Savo Milošević: Dozvolio sam da budem iskorišćen!

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.04.19. | 17:05

„Ambijent u kome radimo je težak za stvaranje mladih igrača“, uverava trener Partizana, ali hvali Jovana Kokira iz Teleoptika

U Kruševcu je doživeo ne samo poraz, već i da ga navIjači – združenim snagama – teraju posle samo 20 minuta. Takav „doček“ nije imao nijedan šef stručnog štaba Partizana u novije doba, međutim, Savo Milošević ne deluje zabrinuto zbog skandiranja Grobara da ode sa funkcije na koju je tek došao.

Štaviše, trenerski početnik kao da želi da negativan odijum javnosti prihvati na svoja plaća, nalik onome što je bezmalo dve decenije u svim sredinama u kojima je radio činio Žoze Murinjo.
Voleo bih da ceo pritisak – i vas medija i navijača – bude na meni. To bi bila idealna situacija, da probam da rasteretim igrače. Nemam ništa protiv“, smirenio će Milošević.

Izabrane vesti

Na poruke sa tribina se ne obazire, iako je kao da jasno da odavno, još za vreme igračke karijere, nije uspeo da uspostavi dobar odnos sa navijačima crno-belih.
„Zaista ne želim da se opterećujem tim stvarima. Suviše mnogo je posla pred nama, težak je i delikatan zadatak, da bih mogao da razmišljam u drugim stvarima, a tiču se nečega što je van terena“.

Ni kritike, utisak je, ne uzima za ozbiljno, iako mu je bivši potredsednik Partizana, Dragoljub Vukadinović zamerio da će biti iskorišćen.
„Pretpostavljam da će biti i takvih komentara. Može biti da se i tako gleda, ali ja sam taj koji je dozvolio da bude iskorišećen. Nemate pravo da krivite bilo koga, pošto sam svestan ušao u ovo. Ako neko bude kriv na kraju i ako zaista budem „potrošen“ odgovornost je na meni“.

Kaže da je svestan u šta je ušao, bez dana trenerksog iskustva, što je potvrdio poraz od Napretka.
Ima par detalja koje su bili dobri, jedan je da smo uspeli da skratimo prostor u kome ekipa igra i da smo se brzo vraćali u formaciju, bez razvlačenja linija, po dubini i širini. Unutar tog prostora nedostaje organizacije, ali konkretne stvari i poboljšanja možemo da očekujemo tek za dve, tri, četiri sedmice“.

Dodatnu situaciju pred duel sa Čukaričkim (sreda, 19 časova) otežava saznanje da je ekipa u seriji do četiri prvenstvena poraza i da će zbog toga biti angažovan i psiholog.
„Pritisak postoji uvek. Normalan je u klubu kakav je Partizan, jer smo izgubili četiri u nizu. Najveći problem je taj što je iz rezultatske proizašla psihološka kriza, igrači je osećaju. Moramo u kratkom periodu da rešavamo probleme igre, istovremeno i psihologije. Nemoguće je sve odraditi, a da napredak bude vidljiv, pre roka od dve, tri sedmice“.

Jedan resurs nema. Vreme. Samo tri dana posle gostovanja pod Bagdalom sledi novi izazov, pa u nedelju put u Novi Sad na megdan Vojvodini.
Znamo da će ciklus biti komplikovan, jer u sedam dana igramo triput. Nemamo vremena ni za razmišljanje, ni za rad. Već smo se okrenuli duelu sa Čukaričkim. Potrudićemo se da ekipi damo što manji broj informacija, da ne bismo izazvali konfuziju, već da probamo da izvučemo dobre stvari iz Kruševca, a naznačimo one za koje smo znali da su problem. Nemamo prostora za kukanje. Rekao sam da neću kukati, niti tražiti opravdanja, svestan da će biti teško, ali moram da kažem da ova ekipa Partizana može mnogo više. Za dve, tri sedmice mnoge stvari mogu da izgledaju bolje. Video sam mnogo puta i dok sam igrao ili bio funkcioner kako stvari mogu brzo da se promene i da se eliminiše psihološki pritisak. Pobeda protiv ekipe kakva je Čukarički može da bude inicijalna kapisla“.

U slučaju pobede crno-beli bi verovatno plej-of dočekali na trećem mestu na tabeli, a eventulani poraz bi ih ostavio na četvrtom, što bi značilo da se 160. večiti derbi, u doigravanju, igrao u Humskoj.
„Tu informaciju sam saznao jutros, da nam je, kao, bolje da budemo četvrti, međutim, nismo u situaciji da kalkulišemo baš zbog psihološkog stanja ekipe. Najviše mogu da nam pomognu dobri rezulati, to nam je prioritet, kako bismo imali ekipu spremnu za plej-of i kup“.

Objasnio je Milošević i zbog čega je Napretku suprotstavio ekipu čiji je prosek godina 29,7, a da u prvih 11 nije bilo nijednog mladog igrača pod ugovorom sa klubom.
„Situacija je delikatna. U takvim okolnostima je prirodnije je da je rešavaju stariji igrači. Rekao sam da se neću vraćati na prethodni period i tražiti alibije, ali moramo da sagledamo realno. Imamo grupu starijih igrača van ritma, jer nisu igrali u prethodnom periodu. Ne ulazim u razloge. S druge je ambijent u kome je teško forsirati i stvarati mlade igrače. Potrošili smo na neki način i jedne i druge. Naš zadatak je vratimo u ritam i starije i da preko toga obezbedimo uslove da u što kvalitetnijoj meri koristimo mlade. To je put, nema drugog“.

Kako su se, po oceni šefa struke, pokazali u nedelju Vulićević, Ostojić, Tošić i Smiljanić?
„Sa njima sam razgovarao danima pre utakmice, želeo sam da vidim kakav im je voljni momenat, naišao sam na fenomenalnu reakciju svakog ponaosob, što su potvrdili na terenu. Ima dosta taktičkih detalja koje moramo da namestimo, da se i oni vrate u takmičarski ritam, kako bismo od njih mogli više da očekujemo. Što se tiče voljnog momenta, Tošić, Lola Smiljanić pogotovo, Vulićević imali su veliku potrošnju, a na nama je da potrošnju što produktivnije iskoristimo“.

A Saša Ilić, u 41. kao dečkić u pojedinim situacijama?
„Koristiću ga, ako bude trebalo i više. Pokazao i u razgovorima i na utakmici spremnost da pomogne, to je jedna od pozitivnih stvari. Stariji igrači imaju volju da pomognu“, uverava Savo Milošević.

KOKIR OZBILJAN KVALITET, ALI DA NE SAGORI...

U moru negativnih informacija nekako ispod radara je prošla vest da je Jovan Kokir nastavio da trese mreže u Prvoj ligi Srbije. Na poslednjih pet utakmica dao je isto toliko golova, pa bi na leto mogao nazad u prvi tim, u kom još nije dobio odgovarajuću šansu.
Znam ga iz mlađih selekcija FSS, poseduje ozbiljan kvalitet, pričali smo o njemu i još nekim igračima. Ovo nije ambijent idealan za mlade fudbalere, ali na nama je da ga stvorimo  do juna, a pogotovo od juna, jer Partizan živi od mladih talenata. Hvala Bogu da ih imamo, na nama je da procenimo ko su“, kaže Milošević.

I ponavlja rečenicu koju je umeo da izgovori i Zoran Bata Mirković.
Gledajući sa strane, deluje mi da smo talente „trošili“ prerano. Moramo da budemo obazrivi kad se uvode, u kojim utakmicama, u kojoj meri, jer ako i njih sagorimo pre vremena nismo ništa dobili. Insistiraću na sponi trenera prve ekipe i trenera Teleoptika, ona može da se organizuje malo bolje“, najavio je Savo Milošević blisku saradnju sa Milanom Ristićem, strategom Partizanove filijale.

FOTO: Star sport


tagovi

FK PartizanSavo Milošević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara