Bajern je prvak Evrope (© AFP)
Bajern je prvak Evrope (© AFP)

Savršenstvo! Bajern je opet sila broj jedan (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.08.20. | 22:50

Pari Sen Žermenu presudilo njegovo dete, Kingsli Koman za šestu titulu prvaka Evrope giganta iz Minhena – 1:0

Niko nikad kao Bajern! Bilo je atraktivnijih timova, zvučnijih pojedinaca, dokazanijih trenera, ali se još nije desilo da neko pokori Evropu kao Bavarci. Kao što su se vaterpolisti Srbije pre nekoliko godina dičili krilaticlom „osvojli smo sve“, velikan iz Minhena može da zapeva da je Ligu šampiona uzeo pobedivši apsolutno svakog. Šest puta u grupi (Crvena zvezda, Olimpijakos, Totenhem po dvaput), Čelsi na prvoj stepenici nokaut faze, demoliranje Barselone, rutinsko odrađivanje posla protiv Liona i kao vrhunac sezone 1:0 u spektakularnom lisabonskom finalu sa Pari Sen Žermenom.

Za šesti naslov najboljeg u Evropi, prvi posle sedam godina čekanja i domaći zadatak budućim generacijama. Ne samo na Alijanc areni, već i svim koji se bave fudbalom na Starom kontinentu. Koliko utakmica, toliko trijumfa – 11/11. Savršenstvo. Naklon do poda. Podmazao Švabo mašineriju i doslovce pregazio konkurenciju.

Izabrane vesti

Čak mu ni sjajni, uverljivi, tehnički superiorni i brzinski sposobni Parižani nisu naudili. Jedan jeste. Svojma. Nisu na Parku prinčeva verovali Kingsliju Komanu, pre šest godina prodali ga Juventusu, krilni vezista čekao osvetu i dočekao da na Lužu sveta reflektora budu uperena ka njemu. Ubacivanje Jozue Kimiha na drugu stativu, trzaj glavom momka koga je Hansi Flik poslao na teren od prvog minuta umesto Ivana Perišića i status junaka u nikad dužoj sezoni Lige šampiona.

Naplata za nijansu boljeg igre Bavaraca u prvih sat vremena. I praktično kraj utakmice, jer je posle vođstva na terenu postojao samo jedan tim. Bajern je ubacio u brzinu više i totalno se odmakao od skupocenog tima, koji nije mogao da prati supersonični ritam. Dve trećine susreta PSŽ je bio na istom, ako ne višem nivou od rivala, međutim, u završnih pola sata pogubio se, ostao bez goriva, pa ni na kraju decenijskog ulaganja sa Bliskog istoka neće podići „pehar sa velikim ušima“.

Za razliku od prethodnog finala, kad smo između Liverpula i Totenhema gledali dosadan fudbal, u glavnom gradu Portugala bio izvanredan. Sadržajan, kvalitetan, vrcav. Rečju, spektakularan. Igralo se u brzinama kakve nismo navikli da gledamo. Svemirski. Udare jedni, udare drugi. I tako do skoro sve vreme.

Bajernove najbolje šanse, pre pogotka Komana, imao je Robert Levandovski. Iz okreta je uzdrmao prečku, na centaršut Kimiha naterao Kejlora Navasa na sjajnu odbranu. Zakinut je i za penal, jer je kasnijeg junaka Komana rukom za rame držao Kerer u nadoknadi prvog dela. Praćeno strahovitim tempom u kome se ne zna da li bolje loptu „mota“ Tijago Alkantara, prostor pokriva Leon Gorecka ili Manuel Nojer ima toliko samopouzdanje da skine zicer Nejmaru...

Trenutak odluke (© Reuters)Trenutak odluke (© Reuters)

Bajern je preživeo i povredu Džeroma Boatenga, nalete Kilijana Mbapeba i Nejmara, šansu Anhela di Marije, pretnju rezerviste Čupo Motana u nadoknadi. Izdržao je i kad se činilo da je gotov, da ga u prvom delu fudbal u tranziciji Pari Sen Žermena vodi ka propasti i zaslužio zvanje najboljeg.

Isto kao što je sastav Tomasa Tuhela zaslužio makar jedan gol. Igrao je izvanredno dve trećine susreta. I stao. Pre nego što je primio gol zrelije šanse stvorio je tim sa Parka prinčeva. Nedostajao mu je završni udarac. Ni Kilijan Mbape, ni Anhel di Marija, ni na završnom turniru odlični, a nedorečeni Nejmar. Ništa nije vredelo. Nemoguće je nositi se sa silom zvanom Bajern. Makar i Francuzi bili oštećeni za penal.

U pogrešnim procenama Orsata 1:1. U golovima 1:0. To je razlika u korist Bajerna. Kad stvori šansu iskoristiće je. Zato je šampion.

----------------------------------------------

LIGA ŠAMPIONA, FINALE

PARI SEN ŽERMEN – BAJERN 0:1 (0:0)

/Koman 59/

Stadion: Luž u Lisabonu

Igrano bez prisustva gledalaca

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Pari Sen Žermen (4-3-3): Navas – Kerer, Tijago Silva, Kimpembe, Bernat (od 80. Kurzava) – Erera (od 72. Draksler), Markinjos, Paredes (od 65. Verati) – Di Marija (od 80. Čupo Moting), Mbape, Nejmar.

Bajern (4-2-3-1): Nojer – Kimih, Boateng (od 25. Zile), Alaba, Dejvis – Alkantara (od 86. Toliso), Gorecka – Gnabri (od 68. Kutinjo), Miler, Koman (od 68. Perišić) – Levandovski.


tagovi

Bajern MinhenKingsli Koman

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara