©Star Sport
©Star Sport

Savršena prilika za fatalan udarac

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.04.24. | 09:58

Ekipa Vladana Milojevića u 173. večitom derbiju ima šansu da pobedom praktično razreši šampionsku borbu sa Partizanom, a zvezdaška javnost nakon dešavanja u martovskom okršaju očekuje i dominantnu igru svojih miljenika

Crvena zvezda nije ostvarila pobedu u 172. večitom derbiju 9. marta na stadionu Rajko Mitić, ali je večitog rivala uspela potpuno da izbaci iz koloseka, pa je ekipa Igora Dulja sama potom prosula veliki broj bodova i od minimalnog plusa šest kola, kasnije došla do sedam bodova minusa pred 173. okršaj sa najvećim rivalom (subota, 18.00). Ekipa Vladana Milojevića ima savršenu priliku da već u prvom kolu plej-ofa razreši svaku dilemu po pitanju odbrane šampionskog trofeja, trijumfom dođe do objektivno nedostižne prednosti i krene da pravi planove za letnji prelazni rok i kvalifikacije za Ligu šampiona.

Zvezdaška javnost će posle svega viđenog pre mesec dana očekivati dominantan trijumf, što bi moglo da predstavlja opterećenje za ekipu Vladana Milojevića. Crveno-beli ovog proleća nisu slavili samo u pomenutom okršaju sa Partizanom, iako je taj meč, uz onaj sa Radničkim iz Kragujevca (5:0) na Marakani, predstavljao najbolje Zvezdino izdanjje od Milojevićevog povratka na najveći srpski stadion. Nakon martovske reprezentativne pauze, Crvena zvezda je nastavila da pobeđuje, ali je doživela pad u kvalitetu igre. Nije bilo više onog prepoznatljivog visokog ritma, ali su na to uticali i protivnici, koji nisu imali preveliku nameru da se nadigravaju sa kvalitetnijim protivnikom, kao što je to recimo želeo sastav Feđe Dudića.

Izabrane vesti

Ono što će u ozbiljnoj meri Vladanu Milojeviću olakšati pripremu 173. večitog derbija jeste činjenica da je Crvena zvezda u prethodnom pronašla rešenje kako da uvede u problem ljutog rivala. Dupliranja In Bom Hvana i Mirka Ivanića na levom boku, uz utrčavanja Milana Rodića iz drugog plana, stavljala su Aranđela Stojkovića nebrojano puta tokom utakmice i omogućavala domaćinu da iz napada u napad ulazi u novu gol šansu.

Crveno-beli su mogli da postignu još nekoliko golova, ali su dozvolili da iz individalnih grešaka otvore dva ubitačna kontranapada Partizanu i na kraju osvoje samo bod koji ih je u tom trenutku zadržao na drugoj poziciji. Ipak, Crvena zvezda je iz tog meča izašla sa ozbiljno pojačanim samopouzdanjem i ogromnom motivacijom da prestigne večitog rivala do starta plej-ofa. U tome ne samo da je uspela, već je stigla do prednosti koja već u subotu može da postane nedostižna za Partizan.

Crvena zvezda je nakon martovskog derbija, uključujući i četvrtfinale Kupa Srbije sa Vršcom, vezala sedam pobeda uz gol-razliku 20:0. Može se reći da je Milojević šampionsku trku stavio pod kontrolu i uveo je u svoj ritam. Zvezda je utakmice uglavnom pobeđivala bez većih problema. Izostalo je lepršavosti u igri, ali je osvojen maksimalan broj bodova. Sada navijači srpskog šampiona očekuju da oba ta segmenta budu ujedinjena protiv večitog rivala.

"Pa dobro... Jedno planirate, drugo radite. Ali, rekao sam milion puta: Ne zavisi samo od nas. Gubili smo neke lopte i bili nešto slabiji energetski, ali možda nam je bilo potrebno malo vremena dok nismo upalili motore. U svakom slučaju, bilo je nekih neiznuđenih grešaka koje ne smemo da pravimo, ali to je fudbal i to se dešava. Mislim da smo dosta stvari ispravili na poluvremenu protiv Železničara, tako da je već drugo poluvreme bilo bolje", rekao je Milojević posle Pančevaca.

Ono za šta se trofejnom strategu mora odati priznanje jeste način na koji je uspeo da aktivira pojedine igrače, koji su tokom boravka Baraka Bahara na klupi Crvene zvezde bili potpuno u drugom planu. Tu se pre svega misli na Šerifa Endijajea, koji je Milojeviću uzvratio za veliko poverenje i postigao šest golova na deset prolećnih utakmica. Takođe, čini se da je Milojević od svog povratka na Marakanu na neki način sebi stavio za cilj vraćanje u igrački život Pitera Olajinke. Bivši kapiten Slavije iz Praga ostavlja ogromnu energiju na terenu u svakoj utakmici, a protiv Železničara je to krunisao i pogotkom. Ipak, svima je jasno da Nigerijac još uvek ima dostra prostora za napredak i da tek treba da dostigne željenu formu.

"Olajinka je timski igrač. Sve svoje karakteristike koje daje, podređuje timu. Da li igrao levo ili desno. Mislim da nema ni sreće u nekim šansama i tako dalje... Drago mi je da je dao gol. Uvek je dobro kada igrač postigne gol jer dobija na samopouzdanju. Pogotovo kada je napadač", poručio je Milojević.

Ostaje da se vidi da li će najbolji igrač meča sa Železničarom moći da se izbori za mesto startera u 173. večitom derbiju, pošto je povratkom Aleksandra Dragovića u ritam dodatno sužen prostor kada je u pitanju izbor bonus igrača. To će i u predstojećem derbiju najverovatnije biti Marko Stamenić, pa će povratkom Gelora Kange u tim biti jedno mesto manje u veznom redu, ali i bočnim pozicijama. Stoga će najverovatnije "ceh" ponovo platiti Olajinka, posebno što su Ivanić i Hvan odlično funkcionisali na levom krilu 9. marta.


tagovi

173. večiti derbiVladan MilojevićŠerif EndiajePiter Olajinka

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara