod trenera Luisa Kastra malo bio na terenu, malo na klupi. Zato je u januaru prosleđen na pozajmicu u Al Etifak, za koji je na 13 utakmica dvaput bio strelac i još u dva navrata asistent.


20.00: (1,35) Al Ahli Džeda (4,80) Al Fejha (7,50)


Tri kluba će predstavljati Saudijsku Arabiju u Ligi šampiona sledeće sezone, Al Hilal, Al Nasr i trećeplasirani Al Ahli. Tim iz Džede je treću poziciju overio u prošlom kolu remijem sa Al Raedom (0:0) pa može potpuno rasterećeno da odigra protiv Al Fejhe u poslednjem kolu. Ima šest bodova više od Al Tavona, a osam od Al Itihada.

Mogu u Džedi da budu zadovoljni učinjenim, pojačanja na koja su potrošena 184.000.000 evra su ostvarila cilj. Pre svih Rijad Marez, koji je došao iz Mančester Sitija za 35.000.000 evra. Bio je Alžirac najskuplje pojačanje Al Ahlija, a poslednje kolo dočekuje sa učinkom od 12 golova i 14 asistencija. Najbolji je asistent i drugi je strelac u ekipi.

Zanimljivo, najviše golova za Al Ahli nije postigao niko od stranaca već domaći igrač Firas Al Burajkan. Reč je o 24-godišnjem reprezentativcu Saudijske Arabije, koji je do duela sa Al Fejhom 19 puta bio strelac. On je došao iz Al Fateha za nešto manje od 10.000.000 evra.

Očigledno je da su u Al Ahliju svesno ostavili Al Burajkana za prvog centarfora, bio je jedini napadač koji je doveden letos. Pojačanja su stigla u drugim linijama tima, na gol je stao Eduard Mendi, odbranu su očvrsli Rožer Ibanjez i Merih Demiral, dok su vezni red zauzeli Robert Firmino, Frank Kesi, Alan Sent Maksimin i Gabri Vejga.

Roberto Firmino (©Reuters)Roberto Firmino (©Reuters)

Firmino je bio kapiten tima, a u prvoj polusezoni se baš mučio da se adaptira na Aziju. Posle het-trika na debiju protiv Al Hazema nije dao više nijedan gol sve do februara, iako je igrao kao drugi napadač odmah iza Al Burajkana. U jednom momentu ga je čak trener Matijas Jaisle preselio na klupu, u prvu postavu se vratio tek posle zimskih priprema i za nastavak sezone je bio daleko spremniji. Na kraju je Firmino postigao osam pogodaka, još sedam ih je namestio.

Ovog ponedeljka će se voditi borba za četvrto mesto na tabeli, jedino koje vodi u AFC kup (ili kako god da na kraju to takmičenje dobije zvaničan naziv). Al Tavon je četvrti, sa dva boda više od Al Itihada. Da bi tu i ostao mora da pobedi u poslednjem kolu Al Etifak kod kuće. Bod mu ne garantuje ništa, u tom slučaju bi Al Itihadu trijumf na gostovanju Al Nasru doneo napredak na tabeli.

Naime, u slučaju da dve ekipe imaju isti broj bodova gleda se međusobni duel. Kako su susreti Al Itihada i Al Tavona završeni bez pobednika, sa po 1:1 i 0:0, sledeći kriterijum na listi je gol-razlika. Ona je i sada u korist Al Itihada, za jedan pogodak.

Ako ima barem malo sportske pravde, Al Tavon će se naći na međunarodnoj sceni i sledeće sezone. Za razliku od najvećih klubova u Saudijskoj Arabiji, on od države nije dobio veliki budžet za transfere. Potrošio je samo skromnih 15.500.000 evra, koje je prethodno zaradio prodajama Hasana Kadeša u Al Itihad i Kakua u novog šampiona Azije Al Ain. Pojačanja u liku Muse Beroua (Bolonja), Andreja Žirota (Nant), Mateusa (Nagoja) i Flavija (Trabzon) su više delovala kao da je Al Tavon krenuo traktorom u trku sa superautomobilima, ali i pored toga je bio konkurentan.

Zaslužio je sve pohvale brazilski trener Perikle Čamuska, ali i najbolji strelac Žoao Pedro (11) te prvi asistent ekipe Alvaro Medran (9). Pogotovo ako protiv Al Etifaka odigraju još jedan dobar meč.

Ako ne prestigne Al Tavon, Al Itihad će apsolutno opravdano poneti titulu najvećeg razočaranja sezone. Ne samo da nije uspeo da odbrani tron, u Ligi šampiona je ispao u četvrtfinalu i sada može da ostane bez međunarodne scene iako je letos samo na ime obeštećenja platio 125.000.000 evra! Pritom, u tu cifru ne ulaze plate, a Karim Benzema i Engolo Kante, koji su došli kao slobodni igrači su među fudbalerima sa najvećim primanjima u čitavoj ligi.

Pored njih klub je angažovao i Fabinja iz Liverpula, Žotu iz Seltika i Luiza Felipea iz Real Betisa, kao i nekolicinu dokazanih domaćih fudbalera. Rezultati su morali da budu mnogo bolji, ali trener Nunjo Espirito Santo nije uspeo da napravi zdravu atmosferu u svlačionici i da se izbori sa svojim zvezdama.


20.00: (1,65) Al Nasr (4,00) Al Itihad (4,40)


Tu se pre svega misli na Benzemu, koji je došao u Džedu sa mišlju da će da se pita za sve što se dešava u klubu. Brzo je došlo do sukoba između Francuza i portugalskog stručnjaka, a uprava kluba umesto da stane uz trenera koji joj je prošle sezone doneo titulu podržala je Benzemu i uručila otkaz šefu stručnog štaba. Zamenio ga je Marselo Galjardo, ali nekadašnji centarfor Real Madrida je nastavio po svom, prijavljivao je lakše povrede neposredno pred pojedine utakmice, a potom je kasnio i na početak zimskih priprema. Od druge polovine aprila Benzemu nismo videli nijednom na terenu. Zvanično je povređen, mada je pitanje šta se tačno valja iza brega.

Uprkos silovitom početku sezone, Benzema je prvenstvo okončao sa devet golova i sedam asistencija na 21 nastupa. Ugovorom je za Saudijce vezan do leta 2026. godine, ali veliko je pitanje da li će ostati u Al Itihadu. Možda pređe i u neki drugi klub iz Saudijske Arabije, pominjala se čak i mogućnost da ponovo bude saigrač sa Kristijanom Ronaldom u Al Nasru.

Skandal je tokom ove sezone uzdrmao i Al Etifak, klub iz Damama koji je takođe pravljen za vrh tabele. Trener i vođa projekta je Stiven Džerard, koji je letos očekivano želeo da napravi tim oko fudbalera koje poznaje iz Premijer lige. Kao prvu zvezdu je odabrao bivšeg kapitena Liverpula Džordžana Hendersona, dao mu je ogroman novac i ključeve ekipe, dok su Crveni profitirali 14.000.000 evra.

Džordan Henderson (©Reuters)Džordan Henderson (©Reuters)

Međutim, 33-godišnji Henderson nikako nije uspeo da se privikne na život u Damamu. Sve mu je smetalo u vezi Bliskog istoka, da je na polusezoni raskinuo ugovor na sopstvenu štetu samo da pobegne nazad u Evropu i pojača Ajaks. Ostaće zabeleženi njegovih 19 nastupa i pet asistencija, bez ijednog pogotka.

Al Etifak je živnuo malo posle odlaska engleskog reprezentativca, Demaraj Grej, Đođinio Vajnaldum, Džek Hendri, Musa Dembele i Hendersonova zamena Alvaro Medran su odvukli Al Etifak do šeste pozicije. Ima tri boda više od Al Fateha, četiri od Al Fejhe i s obzirom na sve može da se kaže da je solidno odigrao sezonu. Džerard se nije obrukao.

Prošle sezone je Saudijsku Arabiju u Ligi šampiona neočekivano predstavljala i Al Fejha, tim čiji je šef stručnog štaba srpski strateg Vuk Rašović. Za tu privilegiju se izborila osvajanjem nacionalnog kupa, ali uprkos tome nije dobila veći budžet za tim.

Rašović je morao da se osloni na prosečna pojačanja u vidu Fešna Sakale iz Rendžersa, Henrija Onjekurua iz Adane Demir, Abdelhamida Sabirija iz Fjorentine i bosanskog internacionalca Gojka Cimirota iz Standard Liježa.

Vuk Rašović (©Reuters)Vuk Rašović (©Reuters)

Naravno, zvezda tima je ostao nekadašnji reprezentativac Srbije Vladimir Stojković, koji je tokom većeg dela sezone bio prvi golman Al Fejhe. Ukupno je Lozničanin, koji će u julu proslaviti 41. rođendan, sakupio 34 nastupa, a na devet je ostao nesavladan.

Na kraju, Stojković nosi velike zasluge za to što je Al Fejha osma na tabeli, ni u jednom momentu nije morala da brine za opstanak. Mogla bi čak danas da se probije do sedmog mesta, ukoliko savlada Al Ahli u Džedi, a Al Fateh ne trijumfuje na gostovanju Al Šababu. Podsetimo, prvu polusezonu je u dresu Al Fejhe odigrao i Milan Pavkov, a zimus je prešao u Čukarički.

U Saudijskoj Arabiji igra još jedan srpski internacionalac, Uroš Matić, rođeni brat dugogodišnjeg našeg reprezentativca Nemanje Matića. Ovaj 34-godišnji vezista je član Abhe i ovog ponedeljka igra odlučujuću utakmicu za opstanak, kao gost protiv Al Hazema.

Ekipa za koju igraju Matić i crnogorski internacionalac Luka Đorđević je trenutno prva iznad crte, ima bod više od Al Taea i dva od Al Akduda, tako da sve drži u svojim rukama. Gostuje fenjerašu koji nema nikakvu motivaciju. Pre samo četiri dana je Abha bila pretposlednja na tabeli, ali je onda savladala Al Kalidž i isplivala je iz zone ispadanja.

U prvom duelu ove sezone, sredinom decembra, Abha je osvojila samo bod protiv Al Hazema (1:1) golom Gžegoža Krihovjaka. Matić je tada na terenu proveo 69 minuta. Ukupno, nekadašnji vezista Kopenhagena, bečke Austrije, APOEL-a i Karabag Agdama je odigrao 31 meč ove sezone, a zabeležio je jednu asistenciju.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


SAUDIJSKA ARABIJA 1 – 30. (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

20.00: (1,35) Al Ahli Džeda (4,80) Al Fejha (7,50)

20.00: (4,00) Al Hazem (4,00) Abha (1,67)

20.00: (3,30) Al Kalidž (3,70) Al Rijad (1,90)

20.00: (1,65) Al Nasr (4,00) Al Itihad (4,40)

20.00: (1,58) Al Šabab (3,90) Al Fateh (5,20)

20.00: (1,90) Al Tavon (3,45) Al Etifak (3,80)

20.00: (2,75) Al Tae (3,30) Al Akdud (2,40)

20.00: (9,00) Al Vehda (5,80) Al Hilal (1,25)

20.00: (2,40) Damak (3,30) Al Raed (2,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska Arabija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara