Borha Sainz (levo) protiv Real Madrida (©AFP)
Borha Sainz (levo) protiv Real Madrida (©AFP)

Senzacionalan transfer Al Ahlija: Omladinski reprezentativac Španije u Kairu

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.01.23. | 14:38

Krilni napadač Borha Sainz je pred potpisom sa najtrofejnijim afrilkim klubom, pojedini mediji pred susret Crvenih đavola sa Al Masrijem (četvrtak, 18) javljaju da je dogovor već postignut

Za afrički kontinent, vest je prava bomba. Doskorašnji omladinski reprezentativac Španije u fudbalu, Borha Sainz, nadomak je transfera u Egipat. Al Ahli je u poodmaklim pregovorima sa turskim prvoligašem Giresunom oko otkupa ugovora, a ukoliko posao bude završen Španac će da postane tek treći Evropljanin u tamošnjoj Premijer ligi, posle Dejana Melega (Enpi) i Holanđanina Baija Kamare (Asvan).

Uobičajna stvar je da Afrikanci dolaze u španski i turski fudbal, ali u kontra smeru igrači baš retko idu. Čak i Južnoamerikanci retko stižu. Iako su Egipćani, pogotovo Al Ahli, sposobni da odvoje veliki novac na igrače, uglavnom to čine na dokazane domaće fudbalere ili igrače iz regiona. Ipal. Sainzov transfer bi sve to mogao da promeni.

Izabrane vesti

Vest je prostrujala pred susret Al Ahlija i Al Masrija (četvrtak, 18) u 13. kolu Premijer lige Egipta. Pojedini mediji su čak preneli i da je transfer dogovoren, da će Giresun da zaradi 2.500.000 evra na krilnom napadaču kojeg je pre samo šest meseci doveo iz Alavesa. Mada, još uvek nema zvanične potvrde iz nekog od ova dva kluba.

Sainzu je tek 21 godina, mnoge zato čudi što je uopšte napustio Španiju tako rano u potrazi za novcem. U Giresunu su ga videli kao zvezdu tima, igrača oko kojeg će sve da se gradi, a sada slično razmišljaju i Egipćani. Sainzov kvalitet svakako nije upitan, s obzirom na to da je sakupio pet nastupa za omladinsku reprezentaciju Španije i postigao tri pogotka. Ove sezone je u Superligi Turske na 16 mečeva četiri puta bio strelac, a u dva navrata asistent. Uz to je postigao jedan gol i u Kupu Turske.

18.00: (1,63) Al Ahli (3,60) Al Masri (5,20)

U ovom momentu Al Ahli ima 35 igrača na platnom spisku, ali samo petorica su od toga stranci. Tu su brazilski vezista Bruno Savio, napadač iz Južne Afrike Persi Tau, Tunišani Mohamed Dauji i Ali Malul, te senegalski vezista Aliju Dijeng.

Al Ahli je prošle sezone poražen u finalu Lige šampiona, a poslednje dve titule u Premijer ligi Egipta su završile u rukama Zamaleka. Zato, tim koji će u februaru da učestvuje na Klupskom prvenstvu sveta pokušava da pomeri sve do sada postojeće granice u afričkom fudbalu angažovanjem Sainza, kako bi se vratio na put stare slave.

I bez Španca, u prvenstvu mu dobro ide. Prvi je na tabeli sa 30 bodova, tri više od drugoplasiranog Fjučura, a četiri od Zamaleka, od kojih ima i odigranu utakmicu manje. Uz to, Al Ahli se bez problema plasirao u grupnu fazu elitnog takmičenja, a osvojio je na početku sezone i Superkup Egipta.

EGIPAT 1 – 13. KOLO

Sreda

Smuha – El Gaiš 2:1 (1:0)

El Dakleja – NB Egipta 3:3 (1:1)

Fjučur – Piramids 1:1 (1:0)

Al Itihad – Zamalek 0:0

Četvrtak

16.00: (2,90) Gazl El Mahala (2,85) Enpi (2,60)

18.00: (1,63) Al Ahli (3,60) Al Masri (5,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1Al AhliAl Ahli KairoBorhaAl Masri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara