Savo Milošević o prelaznom roku: Imamo problem sa Zvezdom, želimo iste igrače, a ne možemo da ih platimo kao oni

Vreme čitanja: 8min | sre. 18.12.19. | 08:00

Trener Partizana detaljno promovisao ideju pravljenja tima za leto, govorio o ulozi Ivice Ilieva, eventualnoj ponudi za Filipa Stevanovića, broju stranaca u srpskom fudbalu…

Lopta miruje - Humska živi. Završen je prvi deo sezone, fokus javnosti se sa igrača i stručnog štaba premešta ka rukovodiocima. Navijači jedva čekaju da vide šta je Partizan spremio za zimski prelazni rok, a ako bude jednako ili približno atraktivan i uspešan kao letnji dobiće Grobari realan osnov da veruju kako projekat formiranja Partizanovog tima na duge staze ima uporište.

Posebno što je Savo Milošević za devet meseci na klupi Partizana potezima pre, tokom i posle prethodne pijace pokazao sposobnost da napravi igru i odabere fudbalere koji u njegovim zamislima funkcionišu. Druga ravan koja bi trebalo crno-belima da osigura bar godinu dana života lišenog stresa tiče se potpisa Strahinje Pavlovića za Monako.

Izabrane vesti

Nije tako bilo u poslednje dve zime, kad je klub grcao u finansijskim nevoljama. Sad jeste.
"Transferom Strahinje Pavlovića došli smo u poziciju da neke stvari unapredimo, a druge predupredimo. Pre svega, imamo mir. Dalje, ako, recimo, sad dovedemo trojicu igrača koje želimo, a oni donesu ono što tražimo imaćemo formiranu ekipu za narednu takmičarsku godinu. Taj tim se neće rasturiti u junu, pošto smo potpisali nastavak saradnje sa Sumom, a Zdjelar, Sadik, Asano i Natho imaju dugoročne ugovore, ne planiramo da ih menjamo. Jedna od ključnih stvari savremenog fudbala podrazumeva uigranost ekipe, ukazala nam se šansa da to napravimo", deluje zadovoljno Savo Milošević na kraju prvog dela takmičarske godine u kojoj je njegov tim igrao dopadljiv fudbal i plasirao se u Ligu Evrope, međutim, nije uspeo da prođe u eliminacionu fazu, dok zbog velikog broja kikseva u Superligi zimuje na minus 11 u odnosu na Crvenu zvezdu.

Zato je potrebna sveža krv, bar nekoliko igrača – desni bek, štoper i napadač pod hitno, ostali po potrebi - kako bi se otklonio jesenas ustanovljen problem, uobličen sintagmom "kratka rotacija".
"Postoje superligaški igrači o kojima razmišljamo. Samo, imamo problem sa Crvenom zvezdom. Ne govorim kao ljutnju, već ono što mi hoćemo ne možemo platiti kao što mogu crveno-beli. Zato, teško možemo da dođemo do igrača iz našeg prvenstva".

Logično je zapitati se da li i Parni valjak želi momke koji su se dovodili u vezu sa aktuelnim prvakom: Mirka Topića iz Vojvodine, Nikolu Čumića iz niškog Radničkog, eventualno Milutina Vidosavljevića iz Čukaričkog?
"U većini slučajeva imena se podudaraju. Onaj ko se pokaže, odmah skrene pažnju, za njega znamo i komšije i mi".

Prethodno se pominjalo da osvajač Kupa Srbije želi i kapitena Brđana Marka Docića, te paket iz Ivanjice, Nikolu Petkovića i Nikolu Kuveljića.
"Neću komentarisati individualne slučajeve", zakopčan je Milošević.

Daleko rečitiji strateg Parnog valjka je kad se povede priča da li njegov tim u uslovima kakvi vladaju u srpskom fudbalu može da nadoknadi dvocifren bodovni manjak, uključi se u trku za titulu.
"Uvek je moguće, bez obzira na okolnosti. Tokom jeseni smo mogli da dobijemo većinu utakmica na kojima smo gubili bodove. Samo da smo imali tri, četiri igrača više, rotirali, uštedeli energiju, povećali agresiju i trku. Ono što nam u kadru nedostaje probaćemo da dovedemo na zimu, a dopunsku selekciju izvršimo na leto. Onda ćemo moći da kažemo da će Partizanov tim imati moć za takmičenje na svaka tri dana, a da kvalitet igre ne padne".

Saša Zdjelar na meču sa Mančester junajtedom

Pokazalo se na praktičnim primerima da Savo ima "nos" da nanjuši igrača. Oživeo je karijere Sejdube Sume i Takume Asana, pod njegovom palicom Umar Sadik igra najefikasniju sezonu otkako se bavi fudbalom, Bibars Natho potvrđuje klasu… Iako u prvom planu, stranci su najveću pažnju privukli egzekucijama. No, i domaći igrači su oduševili nekadašnjeg golgetera.
"Dosta fudbalera je podiglo nivo igre u odnosu na period pre mog dolaska. Neću reći ništa novo ako kažem da je Zdjelar postao jedan od stubova Partizana u svakom smislu. Nije Saša ranije igrao loše, ali je podigao partije na viši nivo. Urošević je svima iznenađenje, odigrao je vrhunski prvi deo sezone, bez velikih padova, konstatno. Iznenadio me i Ostojić, sa 35 godina skoro sve utakmice odigrao je na visokom nivou, doneo mirnoću, delom je Bojanova zasluga što je Strahinja Pavlović danas to što jeste. Ostojić je koristan na više razboja".

Kad smo već kod pojedinaca i mirnoće, Zoran Tošić možda nema statistiku kao ranije, ali kad Bambi ima loptu ekipa se oseća komotnije.
"Naravno. Posao starijih fudbalera i jeste da donesu mir na terenu".

U PREDNOSTI SAM U ODNOSU NA SVE TRENERE U LIGI

U osvit prelaznog roka valjda podsetiti da je Savo Milošević posle osvojenog kupa, krajem maja, dobio šira ovlašćenja, njemu su povereni ključevi odlučivanja kad je reč o selekciji igrača, samim tim očekuje se da ponovo njegova bude poslednja, ali…
"Radićemo kao prošli put. Ne bih rekao da su moje ingerencije veće od drugih. Pre će biti da postoji konsenzus oko dovođenja fudbalera. Prvo, mogu da predložim imena, onda generalni direktor Miloš Vazura kaže da li se uklapamo finansijski, to se predoči Upravnom odboru, predsedniku. Pritom, pomaže nam Ivica Iliev, iako nije sportski direktor. Moramo biti obazrivi, odradili smo u junu odličan posao sa svim strancima, baš zato moramo biti oprezni u januaru, jer samo tako možemo preventivno da delujemo, da ne bude mnogo promašaja. I ne, nisam ja glavni, svi smo zajedno, dogovaramo se".

Partizan može da izmeri korist od angažmana Sava Miloševića kroz trofej (Kup Srbije na terenu najvećeg rivala), finansije od učešća u Ligi Evorpe (oko 6.500.000 evra), međutim, najveća dobit je, čini se u saznanju da posle dve godine, kad je mrljavio na terenu, sad ima igru.
"Ne bih poredio ovaj period sa bilo kojim prethodnim. Moje procene bazirane su na osnovu zahteva modernog fudbala. Uvek sam vam govorio stvari pre nego što se dese. Posle je lako pričati. Dugo sam u ovom poslu, mogu bolje od drugih da procenim karakteristike igrača, a sad sam i direktno uključen u proces formiranja ili razvoja. Kazao sam početkom mandata da sam u trenerskom deficitu, jer sam neiskusan, ali da mi veliki plus predstavlja rad u mlađim kategorijama FSS. Vrlo teško mogu da pogrešim kad je mlad igrač u pitanju. Čak na najvšem nivou. Pogotovo što sam radio u UEFA, tačno znam trendove, šta Evropa traži. Utoliko je procena lakša".

Savo je svestan da je trenerski "zelen".
"Možda nisam odradio sve prefektno otkako sam ovde, sad i ja uočavam neke greške, ali u drugim stvarima, pre svega kad je procena u pitanju, u prednosti sam u odnosu na bilo kog trenera u ligi. Baš zato što sam mogao da procenim svakog igrača bolje od drugih i znao sam šta Evropa zahteva. Rekao sam da mi je ideja da igrom približim Partizan evropskim okvirima. Kad se uzme zvanična analiza UEFA dolazi se do podataka da smo šesti ili sedmi tim od 48 učesnika Lige Evrope".

MITROVIĆ JE TREBALO DA ODE ZA 10.000.000 EVRA

Za vreme mandata Sava Miloševića napredovao je Strahinja Pavlović do statusa momka vrednog 10.000.000 evra, a transfer talentovanog štopera u Monako najunosniji je u poslednjih šest godina kad je reč o izdancima Partizanove škole. Odlazili su i ranije igrači direktno iz Superlige u inostranstvo, Lazar Marković za 7.000.000 evra, Aleksandar Mitrović za 5.000.000. Mladi štoper ih je prešišao.
"Mislim da su Mitrović i većina drugih igrača mogli biti prodati za 10.000.000 evra, ali kad to ovako kažem ispašće da pljujem ljude koji su bili u klubu pre mene. Ne želim. Uvek sam govorio da sam došao da radim u srpskom fudbalu, jer sam procenio da imamo najtalentovaniju decu na svetu kad je fudbal u pitanju. Mi i još nekoliko nacija. Samo što mi bisere bacamo".

Aleksandar Mitrović

I što ih šaljemo (pre)brzo van granica.
"U našoj ligi stranci prave razliku. Ne može to da uradi dete od 18 godina. Pravili bi i naši igrači razliku da se zadrže u Srbiji bar tri godine, međutim, kako nismo bogata država, zavisimo od prodaje, a prodajemo poluproizvod. Sirovinu. Iskreno vam kažem, stvarno mislim da će Strahinja Pavlović da igra za Monako. Ne jednu, dve utakmice, pa da se vrati. Već sad je gotov proizvod. Dokaz: pokazao je kvalitet protv skoro svih evropskih ekipa s kojima smo se suočili ove sezone".

Posle Strahinje Pavlovića (18), Partizan planira da afirmiše i Filipa Stevanovića (17). Mogao bi njegov transfer da nadmaši Kalabin.
"Fića nije budući, već sadašnji projekat. Moramo da budemo praktični, ako se desi da dobijemo ponudu u vrednosti od 15.000.000 evra u januaru onda je besmisleno odbiti je. Nevažno za njegove godine i učinak. To je novac jednak Partizanovom godišnjem budžetu, još koji milion preko. Pre osam godina sam pričao da moramo da gledamo na fudbal tržišno, jedino tako možemo da ustrojimo klub da funkcioniše od svog rada. Da ne dozvolimo da Partizan bude u problemu i zavisi od jedne ili dve utakmice. To je strah od propasti. Ako gledamo tržišno na fudbal, kao jednu od navećih industrija planete, nemamo problem. A usput smo napravili igru. Ne možete prodati nekog za 10.000.000 evra ako nije kvalitetan".

Mnogima je posle poslednjeg transfera, kao i najave da pregovori sa potencijalnim kupcima Umara Sadika neće počinjati za manje od 15.000.000 evra učinilo da Savo Milošević ima ideju da postane Partizanov Zdravko Mamić.
"Da bi se to desilo moramo da imamo obezbeđen budžet godinu ili godinu i po unapred. Plus, ne možete doći do ozbiljnih transfera bez Lige šampiona. Mi smo stigli do 10.000.000, ali iz Lige Evrope, što je za nas maksimum. Da bi sume bile po 30.000.000 ili 40.000.000 potrebna je Liga šampiona", uverava šef stručnog štaba crno-belih.

AKO IDEMO NA OSAM STRANACA – PROTIV SAM

Javila se tokom jeseni ideja da Fudbalski savez Srbije poveća broj stranaca u Superligi na čak osam. Crno-beli smatraju – previše.
"Sigurno sam protiv predloga koji se pominjao, da kota bude osam. Debata može da bude da li i na koliko povećavamo sadašnji broj od četvorice. Da stavimo sve argumente na vagu, procenimo šta je interes sprskog fudbala. Nisam protiv promena, ako će jasno ukazati da su u korist srpskog fudbala, svi u njemu i za njega radimo", obrazložio je Milošević.

ŠTA ĆE NAM NOVI GOLMAN?

Vladimir Stojković

Mladi reprezentativac Srbije, Marko Ilić na skeneru je crno-belih, ima dovoljno pluseva da već na zimu završi u Humskoj, ali Savo Milošević uverava da nema potrebe da Partizan tokom januara angažuje novog golmana.
"Imamo ih četvoricu. Ne znam kud više da se pojačavamo na toj poziciji, kad u celoj ligi nema kluba sa četvoricom čuvara mreže, a da su tu, u treningu", dodaje trener Milošević.

Vladimir Stojković je prvi izbor, na poslednje dve utakmice menjao ga je Filip Kljajić, Nemanji Stevanoviću ne leto ističe ugovor, dok je Aleksandar Popović okarakterisan kao budućnost kluba, pošto ima tek 20 godina.

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara