Rafael Leao, Dušan Vlahović i Edin Džeko (©Reuters)
Rafael Leao, Dušan Vlahović i Edin Džeko (©Reuters)

Seriji A nedostaje 150 golova: Napadači na hlebu i vodi

Vreme čitanja: 6min | pon. 17.04.23. | 09:27

Neki na dijeti, neki i dalje na postu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Šta se događa sa golgeterima Serije A? Ne pamti se tako mršav učinak vodećih centarfora italijanskih timova u poslednjih nekoliko decenija. Svi prolećni postovi su prošli - pravoslavni, katolički, jevrejski, muslimanski – a dobar deo napadača u italijanskom šampionatu i dalje je na “hlebu i vodi”, dok tu i tamo neko bljesne, ali ništa više od toga. U poslednja dva meseca jedino Kabral iz Fjorentine redovno trese mreže.

Izabrane vesti

Posle više od tri četvrtine šampionata samo su Viktor Osimen i Paulo Dibala na nivou očekivanja, dok Lukman i Zakanji predstavljaju izuzetke koji potvrđuju pravilo. Zvuči neverovatno ali Lukaku, Džeko, Di Marija, Rebić, Origi, Murijel, Zapata i Beloti su postigli isti broj golova zajedno koliko sam Osimen, a ruku na srce ni 21 gol Nigerijca nije bogzna šta ako se uporedi sa učincima golgetera u drugim nacionalnim šampionatima.

Dušan Vlahović je postigao samo dva gol u dresu Juventusa u 2023. godini, oba protiv Salernitane, Romelu Lukaku je sa penala dva puta zatresao mrežu u nastavku prvenstva, Edin Džeko je dao gol protiv Napolija 4. јanuara i od tada maši sve, čak i zicere sa dva metra, Tami Ejbraham se radovao samo dva puta svom golu u 2023. godini, a Beloti još čeka da postigne prvenac u šampionatu u dresu Rome, Čiro Imobile ima najgoru golgetersku sezonu od kada je u Laciju, Duvan Zapata i Luis Murijel su se upisali u listu strelaca samo jednom, Rafa Leao je pre dve nedelje prekinuo dvoipomesečni post. Čak su se i Origi i Kvarachelija zaustavili u poslednje vreme, malo zbog povreda, malo zbog pada forme.

Seriji A je izgubila preko 150 golova u poslednje dve godine, ako ga uporedimo sa šampionatima odigranim pred praznim tribinama, ili malo više od sto golova ako uzmemo u obzir prethodno i tekuće prvenstvo. Prosek golova po utakmici je ispod 2,5 po meču. Nikada nije bio tako nizak u poslednjih deset godina, a u pet najjačih liga Evrope samo se u Španiji postiže tako malo golova. Nemci su daleko ispred svih sa preko tri gola po meču, slede Francuzi i Englezi sa po 2,8 golova po utakmici. 

Jedina dva napadačka reda koji su postigli više od 30 golova u prethodnih 30 kola su Napoli i Lacio. Četvorka Azura (Osimen, Kvarachelija, Lozano i Simeone) je uknjižila 39 golova dok je poker napadača Nebeskoplavih (Imobile, Zakanji, Felipe Anderson i Pedro) stavila potpis na 31 pogodak. Najgori od svih napada je Romin sa tek 18 golova, dok je Andrea Beloti jedini napadač u sedam prvoplasiranih timova Serije A koji još uvek nije postigao gol.

Zvuči zabrinjvajuće za Bjankonere da je najefikasniji igrač Juventusa i pored loše sezone i dalje Dušan Vlahović, istina sa vezistom Adrijenom Rabioom deli prvo mesto sa osam golova na klupskoj listi strelaca. Rafael Leao je zakucan na kvoti 10 golova dok Olivije Žiru nije stigao ni do dvocifrenog broja. Lautarom Martinez nije dao mnogo golova, ali je svejedno sam postigao više nego njegova trojica klupskih drugova u napadu zajedno.

Imobile je samo jednom u prethodnih šest sezona završio prvenstvo sa manje od 20 golova, a posle 30 kola ima tek deset golova na svom računu. Paulo Dibala je i pored povreda zaradio pošteno platu sa 11 golova, ali iza njega je crno da ne može biti crnje za Đalorose. Lukman i Hojlund su donekle svojim golovima nadomestili vertikalni pad kolumbijskog tandema Zapata Murijel.

Luka Jović daje gol Atalanti – kvota 3,50

Artur Kabral daje gol Atalanti – kvota 3,50

Dešava se da centarfori, čak i u masi, zakažu u jednoj sezoni, pogotovo kada je anomalna kao što je ova bila sa Mundijalom kad mu vreme nije, usred sezone. Međutim, veoma retko se događa da se čitava napadačka odeljenja največih timova posvađaju sa golovima. Napoli je dugo bio jedina svetla tačka, ali je i tim Lučana Spaletija doživeo pad, samo dva gola na poslednje četiri utakmice u Seriji A i Ligi šampiona. Da li je u pitanju odsustvo Osimena ili nešto drugo vrlo brzo ćemo saznati.

Bivši italijanski as Aldo Serana smatra da se pritisak na igrače povećao sa povratkom publike na stadione. Da se sa njima vratio i pritisak na igrače, posebno na napadače i zato nije čudno da su jedine sezone kada se u Seriji A postizalo više od tri gola po meču bile one koje su zbog pandemije igrane bez gledalaca na tribinama. Takođe, i pored grešaka koje se registruju u odbranama prvoligaških timova i dalje, vidni su pomaci u kvalitetu defanzive kao i sve veća posvećenost trenera radu sa zadnjom linijom. Mauricio Sari u Laciju je najupečatljiviji primeri. Toskanski stručnjak nije mogao da svari 58 primljenih golova u prošloj sezoni i zato je promenio kompletno odbranu, ostao je samo Marušić, ali i on je promenio ulogu (vratio se na poziciju desnog beka).

Razmere neefikasnosti Intera poprimaju tragične obrise. Napadači Nerazura su na poslednjih deset utakmica postigli samo dva gola iz igre (Lukaku protiv Porta u Ligi šampiona i Lautaro Martinez protiv Lećea) plus tri gola Lukakua sa bele tačke. Džeko tri meseca nije dao gol (poslednji u Superkupu protiv Milana u Rijadu). Oko Koree ne treba ni troštiti reči. Inter je izvukao deo novca za Gabigola i Žoaa Marija, ali za Koreu teško da će izvući neki evro. Lukaku sada sa grbom Intera živi gotovo regularno noćnu moru meča sa Hrvatskom na Mundijalu, a Lautaro Martinez je u poslednja dva meseca bleda senka samog sebe, dao je tek dva gola, poslednji protiv Lećea.

Juventus nije mnogo bolji. Za razliku od Intera koji kreira brojne šanse i snabdeva svoje napadače korisnim loptama, Maks Alegri primenjuje taktiku i stil igre koji sve manji broj ljudi shvata, a Dušan Vlahović i Anhel Di Marija su često neprepoznatljivi i odsečeni od ostatka tima. Isto važi i za Milika i Kena. U međuvremenu je ušla nervoza, nemir i prevelika želja da se pronađe golgeterska staza i Juve postavi na ispravne šine.

Milan je, ako isključimo utakmicu sa Napolijem u prvenstvu na Maradoni (pobeda 0:4), postigao 10 golova na poslednjih 11 utakmica u Seriji A, manje od jednog gola po meču. Rafa Leao i Olivije Žiru su, više manje, na prošlogodišnjem nivou, Portugalac je dao deset golova, Francuz osam, ali nedostaju golovi drugih igrača Rosonera. Rebić i Origi su postigli tek tri, odnosno dva gola. Jednostavno, momci Stefana Piolija muku muče da postignu više od jednog gola po meču, a prečesto im se dogodi da ne daju ni taj jedan. Istovremeno, Leao ne igra dobro u kontinuitetu, a Žiru oseća teret godina i veoma napornu i iscrpljujuću sezonu.

Lacio i Roma nisu ni izbliza efikasni kao što su bili prethodnih godina, ali marš ka Ligi šampiona je stavio u drugi plan oseku golova. I Mauricio Sari i Žoze Murinjo su čeličnim odbranama u dobroj meri nadomestili izostanak golova svojih napadača. Imobile je postigao samo deset golova u ovom prvenstvu i teško da će popraviti značajnije taj skor imajući u vidu povredu u saobraćajnom udesu u Rimu u nedelju ujutro. Međutim, Zakanji, Milinković Savić, Felipe Anderson, Luis Alberto i Pedro su tu da, svi zajedno, učine što bezbolnijim izostanak kapitena. Roma se uzda u Paula Dibalu i povratak u formu Tamija Ejbrahama. Englez je sinoć protiv Udinezea prekinuo period bez gola u Seriji A koji je trajao čak deset nedelja.

GOLGETERSKA JE TUGA PREGOLEMA

Napoli: 39 golova (Osimen 21, Kvarachelija 12, Lozano 3, Simeone 3)

Lacio: 31 gol (Imobile 10, Zakanji 10, F. Anderson 7, Pedro 4)

Inter: 27 golova (Martinez 14, Džeko 7, Lukaku 3, Korea 3)

Juventus: 24 gola (Vlahović 8, Milik 6, Ken 6, Di Marija 4) 

Milan: 23 gola (Leao 10, Žiru 8, Rebić 3, Origi 2)

Atalanta: 22 gola (Lukman 13 golova, Hojlund 7, Zapata 1, Murijel 1)

Roma: 19 golova (Dibala 11, Ejbraham 7, Solbaken 1, Beloti 0)


Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara