Savršenstvo bez mane (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.05.23. | 22:47

Real Madrid još traži loptu u Mančesteru…

Vodio je Pep Gvardiola onu Barselonu sa Mesijem i kompanijom koja je gazila sve pred sobom, dva puta u finalima držala časove fudbala Mančester Junajtedu ali ovo što je večeras uradio nekada ljutom rivalu iz Madrida sa plavim timom iz Mančestera deluje savršenije nego ta legendarna Barselona. Savršenstvo bez mane.

Sat i po je trajao čas fudbala Mančester Sitija u kojem je mogla da uživa cela planeta. Toliko je trajala i agonija fudbalera Real Madrida koji nijednog trenutka utakmice nisu bili u igri za plasman u finale. Konačnih 4:0 su možda i blagi za ono što je večeras viđeno u Mančesteru. Koliko god da je poraz težak, Realovi fudbaleri mogu da budu srećni što nisu i gore prošli. A Interovi mogu da strepe pred finale Lige šampiona u Istanbulu. Oni su poslednja prepreka na putu Gvardiolinom savršenstvu. Ostaje im samo nada da neće biti posluženi kao dezert gladnom čoporu Pepovih hijena. Godinama se ta glad taložila za najvećim peharom u Evropi i čini se da je momenta došao. Kako će Inter protiv ove oluje, teško je i zamisliti…

Izabrane vesti

I kad je posle desetak minuta na semaforu pisalo 0:0, osećaj je bio da je sve gotovo i da je samo pitanje trenutka kada će strahovita dominacija Mančester Sitija biti pretočena u golove u mreži Real Madrida. Siti je posle 15 minuta igre imao 124 tačna pasa, a Real mizernih 13. Da, fudbaleri šampiona Evrope, jednog od najjačih timova na svetu su za 15 minuta igre jedva uspeli da 13 puta tačno dobiju loptu. Bez neke šanse da pređu centar... Uglavnom su bezuspešno jurili za njom hvtajući je tek pogledima dok su domaći igrači kao u hokeju ili rukometu kružili oko njihovog šesnaesterca i tražili pukotinu do gola Kurtoe.

Panično su Modrić, Kros, Valverde i kompanija izbijali lopte u aut, uzalud se Karim Benzema vraćao na 30 metara od svog gola u pokušajima da zadrži loptu duže od sekund ili dva, Brazilci Vinisijus i Rodriga nisu znali ni gde da idu, ni gde da trče jer su noge Vokera, Dijaša, Akanđija uvek bile tu ispred njih… Rodri, Gundogan, Stons i kompanija su crtali pasovima kao šestarom. Poput čopora su obigravali oko Realovog kaznenog prostora u kojem su Kurtoa, Militao i Alaba uspevali nekih petnaestak minuta da drže položaj i odbrane gol. Ali na duže staze, to nije bila održiva situacija. Fudbal ne može da se igra bez lopte a ona je večeras bila samo i isključivo Sitijeva.

Prve dve velike šanse Mančester Sitija su došle na pomalo atipičan način. Udarcima glavom iako je do tada lopta šišala travu Etihada. Oba puta je Erling Haland tukao glavom sa peterca i oba puta je Tibo Kurtoa pravio čuda. Belgijanac je u prvoj prilici stigao da se fantastično postavi, a u drugoj da neverovatnim refleksom zaustavi šut Norvežanina u dalji ugao.

Ali ni najbolji golman na svetu ne može sam protiv svih. A napadali su ga bukvalno svi domaći fudbaleri! Od desetorice Sitijevih igrača u polju, čak devetorica su zabeležili makar po šut u prvom poluvremenu. Šutirao nije samo Ruben Dijaš. Ali jeste njegov zemljak Bernardo Silva. I to dva puta uspešno.

Genijalni mozak Kevina De Brujnea je detektovao rupu između Modrića i Krosa i lansirao Silvu pred gol Kurtoe a Portugalac je snažnim udarcem u bliži ugao načeo Real.

Rekao je Anćeloti u najavi meča da je bolje da Siti postigne rani gol ako već mora da ga postigne. Nadao se njegov tim može da odgovori na tu situaciju. Ali nije bio u pravu. Građani nisu spuštali gas ni posle vođstva iako je Real imao neke samrtničke trzaje. Kao kada je Toni Kros bombom sa 30 metara uzdrmao prečku…

Sitijeva mašinerija nije stajala. Mlela je i vezla a Gvardiola pored aut linije palio raspomamljenu publiku. Svi u plavom delu Mančestera su imali sveža sećanja na ono što se desilo lane i nisu hteli da Realu ostave ni promil šansu da se opet povampiri. Bernardo Silva pogotovo. Ušunjao se Gundogan pred gol Reala, šut mu je izblokiran ali tako da se odbije na glavu omalenom Portugalcu koji je imao vremena da nacilja i pogodi praznu mrežu za 2:0. I miran odlazak na poluvreme. Čak je Real mogao da bude zadovoljniji rezultatom na poluvremenu i što nije 3:0, 4:0…

Jedva su gosti dočekali da odu na odmor i da se agonija završi ali je njen kraj samo prolongiran. Prvi čas fudbala je bio završen sa dva gola Sitija, na redu je bio drugi. Jednako plodonosan i jednako lep. Iako je Alaba zapretio Edersonu na poečtku drugog poluvremena, sve je nastavljeno po starom. Lopta kod domaćih fudbalera i Real koji ih nemoćno juri. Kurtoa je i trećim čudom večeras sprečio Halanda da postigne gol ali nije mogao da čuva i saigrače. Mrežu mu je uskoro zatresao Militao posle prekida.

Tek na 3:0 i posle 168 minuta polufinala je Pep Gvardiola rešio da napravi prve izmeni. A one su bile podjednako strašne. Marez, Foden i Alvarez. Željni i gladni. Upravo su njih trojica u nadoknadi vremena izveli još jednu prelepu akciju a ubitačni Argentinac zatresao mrežu i pokazao da bi u svakom timu na svetu bio prvi centarfor osim u ovom gde igra Erling Haland.

Mančester Siti je naplatio Realu sa kamatom za bolnu eliminaciju prošle sezone, održao mu čas fudbala i možda označio kraj jedne velike generacije evropskog fudbala. I nagovestio početak svoje ere. Iako nije dao gol u dva meča protiv Reala, Erling Haland je promenio fizionomiju ovog tima, učinio ga ubitčanijim i deluje da je baš on bio što je nedostajalo Gvardioli da posle toliko godina odvede Mančester Siti na tron Evrope. Na putu im stoji još jedino Inter, a on može samo da priziva duh predaka iz najčuvenijeg katenaća ovog veka kada je jedino Murinjov Inter uspeo da zaustavi moćnu mašinu Pepa Gvardiole. Ili će da prođe kao reprezentacija Italije u finalu Svetskog prvenstvo kada je Brazil predvođen Peleom krunisao najdominantniji Mundijal neke reprezentacije u istoriji fudbala.

MANČESTER SITI – REAL MADRID 4:0 (2:0)

/Bernardo Silva 23, 37, Militao 76ag, Alvarez 90+1/

Stadion: Etihad. Gledalaca: 53.000. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

Mančester Siti (3-4-2-1): Ederson - Voker, Dijas, Akanđi - Stons, Rodri, Gundogan (od 79. Marez), De Brujne (od 84. Foden) - Bernardo Silva, Griliš - Haland (od 89. Alvarez).

Real Madrid (4-3-3): Kurtoa – Karvahal, Militao, Alaba, Kamavinga – Modrić (od 63. Ridiger), Kros (od 70. Asensio), Valverde – Rodrigo, Benzema, Vinisijus.


tagovi

Erling HalandPep GvardiolaBernardo Silva

Obaveštavaj me

Man. Siti
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara