Selektor Krivokapić na službenom putu u Antaliji: Generacije se gube posle uspeha, bitno je da igraju

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.01.23. | 15:30

Selektor mlađih omladinaca priprema teren za nove izazove talentovene klase 05

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Antalije)

Odluka 14 od 16 superligaša da tempira formu u Antaliji uticala je da se gotovo čitava domaća fudbalska pozornica preseli u Tursku, a priliku da uživo pogleda veliki broj igrača koji konkurišu za njegovu selekciju iskoristio je i Radovan Krivokapić, selektor omladinaca Srbije.

Izabrane vesti

"Dosta naših superligaša je na pripremama u Turskoj i u njihovim redovima je sijaset igrača iz generacije 2005, tako da je ovo idealna prilika da imam uvid u njihov razvoj što mi je i prvobitnni cilj. Dosta njih je i prvi put na pripremama sa prvim timom tako da su ovo savršene okolnosti da steknem uvid kako rade, treniraju, ponašaju se", rekao je Krivokapić za Mozzart Sport.

Lepo vreme i odlični tereni omogućili su timovima da se predstave u najboljem svetlu, a Krivokapića smo u gustom rasporedu utakmica sreli na susretu Čukaričkog i Karabaga.

"Kada je u pitanju Čukarički tu su trojica igrača Vojin Serafimović, Matija Stojanović i Marko Arsović. Ispratio sam ih u utakmici sa Karabagom, istog dana sam gledao i Grafičar i Vojvodinu, a dan ranije sam pratio trening Crvene zvezde... Svakog dana pratim treninge i utakmice. Za dan pogledam tri utakmice, sve preko toga je teško uklopivo. Ovde sam radno i tako će biti narednih deset dana. Vreme je lepo, dobri uslovi, fin ambijent te je užitak potpun".

Orlići će krajem godine krenuti u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u kojim će im rivali biti Bugarska, Škotska i Andora.

"Ove godine smo netakmičari i kvalifikacije nam počinju tek krajem godine i imamo dosta vremena da se spremimo. Igrači praktično imaju još jedan pripremni period da prođu sa svojim timovima tako da do početka izazova imamo dosta pripremnih utakmica koje će biti uvertira u kvalifikacije koje počinju sredinom novembra, a sve što budemo radili biće u cilju da se dobro pripremimo i prođemo grupu".

Krivokapićevi izabranici već na kontinentalnom takmičenju za kadete postavili su visoko lestvicu, te fudbalska javnost, čak i pre kvalifikacija, već gleda ka završnom turniru.

"Posle osvajanja trećeg mesta na Evropskom prvenstvu sam rekao da smo došli do nivoa do kog ni sami možda nismo verovali da ćemo doći. Mogli smo čak i dalje da stignemo, međutim meni je najvažnije bilo kakav smo utisak ostavili i da igrači sami vide gde su u odnosu na druge selekcije. Sada kada su videli da mogu da igraju sa svakim, ne treba da se zaustave na ranije urađenom. Posle Evropskog prvenstva sam uporno pričao da je najbitniji dalji razvoj igrača jer se generacije gube negde posle dobrih rezultata. To je bio slučaj do sada i osnovni zadatak mene i stručnog štaba je da pomognemo tim momcima da se dobro razvijaju i kada dođe takmičenje da odemo korak dalje. Uspeh nije samo uspeti već i potom te rezultate ponavljati. Trudićemo se i daćemo sve od sebe da ostvarimo nešto slično, a kada razgovaram sa igračima vidim želju i glad da možda napravimo i korak dalje, da ostvarimo ono što nam je možda, pod znacima navoda, nepravedno oduzeto, jer u polufinalu nismo imali sportske sreće. Možda smo toliko i zaslužili u tom trenutku".

Fudbaleri iz klase 05 u aktuelnoj godini postaju punoletni, a samim tim i još interesantniji inostranim timovima, a Krivokapić ističe važnost izbora sredine u godinama u kojima su njegovi izabranici.

"Kada pričamo o razvoju igrača veoma je bitno da igraju u klubovima. Dosta njih je ostvarilo transfere i drago mi je zbog toga, ali je vrlo važno da u klubovima dobiju minutažu. Luka Lijeskić je otišao u Belgiju, Majstorović u Rusiju, Milošević u Nemačku, Simić je prešao u Italiju, a Stanković u prvi tim Intera... Mnogi su iz omladinaca prekomandovani u prve timove. Dosta njih je napravilo iskorak, ali je sada bitno da igraju. U prelaznom su periodu i u tom smislu moramo mnogo da im pomognemo, mi iz Saveza, ali i klubovi u kojima igraju", rekao je selektor Orlića.



tagovi

Radovan Krivokapić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara