©Reuters
©Reuters

Senzacija kakvu ne pamti Evropa: Klaksvik režirao novi podvig i postao prvi klub sa Farskih Ostrva u grupnoj fazi UEFA takmičenja

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.08.23. | 22:09

Makabi Haifa tek u produžecima do naredne faze, Servet iznenadio Genk

Priče o favoritima, autsajderima, koeficijentima i nosiocima večeras su pale u vodu! KI Klaksvik je oborio sve fudbalske teoreme i definicije, uspeo nemoguće i postao prvi klub sa Farskih Ostrva koji je osigurao jeden u Evropi.

Eliminacija Ferencvaroša predstavljala je senzaciju, te je bilo koji epitet za večerašnji podvig Klaksvika preslab da opiše istorijski uspeh kluba iz zemlje sa margine fudbalske mape. Naime, tim koji je na prethodnom koraku pomrsio konce Mađarima večeras je eliminisao i Heken posle penala čime se plasirao u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i obezbedio minimum plasman u grupnu fazu Lige konferencije.

Izabrane vesti

Posle remija mirnih mreža na domaćem terenu, predstavnik Farskih Ostrva je u Švedsku stigao uz epitet potpunog autsajdera, ali su zahvaljujući Arniju Fredriksbergu pokazali zube, izborili produžetak i potom, kroz penale postali prvi predstavnik ove zemlje koji je obezbedio jesen u Evropi. Fudbaler Farana je u 17. minutu režirao vođstvo, ali je radost gostiju trajala samo sedam minuta. Ekspresni odgovor Hekena bio je delo Sane, a na početku drugog poluvremena domaćin je uspeo da u potpunosti preokrene rezultat.

Pogodak Lajunija u 48. minutu delovao je kao prelomni momenat, međutim ispostavio se kao nedovoljan da obeshrabri goste koji su, poput rivala u prvom poluvremenu, vrlo brzo došli do izjednačenja jer je pet minuta posle gola protivnika Fredriksberg drugi put zatresao mrežu. Novi pogodak veziste Klaksvika bio je dovoljan da Farani stignu do produžetaka. U dodatnih pola sata borbe viđen je novi triler, pa su Šveđani ponovo poveli u 106. minutu preko Sadika, ali je je Klaksvik tri minuta kasnije došao do novog poravnanja i penala.

A na penal ruletu, dva promašaja Hekena bila su luksuz koji domaćin nije mogao da dozvoli sebi te je poneo samo epitet sparing partnera na Klaksvikovom putu do istorije.

Na narednom koraku Farani će odmeriti snage sa Moldeom, u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a eventualni novi podvig značio bi overu makar grupne faze Lige Evrope.

Svojevrsno iznenađenje priredio je i Sersvet koji je uspeo da sa igračem manje od 3. minuta parira Genku u gostima, da dva puta nadoknadi gol zaostatka (2:2), izbori produžetke, a potom i penale u kojima je bio precizniji i stigao do naredne faze. Švajcarski predstavnik tako je obezbedio prvu jesen u Evropi u klupskoj istoriji i poslao Belgijance u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Za razliku od Genka i Hekena Makabi Hifa je uspela da u produžetku spreči senzaciju i da eliminiše Šetif.

Sa odlaskom Baraka Bahara Makabi Haifa otvorila je novo poglavlje, a i po rastanku sa sadašnjim strategom Crvene zvezde izraelski šampion je nastavio da niže uspehe. Posle eliminacije Hamruna i pobede na prvenstvenoj premijeri protiv Beitara (3:1), Makabi je uspeo da napravi novi evropski korak protiv Šerifa, doduše tek posle produžetaka pošto je rezultat posle 90 minuta igre bio 2:1. U dodatnih pola sata igre međutim domaćin je golovima Davida i Šuranova otklonio sve dileme i plasirao se u sledeće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona (4:1).

Prednost iz prve utakmice moldavski klub je udvostručio u 20. minutu iz penala, ali je ostatak duela pripao domaćinu koji je do poluvremena preko Šerjua stigao do izjednačenja, a potom u 85. minutu i nadoknadio zaostatak iz prvog susreta i došao do produžetka.

Zanimljivo, Makabi je četvrtu uzastopnu utakmicu otvorio primivši gol, međutim treći put je uspeo da potom režira preokret i da popravi utisak. Prvi put takav scenario viđen je u Haifi, protiv Hamruna, u pobedi 2:1, a istom scenariju na istom mestu publika je svedočila četiri dana kasnije u pobedi nad Beitarom (3:1). Jedini susret u kojem je Makabi ptimio gol, ali nije uspeo da se vrati u život bio je protiv Šerifa u gostima, ali je preokret režirao večeras i zakazao dvomeč sa Slovanom iz Bratislave.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 2. KOLO, REVANŠI

Utorak

Panatinaikos - Dnjepar-1 2:2 (1:1), prvi meč 3:1

/Šporar 15, 70 - Dovbik 24, Sarapij 54/

BATE Borisov - Aris Limasol 3:5 (1:3), prvi meč 2:6

/Gromiko 25pen, Martinov 48, Laptev 90+3pen - Babika 8, Gomis 26, Kahu 35, Bengtson 56, Stepinski 74/

Olimpija - Ludogorec 2:1 (1:1), prvi meč 1:1

/Elšnik 18, Elšnik 90+2 - Despodov 15/

Slovan Bratislava - Zrinjski 2:2 (1:0) , prvi meč 1:0

/Čavrić 5, Zuberu 66 - Barišić 75, Ivančić 90+3/

Sreda

Astana – Dinamo 0:2 (0:1), prvi meč 0:4

/Emreli 24, Marin 89/

Karabag – Rakov 1:1 (0:0), prvi meč 2:3

/Džidža 60 – Tudor 52/

Genk - Servet 2:2 (1:1), prvi meč 1:1, penalima 2:4

/Endajišimije 28p, Arokodare 52 - Konjat 36, Bedia 63/

Heken - KI Klaksvik 2:2 (1:1), posle produžetaka 3:3, prvi meč 0:0, penalima 3:4

/Sana 24, Lajuni 48, Sadik 106 - Fredriksberg 17, 53, Abrahamson 109ag/

Makabi Haifa - Šerif 2:1 (1:1), posle produžetaka 4:1 , prvi meč 0:1

/Šerju 33, Žaber 85, David 105+2, Šuranov 107 - Talal 20/

Molde - Helsinki 2:0 (0:0), prvi meč 0:1

/Eriksen 74, Brinhildsen 89/

Kopenhagen - Breidablik 6:3 (4:1) prvi meč 2:0

Galatasaraj - Žalgiris u toku, prvi meč 2:2


tagovi

Makabi HaifaKi KlaksvikŠerifGenkMoldeLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara