(©freepik)
(©freepik)

Severnoirska Crvena zvezda: Dobila ime po beogradskoj, ali je kratko sijala

Vreme čitanja: 2min | uto. 16.08.22. | 13:04

Da li ste znali za klub iz Belfasta istog imena kao srpski?

Ime Crvene zvezde iz Beograda poznato je širom planete. U dosta manjoj meri zna se i za pariski Red Star, četvrti najstariji klub u Francuskoj, koji se uglavnom takmiči u nižim rangovima. Mogli ste na Mozzart Sportu da čitate i o Crvenim zvezdama iz Napulja i Barija, a sada vam predstavljamo još jedan klub istog imena kao najtrofejniji u Srbiji - Lenadun Red Star, odnosno Crvenu zvezdu iz Belfasta.

Klub je osnovan 1972. godine u ulici Lenadun poznatoj po tragičnom okršaju irske paravojne organizacije IRA i britanske vojske (9-14. jula 1974), u kom je živote izgubilo 28 osoba, ali nije dugo bio aktivan. Takmičio se - i osvajao trofeje - u mlađim kategorijama severnoirskog fudbala 1972, 1973, 1974. i 1975. godine.

Izabrane vesti

U intervjuu za lokalni portal Belfast Media, bivši igrač Lenadun Red Stara, Pol Hana, čiji je otac Šon bio trener, prisetio se dečačkih dana provedenih u fudbalskom klubu iz Belfasta. Između ostalog, otkrio je i da je svojevremeno uspostavljen kontakt sa imenjakom iz Beograda.

"Tražeći ideju za ime našeg kluba prelistali smo sve tadašnje timove u Evropi i videli 'Crvena zvezda'. Rešili smo da ga preuzmemo. Jedan od članova kluba je došao na ideju da ih kontaktiramo, pa je moj otac angažovao daktilografa koji im je napisao pismo u kom pita mogu li nam poslati dresove. Odgovorili su nam, ali je poruka bila da ne mogu da priušte tako nešto... Igrajući za Crvenu zvezdu proveo sam nekoliko sjajnih godina svoje mladosti", prisetio se Pol Hana.

Dečaci Linadun Red Stara sa osvojenim trofejima (©belfastmedia.com)Dečaci Linadun Red Stara sa osvojenim trofejima (©belfastmedia.com)



tagovi

FK Crvena zvezdaSeverna IrskaSeverna Irska 1

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara