Sergej Milinković Savić i Nejmar su bili rivali na Mundijalu u Kataru (©AFP)
Sergej Milinković Savić i Nejmar su bili rivali na Mundijalu u Kataru (©AFP)

Sergej će procvetati posle Nejmarove povrede, Žesus se susreo sa istim problemom kao selektori Srbije

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.10.23. | 11:53

Srpski reprezentativac će konačno imati priliku da debituje u azijskoj Ligi šampiona ovog ponedeljka od 20 časova, kada će u 3. kolu u Rijad doći Mumbaj Siti

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Najskuplje pojačanje u istoriji Al Hilala Nejmar pokidao je prednje ukrštene ligamente i zbog toga završio sezonu, ali to će pomoći srpskom reprezentativcu Sergeju Milinkoviću Saviću. On će ovog ponedeljka od 20 časova konačno dobiti priliku da debituje u azijskoj Ligi šampiona, pošto će u 3. kolu Al Hilal ugostiti Mumbaj Siti.

U prva dva kola elitnog takmičenja 28-godišnjak rođen u Ljeidi nije bio uopšte u protokolu. Prema propozicijama AFC-a, u Ligi šampiona svaka ekipa može da ima najviše šest inostranih fudbalera, od čega jedan mora da bude Azijat. Trener Al Hilala Žorž Žezus je morao da precrta zato neke strance, među njima je bio i Sergej.

Izabrane vesti

Razlikuju se pravila u prvenstvu Saudijske Arabije i Ligi šampiona, pošto u domaćem šampionatu Al Hilal može da ima osam stranaca na terenu. Otud je srpski reprezentativac zabeležio osam nastupa kao starter u prvih 10 kola. Međutim, u eliti je bio višak.

Posle povrede Nejmara se otvorilo mesto i za Milinkovića Savića, sam Žezus je potvrdio da ćemo gledati još jednog Srbina u azijskoj Ligi šampiona. U prva dva kola portugalski trener je koristio Aleksandra Mitrovića, Nejmara, Malkoma i Mičela na oba susreta. Razlika je bila što je u prvom kolu protiv Navbahora (1:1) igrao Ruben Neveš, dok se u 2. kolu protiv Nasadžija (3:0) na terenu našao štoper Kalidu Kulibali.

20.00: (1,03) Al Hilal (15,0) Mumbaj Siti (50,0)

Žezus se tokom ove sezone susreo sa istim problemom koji je mučio svakog od prethodna tri selektora reprezentacije Srbije – na koju poziciju da stavi Milinkovića Savića. Naša javnost dobro pamti izjave Slavoljuba Muslina da za nekadašnjeg igrača Lacija jednostavno nema mesta pored Dušana Tadića, jer po prirodi igraju na vrlo sličan način. Čak i sadašnji selektor Orlova Dragan Stojković ima problem da uklopi Sergeja sa kapitenom, videli smo da je i na poslednje dve utakmice sa Mađarskom i Crnom Gorom ostavljao jednog od njih dvojice na klupi, a slične muke ima i trener Al Hilala.

Naime, Milinkoviću Saviću je najprirodnija pozicija iza napadača, da bude plejmejker polušpic. Međutim, Al Hilal je prenatrpan ofanzivnim vezistima, od početka sezone iza Mitrovića su igrali Malkom, Nejmar i Mičel.

Sergej Milinković Savić u dresu Al Hilala (©AFP)Sergej Milinković Savić u dresu Al Hilala (©AFP)

Pokušavao je zato Žezus da koristi Sergeja malo defanzivnije, u sredini ili kao defanzivnog vezistu, ali tu nije dobijao baš najbolja izdanja Srbina. Protiv Al Raeda je čak dobio direktan crveni karton igrajući defanzivnog veznog. Iz tih razloga uostalom i jeste bio višak za Ligu šampiona do sada.

Tačno je da je Milinković Savić bolji kada igra bliže protivničkom golu, ali to ne znači da je loš na drugoj poziciji. Sada smo prinuđeni neke stvari da promenimo. Povreda Nejmara je veliki gubitak… Ne samo za Al Hilal, već za čitav saudijski fudbal. Moraćemo da se adaptiramo”, rekao je Žezus posle pobede nad Al Halidžom (1:0) u petak.

Milinković Savić je u kolu pre toga bio dvostruki strelac protiv Al Akduda (3:0) i to su mu jedini golovi u prvenstvu Saudijske Arabije. Uz to ima i dve asistencije.

AFC LIGA ŠAMPIONA – 3. KOLO

Ponedeljak

GRUPA B

18.00: (2,05) Al Šardžah (3,35) Nasaf Karši (3,80)

20.00: (1,45) Al Sad (4,40) Al Fajsali Aman (7,25)

GRUPA C

16.00: (3,80) AGMK (3,40) Sepahan (1,90)

18.00: (1,17) Al Itihad Džeda (7,50) Al Kuva (16,0)

GRUPA D

18.00: (1,50) Navbahor (4,10) Nasadži (7,00)

20.00: (1,03) Al Hilal (15,0) Mumbaj Siti (50,0)

Utorak

GRUPA A

16.00: Pahtakor – Ahal

18.00: Al Ain – Al Fejha

GRUPA E

18.00: Persepolis – Istiklol

20.00: Al Nasr – Al Duhail

GRUPA I

12.00: Ulsan – Džohor DT

14.00: Patum Junajted – Kavasaki Frontejl

GRUPA J

12.00: Urava – Pohang

14.00: Vuhan Tri Tauns – Hanoj

Sreda

GRUPA F

12.00: Čonbuk – Lajon Siti

14.00: Kiči – Bangkok Junajted

GRUPA G

12.00: Inčon – Šandong

12.00: Jokohama Marinos – Kaja

GRUPA H

12.00: Buriram – Melburn Siti

12.00: Džeđijang – Kofu

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Sergej Milinković SavićAl HilalŽorž ŽezusNejmarAleksandar MitrovićAzijska liga šampionaMumbaj SitiDušan Tadićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara