Sesk Fabregas (©Reuters)
Sesk Fabregas (©Reuters)

Sesk Fabregas: Fudbal je danas igra robota, misle da ako ne treniraš ne možeš biti dobar

Vreme čitanja: 2min | ned. 27.03.22. | 14:03

"Sve je bazirano na nauci, brojevima i GPS-u", razočarano konstatuje Španac iz redova Monaka

Bio je jedan od najznačajnijih igrača Španije u pohodu na svetsku i evropsku titulu, s uspehom je igrao za Arsenal, Barselonu i Čelsi, a od 2019. Sesk Fabregas karijeru privodi kraju u dresu Monaka.

I tuguje gledajući u šta se fudal pretvorio.

Izabrane vesti

Poznat je 34-godišnji Španac po sjajnoj kontroli lopte i pasu, u najboljim danima bio je među vodećim kreativcima igre, ali danas se sa setom seća tog vremena.

U intervjuu za Marku Fabregas je upitan da uporedi fudbal nekad i sad. Bez ustezanja je sipao kritiku...

"Fudbal se mnogo promenio. Baš mnogo! Promena je počela pre nekih pet godina i sada je jasno uočljiva. Imao sam razne trenere, ali nije reč o jednom ili dvojici, nego četvorici-petorici. Promena se dogodila i ostaće tu. Današnja metodologija je zasnovana na automatizmu, u suštini svodi se na to da vam trener u svakom trenutku govori gde da dodate loptu, igrači su tačno postavljeni svaki na svoje mesto. Fudbal je danas igra robota", smatra Fabregas.

Trofejni fudbaler ističe da se u današnjem fudbalu previše pažnje poklanja fizičkoj spremi.

"Mnogi treneri su opsednuti brojevima. Ako ne postignete određene brojke - niste spremni da igrate, a ako odmarate, isto morate da imate određene cifre da biste održali nivo. Ponekad sam 'stara škola' u tom pogledu, ali doživeo sam sjajne trenutke u svojoj karijeri do kojih sam došao bez napornih treninga ili sjajne fizičke i psihičke sezone. Danas misle da ako ne treniraš ne možeš biti dobar. Sve je zasnovano na nauci, brojevima i GPS-u", razočaran je Fabregas.

Samo pet nastupa ima Španac ove sezone u dresu Monaka, a iako mu na leto ističe ugovor, kaže da bi voleo još neko vreme da igra. Kada završi, planira da se i sam posveti trenerskom poslu.

"Voleo bih da se oprobam u ulozi trenera. Volim da analiziram utakmice i rivale, ali ne znam kada će se to dogoditi. Želeo bih da igram još neko vreme".

Kao budućnost svetskog fudbala Sesk Fabregas ističe Kilijana Mbapea i pozdravlja ideju da potpiše za Real Madrid.

"To što on radi, snaga koju ima, to nisam video kod mnogih. Ima šut i završnicu kao Ronaldo i Anri. Ima tu pozitivnu aroganciju kojom poručuje da je najbolji i da je svestan toga. To ga hrani... Tek su mu 22 godine, tako da ima još 14 na vrhunskom nivou, ako ga zaobiđu povrede. Nemam kontakt sa Real Madridom, ali ako je tačno da će preći tamo, mislim da je to sjajno za njega, kao i za španski fudbal. Mogao bi da obori mnoge rekorde", zaključio je Fabregas.


tagovi

Sesk Fabregas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara