Mađarska – Portugalija (©Reuters)
Mađarska – Portugalija (©Reuters)

Šest rivala Srbije osvojilo samo 13 bodova na Evropskom prvenstvu, četiri već otišla kući

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.06.21. | 16:44

Čemu bi se, onda, mi nadali na šampionatu...

Loše dve i po godine su iza reprezentacije Srbije. Malo se situacija popravila dolaskom Dragana Stojkovića na mesto selektora, ali ono što se dešavalo pre njega je bio – potop.

Nisu uspeli Orlovi da prođu na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, pa ni kroz baraž, dok su u Ligi nacija tek u poslednjem kolu izbegli ispadanje u C klasu.

Izabrane vesti

U tih dve i po godine Srbija je igrala sa šest reprezentacija koje su učestvovale na tekućem Evropskom prvenstvu. Učestvovale, zato što su četiri već ispale. Možemo da se pohvalimo da smo, recimo, u Ligi nacija završili ispred Turske, mada je nijednom nismo pobedili ili da imamo bolji međusobni skor sa Rusijom u istom takmičenju, zbog „petice“ na Marakani (5:0).

Srbija je u kvalifikacijama za EP igrala sa Portugalijom i Ukrajinom, u baražu sa Škotskom, a u Ligi nacija sa Rusijom, Mađarskom i Turskom. I svih tih šest selekcija je zajedno u grupnoj fazi osvojilo 13 bodova! Da se igralo po starom sistemu takmičenja, gde su po dve prvoplasirane samo išle dalje, nijedan rival Orlova ne bi video drugi krug.

ŠKOTSKA

Krenimo od sudbonosnog meča, zbog kojeg nas nema na Evropskom prvenstvu. Škotska je u Beogradu odigrala meč pun ritma, visokog presinga, „udavila“ je Srbiju, koja je srećnim golom u poslednjem minutu došla do penala, ali tu je stala.

Škotska je objektivno bila autsajder u grupi, a zanimljivo je da je izgubila obe utakmice na svom Hempdenu, od Češke 2:0 i Hrvatske 3:1, dok je jedini bod osvojila na Vembliju protiv Engleske – 0:0.

Sve je Škotima zavisilo od prve utakmice, kao što bi i Srbiji da je bila na njihovom mestu, ali se na meču protiv Češke, uz svo poštovanje svega što je došlo kasnije, videlo da to nije reprezentacija kojoj je mesto među najboljima u Evropi. Pa neka je tih najboljih 24. Ali, Tartan armija je pošteno zaslužila šansu da zaigra na velikoj sceni posle 23 godine...

EPILOG: Jedan bod - ispali u grupi

UKRAJINA

Verovatno će proteći još dosta vode Dunavom i Savom dok fudbalska Ukrajina više ne bude asocijacija na eksperiment Mladena Krstajića koji se završio katastrofom epskih razmera u Lavovu (5:0).

Ukrajina je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo delovala kao brzi voz u odnosu na Srbiju, čak je i u nebitnoj utakmici na Marakani u poslednjem kolu uspela da ostane neporažena (2:2).

I eto, koliko je moćna bila naspram Srbije, pa čak je završila u grupi i ispred Portugalije, Ukrajina je mnogo loše odigrala grupnu fazu EP i samo zahvaljujući jednom golu našla se ispred Finske kao četvrta najbolja trećeplasirana, te ide u osminu finala.

U grupi je izgubila od Holandije (3:2) i Austrije (1:0), a pobedila je Makedoniju (2:1).

EPILOG: Tri boda - osmina finala kao trećeplasirani

PORTUGALIJA

Zvanični prvak Evrope na mala vrata se provukao do osmine finala, kao treći najbolji trećeplasirani. Ekipa od koje su svi zazirali pre starta šampionata odigrala je zaista slabu grupnu fazu.

Tim Fernanda Santosa je pobedio Mađarsku (3:0), izgubio od Nemačke (4:2) i remizirao sa Francuskom nakon dva penala (2:2). Iako Navigatore ne valja unapred otpisivati, deluje da zaista nemaju igru na ovom prvenstvu, previše toga se svodi na individualne poteze i na papiru Belgija je favorit pred drugi krug.

Tri puta je Portugalija igrala protiv Srbije u poslednje dve i po godine, dva puta u kvalifikacijama za ovo EP i jednom u aktuelnom ciklusu za Mundijal. Orlovi su pokazali tri lica kod trojice selektora, Krstajića (1:1), Tumbakovića (2:4) i Stojkovića (2:2), a poslednji meč na Marakani pokazao je da je prvak Evrope i te kako ranjiv u odbrani. I sada u grupi primio je šest golova, isto koliko i Mađarska.

Deluje da bi Portugalija mogla u osmini finala da razduži šampionski pehar, ali da vidimo...

EPILOG: Četiri boda - osmina finala kao trećeplasirani

MAĐARSKA

Sva tri rivala reprezentacije Srbije u minulom ciklusu Lige nacija B igrala su na Evropskom prvenstvu. Podsećanja radi, završena tabela je izgledala: Mađarska, Rusija, Srbija, Turska.

Iz tog društva Mađarska je daleko najviše pokazala. U prejakoj grupi, u kojoj joj niko nije davao šansu ni bod da osvoji, ispostavilo se da joj je malo nedostajalo da prođe dalje! Posel početnog poraza od Portugalije (3:0) tim Marka Rosija je igrao nerešeno sa Francuskom (1:1), a onda i sa Nemačkom (2:2), koja se golom šest minuta pre kraja spasla poraza i ispadanja.

Naše severne komšije su se kroz Ligu nacija izborile da budu deo elite u tom takmičenju u narednom ciklusu i to iskustvo igranja sa najjačima će im sigurno dobro doći kada se sledeći put budu našli u ovako jakom društvu kao na tekućem EP.

EPILOG: Dva boda - ispali u grupi

RUSIJA

Veliko razočaranje šampionata. Pisali smo i pre početka da je Rusija nepredvidiva reprezentacija, sposobna da uvek iznenadi, bilo pozitivno ili negativno, ali ovog puta je totalno otišla u „minus“.

Startni poraz od Belgije (3:0) potpuno je poljuljao Zbornaju, koja je dva teška neuspeha doživela od istog rivala i u kvalifikacijama. Minimalna pobeda nad Finskom (1:0) malo je povratila veru da se može do drugog kruga u direktnom okršaju sa Danskom, ali je u Kopenhagenu Rusija doživela klasičan nokaut – 4:1.

Selektor Čerčesov je na krilima uspeha na Mundijalu (četvrtfinale) ostao na klupi, ali se videlo na utakmicama posle toga da je Ruse, u stvari, podigao domaći teren i da zaista nisu ni blizu tog učinka, da budu među osam na svetu.

Čerčesova su terali posle „petarde“ na Marakani od Srbije (5:0), teraju ga i sada, a on – tera po svome. I neće da ode. A, to nije dobar znak za Rusiju, jer joj je osveženje preko potrebno.

EPILOG: Tri boda - ispali u grupi

TURSKA

Najveće razočaranje Evropskog prvenstva. Bukvalno – katastrofa. Turska je na šampionat otišla sa serijom od šest mečeva bez poraza, među kojima su i pobede nad Holandijom (4:2) i Norveškom (3:0) na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Umesto turskih lavova, na terenu su se pojavili – mačići. Tri utakmice – tri poraza. Počelo je od Italije (3:0), nastavilo se preko Velsa (2:0) i završilo se sa Švajcarskom (3:1).

Turska je ujedno jedina od pomenutih reprezentacija koje su igrale sa Srbijom u poslednje dve i po godine, a koja je završila ispod Srbije. U Ligi nacija, u poslednjem kolu, tim Senjola Guneša je pao na poslednju poziciju na tabeli i ispao u niži rang.

EPILOG: Nula bodova - Ispali u grupi


tagovi

reprezentacija Portugalareprezentacija UkrajineFudbalska reprezentacija Škotskefudbalska reprezentacija RusijeFudbalska reprezentacija TurskeFudbalska reprezentacija MađarskeEURO 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara