Ekipa Makabija iz Haife ©AFP
Ekipa Makabija iz Haife ©AFP

Skener Haife: Nikita - napadač koji daje golove, svemogući Šeri, Realovo dete kao 'osigurač', komandant Planić

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.06.21. | 12:10

U prvenstvu dominira formacija 4-3-3, ali u Evropi treba očekitati opreznijih 4-2-3-1

Nema Crvena zvezda razloga da se plaši Makabija iz Haife, ali sa velikom ozbiljnošću mora da se pripremi za eventualan okršaj u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, jer bi u suprotnom mogla da doživi ozbiljne neprijatnosti u ovom dvomeču, a posebno na stadionu Sami Ofer. Da bi srpski šampion uopšte došao u situaciju da se nadmeće sa ovim protivnikom za prolaz u treću rundu, sastav Baraka Bahara prvo mora da eliminiše vrlo neprijatni Kairat. Ne vidimo razloga zašto u tome ne bi uspeo, kad jeste prošle sezone u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Istina, tada se igrao samo jedan meč i to u Haifi, ali će Makabi sa mnogo više samopuzdanja, osokoljen šampionskom titulom, dočekati ovogodišnje kvalifikacije. Prednost Kazahstanaca i ovog leta biće to što kvalifikacije dočekuju u punom takmičarskom ritmu.

Makabi iz Haife prošle sezone možda nije imao kvalitetniji tim od svog imenjaka iz Tel Aviva, ali je tokom čitave sezone bio kompaktniji i konkretniji. Barak Bahar je oformio ekipu koja je odlično pokrivena u svim linijama, ali ujedno i sposobna da se transformiše, zaigra u drugom sistemu i adaptira se na protivnika. Makabi iz Haife je prošle sezone najčešće igrao u formaciji 4-3-3, ali je ona bila samo za "domaću upotrebu". U Evropi su igrali sa dodatnim osiguračem u manevru, eliminisali su Željezničar (3:1) i Kairat (2:1) u formaciji 4-2-3-1, potom iznenadili Rostov (2:1) u sistemu 3-4-2-1, posle čega su doživeli potop protiv Totenhema u plej-ofu (2:7). Niko nije očekivao da Makabi napravi iznenađenje u Londonu, ali je tada izašlo na videlo evropsko neiskustvo ove ekipe, koju je poneo izjednačujući pogodak Tjarona Šerija u 17. minutu, što je primoralo domaćina da pre vremena ubaci u "šestu brzinu" i prosto pregazi Izraelce. Ipak, više je nego izvesno da je upravo ta eliminacija iz Evrope u oktobru prošle godine olakšala posao Makabiju u prvenstvu i omogućila mu da izdrži trku sa Ponosom Izraela.

Izabrane vesti

Planić u duelu sa Kejnom ©ReutersPlanić u duelu sa Kejnom ©Reuters

Makabijeva snaga je i to što nema izrazito slabu tačku u ekipi. Štoperski tandem Bogdan Planić - Ofri Arad sakupio je 6.500 minuta u prošloj sezoni. Srbin je taj koji mirnoćom i dominacijom u skoku preuzima ulogu lidera, dok je mladi Arad (22) jači na zemlji. Pokretljiv je i odlično čita igru, a u prethodna dva reprezentativna ciklusa ustalio se i u reprezentaciji. Reprezentativac je i levi bek Sun Menahem, dok je desni Raz Meir donedavno igrao za mladu selekciju. Konkurenciju na levom boku odbrane dodatno su pojačali dovođenjem Šona Goldberga iz Hapoel Ber Ševe.

Ipak, istinski lider ovog tima je kapiten Neta Lavi. U pitanju je defanzivni vezista sa urođenom crtom vođe. Ponikao je u klubu, ima samo 24 godine, ali je to bilo više nego dovoljno da ponese i kapitensku traku. Od oktobra prošle godine je i standardan u reprezentaciji Izraela, a prošle sezone je sakupio i najviše minuta u Makabijevom timu. Kada smo kod lidera, nikako se ne sme izostaviti fantastični čuvar mreže Džoš Koen, koji je jedan od najzaslužnijih za osvajanje titule u prošloj sezoni. O tome kolika je njegova važnost za sastav Baraka Bahara potvrđuje i činjenica da je proglašen za najboljeg igrača Izraela u prošloj godini.

Poseban ton manevru kluba iz Haife daje nekadašnji Realov đak Hose Rodrigez. Ovaj defanzivni vezista sa 15 godina je stigao u omladinski pogon Kraljevskog kluba, čak je i debitovao kod Žozea Murinja 2012. godine, ali mu se kasnije gubi trag. Išao je na pozajmicu u Deportivo, potom igrao za Galatasaraj i Majnc, u sezoni 2019/2020. je bio pod ugovorom sa Malagom, a u septembru 2020. godine potpisao je za Makabi Haifu. Izrael ipak nije bio korak unazad, jer je Rodrigez u sezoni 2017/2018. nosio dres Makabija iz Tel Aviva, kao pozajmljen igrač Malage. Isto tako, nije bilo potrebno ni previše vremena za adaptaciju, pa su u klubu imali na raspolaganju kvalitetnog veznog igrača. Rodrigez je stabilan na lopti, defanzivno odgovoran, a ima i kvalitetan pas, kojim je u stanju da spoji ofanzivnu liniju tima. U Evropi izvesno očekivati formaciju 4-2-3-1, a tada će se u tandemu defanzivnih vezista biti upravo Lavi i Rodrigez, ali će se za svoje minute boriti još jedan reprezentativac Izraela Abu Fani.

Nikita Rukavica ©ReutersNikita Rukavica ©Reuters

Posle stabilne odbrane, temeljnog veznog reda stiže - paklen napad! Tu je takođe sve na svom mestu. Tjaron Šeri je brz, iskusan, često i neuhvatljiv za protivnika. Ima izvanrednu promenu pravca, stalno ulazi između linija protivnika i preti kao drugi špic. Osnovni kvalitet mu je upravo to što pred pozicije desnog krila bez ikakvih problema može da zaigra i na polušpicu. Igrao je u brojnim klubovima u Holandiji, među kojima je najzvučniji Groningen, bio je i u Kvins Park Rendžersu, ali i u Kini i Turskoj. U Makabi je stigao na leto 2019. godine i nije mu bilo potrebno mnogo vremena da postane jedan od najboljih igrača ovog tima. U prošloj sezoni je postigao 14 golova i ostvario šest asistencija. Pomalo nepravedno u drugi plan pada levo krilo, Dolev Haziza, koji poseduje slične karakteristike kao Šeri, osim što nije takav šoumen na terenu. Ali devet postignutih golova i devet asistencija dovoljno govore o njegovom učinku u prošloj sezoni. Isti je slučaj i sa Omerom Acilijem, koji zauzima poziciju desnog krila, onda kada Šeri igra iza špica. Postigao je osam golova i ostvario čak 13 asistencija u prošloj sezoni.

Međutim, kada se priča o golovima u Makabiju iz Haife osnovna asoscijacija glasi - Nikita Rukavica. Sjajni australijski as kao da je tek u Haifi spoznao svoje izrazite golgeterske sposobnosti, pa se čini da je tokom karijere protraćio silno vreme na krilnim pozicijama. U Makabiju igra direktno i konkretno. Napada gol iz svih mogućih pozicija, odlično sarađuje sa saigračima iz navale i koristi svaku poziciju da zatrese protivničku mrežu. Jednostavno, on je onaj napadač koji daje golove. Vrsta koja u poslednje vreme kao da izumire u evropskom i svetskom fudbalu. Prošle sezone je postigao 23 gola, u sjajnoj je formi, koju će dodatno želeti da nadogradi ovog leta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.


tagovi

Makabi Haifa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara