Erve Renar (©Reuters)
Erve Renar (©Reuters)

Saudijsko pitanje života ili smrti za istoriju, slavu, rols-rojs...

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.11.22. | 13:26

Grupa C: Meksiko ima tri scenarija pred sobom do osmine finala, a u svakom mora da pobedi i da čeka

Ako je bilo ko na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu zaista prijatno iznenadio svojim nastupima, onda očigledno prst treba da se uperi u Saudijsku Arabiju. Iako bi trebalo da bude jedan od najvećih autsajdera turnira, ona realno cilja na osminu finala u poslednjem meču grupne faze. Protivnik Zelenih biće Meksiko, koji je, s druge strane, daleko ispod sopstvenih očekivanja.

Bilo je mnogo buke oko selekcije iz Azije još pre senzacionalnog skalpa Argentine. Ispostavilo se da nije trebalo, ali jednostavno jeste. Očekivalo se da će momci

Izabrane vesti

Ervea Renara da budu lak plen rivalima, međutim, Zeleni su sve samo ne "topovsko meso". Sigurno ne izgledaju tako loše kao na prethodnim prvenstvima, a Argentinci i Poljaci su pre nekoliko dana na teži način saznali da je tim temperamentnog trenera Renara sposoban da udari jako. Mnogo jako.

A ako već govorimo o posledicama, verovatno je Saudijska Arabija zaslužila bod protiv Poljske. Određenu neopreznost Saudijci ne mogu da poreknu, vidljivi su i neki tehnički nedostaci i to je jasan znak da se Zeleni veoma retko takmiče sa svetskom klasom. Azijsku Ligu šampiona uzastopno su osvojili saudijski predstavnici, ali ona nije ni približno tako dobra kao evropska ili južnoamerička.

20.00: (5,40) Saudijska Arabija (3,70) Meksiko (1,75)

Bez izuzetka, svi saudijski igrači nastupaju u domaćoj ligi, i zato što tamo relativno dobro zarađuju. Renaru je ovo značilo jer se igrači poznaju, što je demonstrirano posebno protiv Gaučosa kada je čak devet igrača Al Hilala bilo u startnoj postavi.

Saudijska Arabija je trećeplasirana u Grupi C sa tri boda, koliko ima i Argentina, dok je Poljska lider sa četiri poena. Meksiko je fenjeraš sa jednim bodom. Čak i u ovakvoj situaciji Zeleni su u dobroj situaciji jer ukoliko Meksiko, koji još nije postigao nijedan gol, ne povede, imaće takođe mnogo problema da na bilo koji način zaustavi razdraganu arapsku mašinu.


"Za nas je ova utakmica pitanje života i smrti. Pokušaćemo da učinimo sve što je u našoj moći da ispišemo istoriju

", obećao je vezista Saudijske Arabije

Mohamed Kano

.

Renarov čuveni govor tokom pauze protiv Argentine, čije su slike nadaleko kružile svetom, potom odluka princa Mohameda bin Salmana, koji je proglasio slobodan dan u zemlji posle legendarne pobede nad velikim favoritom i obećanje da će igrači dobiti po jedan luksuzan rols-rojs, napravilo je ogromnu pompu oko Zelenih.

Ipak, najviše pažnje su Saudijci privukli fudbalskim konceptom. Umećem i nesalomivošću, borbenošću i sposobnošću da proizvedu atraktivan, ofanzivni spektakl. Upravo svi ovi atributi nedostajali su Meksiku do sada. Ako postoje neke činjenice koje bi mogle da mu idu u prilog, onda je to iskustvo u ovako napetim duelima kao što je predstojeći na Lusail stadionu.


"

Znam istoriju Meksika na turnirima. Međutim, imamo dobru generaciju igrača koji su željni da ostave svoj trag

", rekao je

Renar

.

SAUDIJSKA ARABIJA PROLAZI GRUPU - 3,50; MEKSIKO PROLAZI GRUPU 4,00!


Veliki problem francuskom strategu mogao bi da predstavlja neigranje četiri zapažena igrača. Pored Šahranija, postepeno su se povređivali Faradž i Braik, a suspendovan je Malki. Ali nije blistavo ni u taboru Meksika, odakle je stigla neprijatna vest, jer će i Sombrerosima da nedostaje kapiten Andres Gvardado, koji je povredio butinu u utakmici sa Argentincima.

El Tri je na poslednjem mestu u Grupi C sa samo jednim bodom, a i gol-razlika je najgora sa minus dva. Činjenica da je Meksiko i dalje bez datog gola na turniru sigurno neće pomoći ponosnim Meksikancima da steknu samopouzdanje. Selektor

Herardo Martino

je mesecima u unakrsnoj vatri i čini se da ne može da razdrma svoje igrače.

I pored toga, El Tri se uklapa u ulogu blagog favorita.

"Ne plašimo se. Svi znamo koliko nam je dobro išlo protiv Argentine i u prvom poluvremenu protiv Poljske. Ali nemamo straha", uveravao je Martino, kojem bi ovo mogla da bude poslednja utakmica na kormilu Meksika.

SAUDIJSKA ARABIJA - MEKSIKO, 20.00

Lusail

Stadion: Lusail

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

SAUDIJSKA ARABIJA (4-1-4-1): Al Ovajs - Abdulhamid, Al Amri, Al Bulaihi, N. Al Davsari - Otajf - Al Burajkan, Al Nadžei, Kano, S. Al Davsari - Al Šehri

MEKSIKO (3-5-2): Očoa - Arauho, Montes, Moreno - K. Alvarez, Erera, E. Alvarez, Gutijerez, Galjardo - Lozano, Vega

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - POSLEDNJE 3. KOLO GRUPNE FAZE

GRUPA C

Sreda

20.00: (8,50) Poljska (4,30) Argentina (1,52)

20.00: (5,40) Saudijska Arabija (3,70) Meksiko (1,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022reprezentacija Saudijske Arabijereprezentacija Meksika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara