Suma u dresu Gvineje (© AFP)
Suma u dresu Gvineje (© AFP)

Sejduba Suma odveo Gvineju na Kup afričkih nacija! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.03.21. | 18:58

Vezista Partizana je junak u otadžbini

Imaće Partizan dva predstavnika na Kupu afričkih nacija naredne zime! Imaće Grobari dodatni razlog da prate najveće reprezentativno takmičenje na Crnom kontinentu. Maki Banjak i njegov Kamerun su sigurni učesnici kao domaćin, dok je Sejuba Suma junak Gvineje, pošto ju je odveo na završni turnir, zakazan za januar i februar 2022.

Vezista crno-belih je izrastao u heroja nacije, u meču petog kola kvalifikacine Grupe A postigao odlučujući gol protiv Malija (1:0), rešio pitanje pobednika i omogućio veliku radost sunarodnicima.

Izabrane vesti

Suma je naknadno dobio poziv selektora Didijea Siksa, od septembra ga nije bilo u planovima francuskog stručnjaka, optužen je za simuliranje povrede, to je razlog što nije došao na jedno okupljanje državnog tima. Propustio je oktobarske i novembarske mečeve, ali ga se Sikssetio kad je bilo gusto i ispostavilo se da nije pogrešio.

Početkom drugog poluvremena duela u Konakriju Suma je kročio na teren, da bi u 76. prelomio meč u korist domaćina. Na prepoznatljiv način, opalio je po lopti desnom nogom sa 20-ak metara, gađao dalji ugao i devetim pogotom za najjaču selekciju omogućio radost Gvineji. Pao je lider grupe, koji je već imao rezervisano mesto u Kamerunu, pa će nedeljno gostovanje Namibiji biti izlet za Sumu i drugove, pošto sigurno idu dalje. Samo da se odluči da li sa prvog ili drugog mesta. Ovim golom Sejduba je selekciji čiji su najveći aduti asovi Liverpula (Nabi Keita), Rome (Amadu Dijavara), Olimpijakosa (Medi Kamara) omogućio da 13. put učestvuje na Kupu afričkih nacija.

Dosad su plasman na završni turnir naredne godine obezbedili Kamerun (domaćin), Senegal, Alžir, Mali, Tunis, Gvineja, dok je današnjim remijem na gostovanju u Ugandi to učinila i Burkina Faso. Što znači da su, osim Kamerunca Makija Banjaka, dobili crno-beli još jednog predstavnika na Kupu afričkih nacija.

Kvalifikacije za Kup afričkih nacija, peto kolo

Grupa A

Čad – Namibija, 0:3, službeni rezultat

Gvineja – Mali 1:0 (0:0)

Grupa B

Južni Sudan – Malavi 0:1 (0:0)

Uganda – Burkina Faso 0:0

Grupa C

Sao Tome i Principe – Sudan 0:2 (0:1)

Grupa F

Ruanda – Mozambik 1:0 (0:0)

Grupa K

Etiopija – Madagaskar 4:0 (3:0)



tagovi

Kup afričkih nacijaGvinejaSejduba Suma

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara