Pep Gvardiola i Kol Palmer (Reuters)
Pep Gvardiola i Kol Palmer (Reuters)

Sitijev akademac, Čelsijev Brazilac, Gvardiolin propust i jedina šansa Plavaca na Etihadu

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.02.24. | 10:13

Sve oči pred okršaj Čelsija i Mančester Sitija uprte u Kola Palmera, jednu od retkih svetlih tačaka londonskog kluba ove sezone

Odavno u Premijer ligi nije vođena šampionska bitka u troje. Mančester Siti brani tron, Liverpul i Arsenal izazivaju neprikosnovenog vladara, ako uspeju da mu skinu krunu, bar delić zasluga zavrediće Čelsi, čak i da u najzvučnijem sudaru 25. kola engleske elite (18.30), napusti Etihad crvenih obraza kao što se, da se ne lažemo, i očekuje.

Pred utamicu u kojoj Mančester Siti dočekuje Čelsi možemo da pričamo o seriji Građana od 11 vezanih pobeda, o činjenici da od novembra 2022. godine nisu izgubili utakmicu u plavom delu Mančestera, o povratku Kevina De Brujnea koji je posle gotovo pet meseci pauze, momentalno preuzeo konce igre u svoje ruke i dao Sitiju novu dimenziju napadačke širine i kreativnosti. Ali glavna tema pred dolazak Plavaca na Etihad, mora da bude Kol Palmer. I momku koji je minulog leta napustio Siti u potrazi za redovnom minutažom, uostalom, bruji čitava Engelska.

Izabrane vesti

Poznata je Sitijeva i Gvardiolina politika da nezadovoljni igrači, oni što im redukovano vreme na terenu smeta, mogu da napuste klub.

"Kako možete da izvučete najbolje iz igrača ako nije srećan. Smatram da su igrači ovde uglavnom srećni jer ih klub sjajno tretira. Ali igrači su ovde da bi igrali redovno i bili srećni. Normalno je da kada ne igraju, požele da napuste klub", rekao je Gvardiola za Sky Sport.

Možda ste to već zaboravili, ali Kol Palmer bio je najbolji pojedinac Sitija u letošnjoj utakmici Superkupa Evrope protiv Sevilje. Postigao je izjednačujući gol, Građani su podigli trofej posle boljeg izvođenja penala... Delovalo je tim nastupom, u perspektivi, kupio sebi veću minutažu. Ipak, Pep je uoči početka sezone imao jasan stav o Palmerovom statusu (rezerviste koji mora da čeka šansu) i 21-godišnjak je poslednjeg dana prelaznog roka prodat Čelsiju za 47.000.000 evra. U moru besmislenih i basnoslovno skupih transfera, londonski klub je sa Palmerom ubo džekpot.

Da, puštao je Siti poslednjih godina Rahima Sterlinga, Gabrijela Žezusa, Žoaa Kansela, ali Palmer je ipak (trebalo da bude) izuzetak. Sterling je prodat Čelsiju kada je klub shvatio da je njegov zenit prošao, Gabrijel Žezus je prodat tri dana nakon što je potpisan Erling Haland, a prethodno je klub već kupio Hulijana Alvareza iz Rivera kao zalog za budućnost koja je došla brže no što se iko nadao. Što se Kansela tiče, napustio je klub zbog narušenih odnosa sa Gvardiolom. Razlika u slučaju Palmer jeste što je ofanzivni vezista ipak lokalni momak, dete kluba i fudbaler sa neograničenim prostorom za napredak.

Uverio se u to i Pep Gvardiola i dok mu je mladi Englez bio pred očima, a naročito otkako se ove sezone profilisao kao najbolji i najvažniji igrač Čelsija. I zato je briljantni španski um priznao grešku, propust, odgovornost. Nazovite kako želite.

"Da je Palmer dobio minute koje sam dao Fodenu na početku, danas bi bio u Mančester Sitiju. Ali nisam mu ih dao, tako da je odgovornost moja. A zašto nisam to učinio? Zato što sam imao Bernarda, Mareza, Fodena... U tom trenutku, odabrao sam neke druge igrače", ispričao je Gvardiola.

Upravo je Palmer bio X-faktor Čelsijevog junačkog boda na Stamford Bridžu protiv Sitija iz prvog dela sezone. Kako zbog pogođenog penala za 4:4, tako i zbog majstorske igre u utakmici koja je za sada, obeležila aktuelnu takmičarsku godinu u Evropi. Gledajući brojke, reprezentativac Engleske je sa 10 golova i šest asistencija, u okvirima Premijer lige već u društvu igrača poput Bukaja Sake, Hjong Min Sona, a statistika mu je čak dominantnija od Fila Fodena, Džeroda Bouvena, Darvina Nunjeza, Hulijana Alvareza.

Zaključno sa tom, nestvarnom utakmicom u Londonu iz prvog dela sezone, Palmer je golove postizao samo iz penala. U međuvremenu je, počeo da rešeta i iz igre, još češče da namešta golove, da se pojavljuje kao Čelsijev spasilac u kritičnim momentima. U smiraj, nedavno odigranog malog londonskog derbija sa Kristal Palasom, pakovao je u sudijskoj nadokandi golove za preokret i overu pobede Galaheru i Encu. Ne može čovek da se ne zapita koliko bi golova i asistencija imao da Čelijev napada predvodi vrhunska devetka koja većinu lopti pretvara u golove i privlači još ozbiljniju pažnju protivničkih defanzivaca.

Možda su Palmera mnogi navijači Sitija videli kako momka koji će sa Fodenom u godinama koji dolaze činiti nezaustavljiv dvojac krojen u mančesterskom dvorištu. Ali malo je reći da Palmer uživa na londonskom travnjaku i u dresu Čelsija - gledajući sva takmičenja ima 12 pogodaka i devet asistencija!

"Saćam se trenutka kada smo potpisali Palmera... Jedan od ljudi iz stručnog štaba mi je rekao - 'On je iz Mančestera, ali izgleda kao Brazilaca/Argentinac i sposoban je da se brzo adaptira. Došao je momentalno se uklopio", ispričao je Maurisio Poketino.

Pa i ako Palmer na Etihad ponese tu južnoameričku lepršavost, ako pritom uspe da je udahne ostatku ekipe, to i dalje nije garancija da Čelsi neće dobiti ozbiljnu lekciju od Gvardiole i Građana. Za početak, defanzivni fijasko iz utakmica sa Liverpulom i Vulverhemtonom ne bi smeo da se ponovi, ako Plavci planiraju da prirede još jedan šok Sitiju. A podsetimo, nisu ga pobedili još od finala Lige šampiona 2021. godine.

PREMIJER LIGA – 25. KOLO

Subota

13.30: (5,10) Brentford (4,00) Liverpul (1,65)

16.00: (10,0) Barnli (5,50) Arsenal (1,30)

16.00: (3,00) Fulam (3,50) Aston Vila (2,45)

16.00: (1,98) Njukasl (3,80) Bornmut (3,55)

16.00: (2,25) Notingem Forest (3,50) Vest Hem (3,40)

16.00: (1,60) Totenhem (4,10) Vulverhempton (5,50)

18.30: (1,37) Mančester Siti (5,10) Čelsi (7,75)

Nedelja

15.00: (5,30) Šefild Junajted (3,80) Brajton (1,67)

17.30: (4,10) Luton (4,00) Mančester Junajted (1,80)

Ponedeljak

21.00: (1,75) Everton (3,75) Kristal Palas (5,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Pep GvardiolaFil FodenČelsiMančester Siti

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara