Slavlje fudbalera Mančester Sitija (©Reuters)
Slavlje fudbalera Mančester Sitija (©Reuters)

Siti živi da teatralno uzme titulu, Gundogan i Rodri u pet minuta okrenuli sezonu i sprečili “liverpulovski“ scenario

Vreme čitanja: 8min | ned. 22.05.22. | 18:50

Totenhem pregazio Norič i otišao u Ligu šampiona, Arsenalu ne vredi što se iživljavao nad Evertonom, Mančester junajted kroz iglene uši u Ligu Evrope, Lids opstao, Barnli ispao

Teško da će se u skorijoj budućnosti zaboraviti jedan od najluđih momenata u istoriji fudbala, dan kada je Serhio Aguero duboko u nadoknadi doneo titulu ispred Mančester junajteda pred krcatim Etihadom u drami sa KPR, a izgleda da je ovaj klub pretplaćen da postane šampion u ludnici kakvu bi samo Alfred Hičkok mogao da režira!

Baš kao i pre punu deceniju, Mančester Siti je i ovog nedeljnog popodneva visio na ivici ambisa, da bi se u pet minuta sve okrenulo naglavačke i spasila sezona! Opet 3:2, baš kao protiv KPR, samo danas Serhio Aguero nije napravio čudo već je to učinio njegov dugogodišnji saigrač Ilkaj Gundogan! Dva gola nemačkog veziste zajedno sa pogotkom Rodrija koji je iskupio za neke prethodne grehove zadržali su Siti na tronu Premijer lige u narednih godinu dana i poništili golove Metija Keša u 37. i Filipea Kutinja 69. minutu.

Izabrane vesti

Sitijev šampionski uzlet učinio je da Liverpulova pobeda nad Vulvsima rezultatom 3:1 (1:1) ne znači ništa. Titula ostaje u Mančesteru, Jirgenu Klopu posle Liga kupa i FA kupa ostaje da osvoji još Ligu šampiona u subotnjem finalu u Parizu sa madridskim Realom! Sitijeva "utešna nagrada" posle one eliminacije od Blankosa u polufinalu svakako je zadovoljavajuća, ali ostaje utisak da je Pep morao da izvuče više posle svih ulaganja i donese taj, toliko čekani Ušati trofej.

Mančester Siti je više od 70 minuta bio "polumrtav", prošao put od totalnog očaja do punog sjaja, mada mu je čak i pored "liverpulovske" podvale u režiji Stivena Džerarda i Filipea Kutinja na ruku išlo to što Redsi na Enfildu nisu mogli da okrenu rezultat protiv Vulvsa, pa je čak i sa ovakvim stanjem ekipa Pepa Gvardiole ostala na vrhu zbog bolje gol razlike. Šta je danas preživeo Gvardiolin Siti, gotovo identičnu sudbinu kao onaj Roberta Manćinija. Za razliku od utakmice odigrane pre deset godina, kada je Pablo Zabaleta doveo Siti u vođstvo, da bi Đibril Sise i Džejms Maki okrenuli posle čega su Edin Džeko i Serhio Aguero čudo napravi u zaostalom vremenu, sada je Aston Vila imala dva gola više i bila nadomak da sruši dom sada već osmostrukog prvaka Engleske, ali to ipak nije bilo moguće.

Ilkaj Gundogan postaće najveći heroj ove Sitijeve generacije! Čovek koji je na pragu odlaska iz kluba prvo je u 76. minutu iskoristio savršen centaršut Rahima Sterlinga kako bi glavom matirao rezervnog čuvara Vile Robina Olsena koji je na gol stao umesto Emilijana Martineza kome je stradalo koleno.

Osetilo se po tom momentu da vazduh gori i da je samo pitanje kada će pasti i drugi, a verovatno i treći gol. Čekalo se nepuna dva minuta jer je Rodri vrhunskim udarcem sa ivice šesnaesterca i pogodio sam ugao “vrata“, da bi nekoliko trenutaka kasnije stadion eksplodirao. Ponovo je strelac bio Gundogan, samo je ovog puta imao mnogo lakši posao jer je loptu trebalo da pospremi u praznu mrežu.

Kako se rezultat menjao ekspresno, tako je tenzija na Enfildu rasla. A, kada je Gundogan definitivno naglavačke okrenuo situaciju na terenu, tako je stadion Redsa počeo da pada u očaj. Suze i nemir na licima navijača Liverpula, a baš isti koktel emocija doživele su Sitijeve pristalice dok je Vila imala prednost.

Vulvsi su u gradu Bitlsa odigrali iz sve snage i bez ikakve rezerve. Od uvodnih sekvenci krenuli su u juriš na gol pa je Pedro Neto već u 3. minutu doveo goste u vođstvo na asistenciju Raula Himenza

Posegao je Klop za svim ofanzivnim izmenama u momentima dok je na Etihadu Siti bio u debelom zaostatku, rizikovao sa rovitim Mohamedom Salahom i Robertom Firminom koji su zaigrali umesto Dioga Žote i Nabija Keite, ali je ubrzo postalo jasno šta će se desiti...

Na kraju se Salah upisao u listu strelaca u 84. minutu, dok je Endi Robertson minut pre ulaska u nadoknadu potvrdio trijumf, ali slavlja nije bilo jer je žurka uveliko trajala u Mančesteru. U pravu holivudsku priču pretvorila bi se ova sezona da su Džerard i Kutinjo direktno uticali na Liverpulovu titulu. Džerard pogotovo nakon onog čuvenog proklizavanja protiv Čelsija kojim je svom klubu izbio titulu iz ruku 2014. godine... No, opet titula ide, tačnije ostaje na Etihadu.

Čelsi je na svom stadionu očekivano pobedio Votford zahvaljujući golovima Kaija Haverca u 11. i Rosa Barklija u prvom minutu dodatog vremena, a uz prošlogodišnjeg prvaka Evrope, Liverpul i Mančester Siti u Ligu šampiona će – Totenhem. Pevci su na Kerou Roudu rutinski odradili Norič sa 5:0 (2:0) i tako poslali Arsenal, koji je takođe razmontirao rezervni tim Evertona na svom terenu sa 5:1 (2:1), u Ligu Evrope.

Tobdžije su najveći gubitnici završnice sezone pošto su sebi pucali u oba kolena, izgubili prednost u odnosu na gradskog rivala i dozvolili mu da ode u evropsku fudbalsku elitu. Postojala je bojazan sigurno kod pristalica Totenhema da bi mogli da dožive šizofrena cepanja i uprskaju sve u poslednjem kolu, ali to se nije dogodilo. Ekipa Antonija Kontea odigrala je sigurno, napadački i pre svega smireno kako bi već nakon pola časa na semaforu pisalo 2:0 posle golova Dejana Kuluševskog i Harija Kejna, dok je Rodrigo Bentankur bio asistent u obe situacije. Kejn je popravio svoj saldo i sezonu završava sa 17 ligaških pogodaka, dok će nagradu za zvanično najboljeg strelca Premijer lige podeliti Heung Min Son i Mohamed Salah! Kada je razlika već bila ubedljiva cela ekipa zaigrala je samo za reprezentativca Južne Koreje i da uzme Zlatnu loptu! Tako je Son u razmaku od pet minuta zatalasao mrežu gola Tima Krula, prvo nakon lepe asistencije Lukasa Moure, onda i posle solo prodora kada nije previše oklevao i pogodio uz desnu stativu. Ali, onda je Salah u 84. minutu poništio Sonov gol više i sezonu će obojica završiti sa po 23 hica.

Kejn je do kraja upisao devetu ligašku asistenciju pošto je u 64. minutu razigrao Kuluševskog koji se zajedno sa Bentankurom dokazao u kratkom vremenskom intervalu kao odlično pojačanje za Totenhem. Moglo bi se reći čak da je Juventusov dvojac okrenuo letargičnu klupsku sezonu i doveo ga do četvrte pozije i novog učešća u Ligi šampiona što će biti veliki podstrek za sve u klubu da nastave saradnju sa Konteom i dodatno pojačaju klub na leto. Šveđanin je za 18 premijerligaških utakmica uradio mnogo više nego za sve vreme u Juventusu, pa je skupio pet golova uz osam proigravanja. Bentankur je danas podelio više asistencija koliko za prethodnih 16 utakmica u prvenstvu i stigao je do kote četiri. Sve to će na kraju dana igrati veliku ulogu za Totenhem koji će izvesno da otkupi Kuluševskog i zamota paket sa Urugvajcem koji je već od januara kupljen od Stare dame.

Arsenalovo iživljavanje nad Evertonom Frenka Lamparda nema tako sladak ukus kako bi u drugim okolnostima sigurno imao. Prvo zato što je Lampard u odnosu na trijumf nad Kristal Palasom kojim je obezbeđen opstanak napravio čak šest izmena, potom i zato što trijumf nije doneo Ligu šampiona i ovakva igra se tražila u onim tragičnim porazima od Njukasla i Totenhema, pa se samo još jednom potvrdilo da je Mikel Arteta šampion nebitnih utakmica.

Baš kao i Totenhem, komšije iz Severnog Londona imale su posle 30 minuta 2:0 sa golovima Gabrijela Martinelija i Edija Nketije, dok je Doni van de Bek u nadoknadi poluvremena vratio tračak nade Karamelama. Ali, sve je bilo rešeno do 59. minuta kada su Sedrik i Gabrijel podigli razliku na četiri pogotka, a sve je zaokružio Martin Edegard golom u 82. minutu posle asistencije Nikole Pepea.

Neverovatnu sreću ovog popodneva imao je Mančester junajted. I pored minimalnog poraza od Kristal Palasa posle gola nekadašnjeg člana Đavola Vilfreda Zahe u 37. minutu, Ralf Rangnik se provukao kroz iglene uši i ostao u Ligi Evrope pošto je Brajton bio bolji od Vest Hema sa 3:1. Kako su Čekićari poveli praktično u isto vreme kada i Palas, Junajted je u jednom trenutku pao u zonu Lige konferencija! Ali, Džoel Veltman, Paskal Gros i Dani Velbek doneli su trijumf Galebovima i sprečili katastrofalni scenario za Junajted. Dejvid Mojes je poput Mikela Artete napravio loš posao za svoj klub pošto je Vest Hem u poslednjih deset utakmica imao šest remija i četiri poraza. Dakle, samoubistvo koje je od kandidata za Ligu šampiona donelo Ligu konferencije.

U Premijer ligi ostaje Lids! Fudbaleri Džesija Marša izdržali su veliki pritisak i na kraju savladali Brentford rezultatom 2:1 golovima Rafinje sa penala u 56. i Džeka Herisona u četvrtom minutu dodatka! Čak i da je ostalo nerešeno Lids bi opstao jer je Barnli poražen od Njukasla identičnim rezultatom. Barnli je u Čempionšip posle pet godina vratio Kalum Vilson sa dva gola, dok je Maks Korne samo nakratko probudio tračak šanse da može da se dogodi drugačiji rasplet.

Na kraju – Siti je šampion, Liverpul, Čelsi i Totenhem idu u Ligu šampiona, Mančester junajted i Arsenal u Ligu Evrope, a Vest Hem u Ligu konferencije. U drugu ligu idu Norič, Votford i Barnli. Sezona je završena!

PREMIJER LIGA - POSLEDNJE KOLO

Arsenal – Everton 5:1 (2:1)

/Martineli 27, Nketija 31, Sedrik 56, Gabrijel 59, Odegard 82 – Van de Bek 45+3/

Brentford – Lids 1:2 (0:0)

/Kanjos 78 – Rafinja 56pen, Herison 90+4/

Brajton – Vest Hem 3:1 (0:1)

/Veltman 50, Gros 80, Velbek 90+2 – Antonio 40/

Barnli – Njukasl 1:2 (0:1)

/Korne 69 – Vilson 20pen, 60/

Čelsi – Votford 2:1 (1:0)

/Haverc 11, Barkli 90+1 – Gosling 87/

Kristal Palas – Mančester Junajted 1:0 (1:0)

/Zaha 37/

Lester – Sautempton 4:1 (0:0)

/Medison 49, Vardi 74, Perez 81, 90+6 – Vord-Prauz 79pen/

Liverpul – Vulverhempton 3:1 (1:1)

/Mane 24, Salah 84, Robertson 89 – Neto 3/

Mančester Siti – Aston Vila 3:2 (0:1)

/Gundogan 76, 81, Rodri 78 – Keš 37, Kutinjo 69/

Norič – Totenhem 0:5 (0:2)

/Kuluševski 16, 64, Kejn 32, Son 70, 75/



tagovi

Ilkaj GundoganRodriPremijer ligaMančester SitiLiverpulČelsiArsenalTotenhemLids JunajtedBarnliMančester JunajtedMohamed SalahEndi Robertson

Obaveštavaj me

Man. Siti
Liverpul
Arsenal
Totenhem
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara