Slavlje fudbalera Sevilje (©Reuters)
Slavlje fudbalera Sevilje (©Reuters)

Sevilja nosi 2:0 na Kamp Nou, Kunde pretrčao 70 metara da matira Ter Štegena, Rakitić dokrajčio Barsu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.02.21. | 22:51

Sudbina je tako htela...

Način na koji se Barselona odrekla Luisa Suareza biće predmet najdubljih analiza ako madridski Atletiko uzme titulu, a kako stvari stoje na stadionu Kamp Nou osim šampionske krune neće moći da se računa ni na pehar u Kupu kralja. Razlog: Sevilja iz prvog meča polufinala nosi dva gola prednosti (2:0), a sve zahvaljujući još jednom bivšem igraču Barselone - Ivan Rakitić.

Sudbina izgleda tako kroji rasplet - Suarez će Atletiku doneti mesto na tronu, a Rakitić Barsu gura ka eliminaciji. Procenjivalo se da je hrvatski vezista potrošena roba, baš kao i Suarez. Nije igrao mnogo prošle sezone, zato je razlaz bio jedina logična opcija. Obukao je po drugi put dres Nerviona i igra vrlo dobro. Možda ne na Barsinim talasnim dužinama, ali sasvim dovoljno da Sevilju pogura korak bliže trofeju. Nije se na njegovom licu videla preterana radost zbog gola iz poštovanja prema klubu s kojim je osvojio sve, ali mu je odmah postalo jasno koliko će ovaj pogodak imati možda i presudan značaj za konačni rasplet dvomeča, s obzirom na to kako Barselona igra.

Izabrane vesti

Strašno je važan bio gol Ivana Rakitića, ali velike zasluge za isti idu na račun Olivera Toresa. Momak koji je na teren kročio samo dva minuta ranije poslao je razarajuću dubinsku loptu ka svom kapitenu koji je iskoristio Barselonin ofanzivni pristup i visoko postavljanje odbrane da izađe sam pred Marka Andrea Ter Štegena i matira ga snažnim i preciznim udarcem uprkos pomalo komičnom pokušaju Đordija Albe da stane na put raspletu kakav se dogodio sekund kasnije... Tražili su fudbaleri Barse ofsajd, ali je ponovljeni snimak jasno pokazao da je odbrana napravila propust i ostavila iza sebe veliku rupu što je Rakitić i te kako znao da kazni.

Potez utakmice ipak je delo Rakitićevog saigrača Žila Kundea. Štoper Sevilje uradio je nešto nesvakidašnje za igrača na njegovoj poziciji. Pokupio je loptu na nekih 25 metara, krenuo napred i pretrčao gotovo 70 metara kako bi zatresao Ter Štegenovu mrežu. Usput je odigrao dupli pas sa Susom, a onda naređao jednog, drugog, pa trećeg protivničkog igrača da bi u maniru prvoklasnih “devetki“ poslao loptu na dalju stativu i doveo Sevilju u vođstvo.

Oba gola definitivno idu na dušu Barselonine odbrane koja definitivno ima ogromnih problema ne samo ove sezone, ali su sada prilično izraženi. Bez Đerara Pikea, pa i Klemona Lenlgea, gde Žunior Firpo prinudno igra desnog beka zbog povreda Seržinja Desta i Serđija Roberta, a mladi Oskar Mingueza kao partner otpisanom Samuelu Umtitiju... Sasvim je logično što je Barsa pucala tamo gde nominalno treba da bude zategnuta kao struna.

Ali, Ronald Kuman nije imao druge opcije. Zato je za celu utakmicu izvršio samo dve od dozvoljenijh pet izmena i to u završnih pet minuta. Sve je to posledica velikog broja povreda (Roberto, Pjanić, Pike, Fati, Dest, Kutinjo, Brajtvajt, Arauho), ali i finansijskog haosa u kojem se nalazi, pa Kuman nema dovoljno alternativa na svim pozicijama i mora da izmišlja uloge zdravima.

Kako se i najavljivalo, oba tima igrala su u praktično najjačim sastavima u ovom trenutku. Barsa je u veznom redu imala Pedrija, Busketsa i De Jonga, a ispred triling Grizman – Dembele – Mesi koji je dugo bio bezopasan. Tačnije, Grizman i Dembele nisu napravili gotovo ništa! Najbolju šansu Barsa je propustila praktično u poslednjim sekundama posle slobodnog udarca Lionela Mesija sa nešto više od 20 metara, ali je Bono paradom sprečio da lopta završi u mreži. Barsa je ponovo isključivo živela od šansi svoje ikone, a ni Mesi večeras nije mogao ništa protiv začarane Bonove mreže. Đulen Lopetegi je na Barsinu postavu reagovao sa takođe ofanzivnim pristupom. Bez povređenih Hesusa Navasa i Lukasa Okamposa, ali sa respektabilnim sastavom. U odbrani su ostali standardno Vidal, Karlos i Eskudero, Rakitiću su u vezi pomagali Fernando i Đordan koji je definitivno jedan od diskretnih heroja Seviljine pobede jer je pokvario veliki broj napada gostujuće ekipe, dok su ispred bili Suso, Papu Gomez i En Nesiri

Utakmica je bila dosta tvrda, ali je Sevilja ipak zasluženo slavila. Iskoristila je dve velike greške rivala i s ozbiljnom, ali ne i nedostižnom razlikom putuje na Kamp Nou. Revanš susret igraće se 3. marta u Kataloniji.

ŠPANIJA, KUP KRALJA – POLUFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

Sevilja - Barselona 2:0 (1:0)

/Kunde 25, Rakitić 85/

Četvrtak

21.00: (2,05) Bilbao (3,25) Levante (3,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup kraljaBarselonaSeviljaŽil KundeIvan Rakitić

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara