Gelor Kanga (AFP)
Gelor Kanga (AFP)

Sedam godina bez gola za Gabon, a onda đule Kange kao protiv Krasnodara (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.11.23. | 19:35

Asistencija i gol veziste Crvene zvezde za veliki preokret protiv Kenije na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Čudan je igrač Gelor Kanga, van svih fudbalskih šablona. Ne voli da igra fudbal kada mu lopta nije u nogama, a kada mu je tu, na stopalima, može da vas uvede u probem, ali isto tako je spreman da svom timu, kroz dodir majstora, pokloni virtuozne poteze koji rešavaju utakmice. Onu bombu protiv Krasnodara s početka drugog poluvremena za 2:0 koja je imala presudan značaj za plasman u grupnu fazu Lige Evrope, navijači Crvene zvezde nikada neće zaboraviti, a nešto slično, sa malo manje udaljenosti, Kanga je reprodukovao protiv Kenije na startu afričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine!

Lopta je na prelazu sa 87. na 88. minutu bila u nogama iskusnog veziste, a ko zna Kangine fudbalske manire, svestan je da je Gelor već nekoliko sekundi ranije doneo odluku šta će sa njom. Krenuo je samo malo u sredinu, a Kenijci su videli top, odnosno đule koje se nezadrživo kretalo ka njihovoj mreži. Pitanje je da li ga je golman gostiju, koji nije ima šanse da spreči preokret, uopšte video - 2:1.

Izabrane vesti

Gol Kange pogledajte OVDE.

Asistenciju Kange pogledajte OVDE.

Vodili su Kenijci od 40. minuta golom Jume, a dobro raspoloženje Kanga je nagovestio tačno na isteku sat vremena igre. Ukucao je kordinate, poslao je loptu dugu 50 metara koju je Denis Buanga umešno pretvorio u izjednačenje. A nakon manje od pola sata, Kanga je prekinuo nestvarno dugu seriju bez gola za Gabon. Majstorija iz 88. minuta bila je tek treći pogodak u dresu A tima na 6. utakmice, a poslednji pre današnjeg postigao je davne 2016. godine u prijateljskom meču protiv Kameruna. Prvenac mu je bio gol protiv Tunisa iz 2015, takođe u kontrolnom meču, tako da je ovo bio prvi Kangin gol u takmičarskim mečevima za Gabon!

Nisu Gabonci imali na raspolaganju Pjera Emerika Obamejana, a ni još dvojicu reprezentativaca sankcionisanih zbog nediscipline i nepoštovanja nacionalnog dresa, ali kada najboljeg strelca u istoriji Gabona nije bilo, Kanga je preuzeo ulogu heroja.

Najubedljiviji trijumf na startu kvalifikacija režirali su Egipćani zahvaljujući četvorostrukom strelcu Mohamedu Salahu koji je pregazi Džibuti - 6:0. Salah jeste najčešće bio u poziciji da matira protivničkog golmana, ali plenila je ekipa sa severa Afrike sjajnom timskom igrom. Iz toga je i Salah uspeo da postane peti afrički fudbaler koji je postigao četiri ili više golova na jednom meču kvalifikacija za Mundijal ušavši u društvo Emanuela Adebajora (2008) i Islama Slimanija (2021).

Razočaranje dana priredili su Nigerijci sa brutalnom startom postavom mahom sačinjenom od igrača iz liga petice. Premijerligaško-bundesligaški napadački tandem Viktor Bonifejs - Taivo Avonji, je podbacio protiv Lesota, te je kestenje iz vatre nakon što su gosti šokantno poveli u 56. minutu, morao da vadi Adžaji deestak minuta kasnije. Međutim, Nigerijci nisu uspeli da slome otpor požrtvovanog Lesota - 1:1.

AFRIČKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL – 1. KOLO

Četvrtak

Grupa G

Alžir - Somalija 3:1 (2:0)

/Abdi 2ag, Buneđa 31, Slimani 80 - Abatari 65/

Bocvana - Mozambik 2:3 (0:1)

/Molaodi 74, Engele 85 - Bauke 14, Ratifo 52, Bujomo 75/



Grupa A

Egipat - Džibuti 6:0 (2:0)

/Salah 17, 22pen, 48, 69, Muhamed 73, Trezege 89/

Grupa F

Gabon - Kenija 2:1 (0:1)

/Buanga 60, Kanga 88 - Juma 40/

Burundi - Gambija 3:2 (2:1)

/Bigirimana 31, Ensabijungva 35, Sudi 75 - Berou 45+4, Koli 90+8/



Grupa C

Nigerija - Lesoto 1:1 (0:0)

/Adžaji 67 - Enkvanazi 56/

Grupa B

Sudan - Togo 1:1 (1:1)

/Ejsa 17pen - Denki 43/

20.00: (1,95) Zelenortska Ostrva (3,35) Angola (4,20)

***kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija GabonaGelor Kanga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara