Migel Almiron (Foto: ©Reuters)
Migel Almiron (Foto: ©Reuters)

Sklanjaj ga sa terena, igra kao Griliš

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.10.22. | 13:24

Migel Almiron igra fudbal života otkako ga je napadač Mančester Sitija bocnuo krajem prošle sezone

Teško je reći da je Njukasl najprijatnije iznenađenje sezone u Premijer ligi, jer kada preko noći postanete najbogatiji klub na svetu, donekle se od vas očekuje ono što radi klub sa severa Engleske. Nije doduše novac garancija uspeha, odlično to potvrđuje Mančester Junajted, međutim, na Sent Džejms Parku su sledili primer drugog mančesterskog kluba, radili temeljno, planski i trenutno ubiraju plodove.

Svrake su u poslednja dva prelazna roka potrošile blizu 250.000.000 evra, i ako izuzmemo Krisa Vuda – došao da osigura opstanak prošlog proleća - svi ostali ispostavili su se kao pogoci. Ipak, jedan od najzaslužnijih za Njukaslov uspon ne pripada talasu "arapskih" pojačanja. Štaviše, i ne nastupa za Njukasl.

Izabrane vesti

Svesno ili ne, Džek Griliš odigrao je bitnu ulogu u Njukaslovom ispisivanju kandidature za Evropu i navijači četvorostrukog prvaka Engleske mu zbog toga duguju zahvalnost. Bilo je to krajem maja, Mančester Siti je slavio titulu, četvrtu u poslednjih pet sezona, kada je Griliš u vidno alkoholisanom stanju pokušao da se našali sa Rijadom Marezom zbog slabe partije protiv Aston Vile.

"Rijad (Marez, prim. aut), izvedite ga sa terena što pre. Igrao je kao Al… A… Almiron!", rekao je Griliš u kameru Bernarda Silve želeći da se našali sa alžirskim krilom.

Migel Almiron, čovek kojeg je Griliš iskoristio kao primer da opiše lošu partiju svog saigrača, od tog trenutka više nije bio isti. Paragvajac igra fudbal života, toliko dobar da navijači Njukasla imaju osećaj kao da je tek letos stigao na Sent Džejmsis park. A zapravo je tu već skoro pune četiri godine.

Njukasl ga je doveo u januaru 2019. godine posle odlične sezone u Atlanta junajtedu (12 golova i 13 asistencija). Nije klub tada imao budžet kakav danas ima, Majk Ešli nije imao prevelike ambicije i jedno skupoceno pojačanje godišnje bilo je sve što bi navijači dobili. Almiron je u pomenutoj sezoni bio "taj". Plaćen 24.000.000 evra, u tom trenutku bio je drugo najskuplje pojačanje u istoriji kluba i samim tim od njega se očekivalo mnogo. Navijači su čak povlačili paralele sa Santijagom Munjezom iz kultnog filma "GOL!"

Ipak, realnost je bila drugačija. MLS kvalitetom nije ni prići Premijer ligi i Almiron se poprilično mučio na Ostrvu. U prethodne tri i po sezone postigao je svega 14 golova u svim takmičenjima, tek jedan manje nego što je u poslednjoj sezoni u dresu Atlante. Međutim, otkako ga je Griliš bocnuo 28-godišnji Paragvajac je eksplodirao. U razmaku od svega 23 dana postigao je pet golova u Premijer ligi, isto koliko i Griliš otkako je pre 14 meseci u transferu kojim je postavio rekord na Ostrvu obukao dres šampiona Engleske. Uz onaj protiv Grilišovog Sitija sa početka sezone već sad ih ima više od engleskog reprezentativca.

"On je pravi timski igrač i dobija priznanja koja zaslužuje. Postiže spektakularne golove koji menjaju tok utakmice u našu korist. Ne mislim da je Migija motivisalo bilo šta osim njegove želje da bude najbolji za Njukasl i navijače koji ga obožavaju", rekao je Edi Hau nedavno.

Almiron i Hau (Foto: Reuters)Almiron i Hau (Foto: Reuters)

Obožavali su ga i ranije. Još u avgustu su na jednoj od tribina razvili baner sa natpisom "Wor Miggy" kako bi mu pružili podršku u trenucima kada mu nije išlo. Sada im za sve vraća. I ne samo njima, već i Ediju Hauu. Gol u pobedi nad Totenhemom bio mu je šesti u sezoni čime je već tada podebljao najbolji učinak u jednoj sezoni od dolaska u klub. U prvoj polusezoni nije se ni upisao u strelce, u naredne dve postigao je po četiri, prošle samo jedan…

Ni ove godine nije krenuo najbolje, u uvodnih sedam utakmica pogodio je samo jednom, ali je opet iznova počinjao utakmice. Delom i zbog toga što su povrede prethodnih meseci osakatile navalu Njukasla. Kalum Vilson propustio je start sezone, Alana Sent Maksimana nema od sredine avgusta, Aleksandera Isaka neće biti do decembra… U njihovom odsustvu istupio je upravo Almiron i iskoristio to što Njukasl letos nije uspeo da dovede pojačanje na desnom krilu. Entoni Gordon i Džek Herison samo su neki od igrača za kojeg su se Svrake raspitivale, ali teško da bi se Hau sada odrekao paragvajskog fudbalera. Uostalom, još kada su mu prošlog novembra arapski vlasnici poverili skupoceni projekat, bivši trener Bornmuta nije krio uzbuđenje zbog činjenice što će sarađivati sa Almironom.

"Njegova radna etika je neverovatna. Kada nemamo loptu, stiče se utisak kao da imamo igrača više zbog broja sprinteva koje je u stanju da napravi", govorio je Hau još tada, a nedavno još jednom pohvalio brzonogog Južnoamerikanca:"Sposoban je da radi magične stvari. On je tako zarazan lik. Nije samo kreativan igrač, on je naša radilica. Toliko toga radi bez lopte, toliko toga što nije uočljivo, a donoso benefite timu."

Ukoliko ovako nastavi, pozicija desnog krila mogla bi uskoro da se skloni sa liste prioriteta. Jer koga bi za pristojan novac, u današnje vreme kada cene idu u nebesa, Njukasl mogao da dovede, a da mu ovaj donese sve ono što, u ovom trenutku, donosi Almiron. Verovatno nije želeo, možda nije ni bio svestan šta u tom trenutku priča, ali Griliš je izazvao pozitivnu reakciju kod Migela. A ako nastavi da igra kao do što je do sada, samo je pitanje kada će neko za njega reći ono što je on za Almirona...

PREMIJER LIGA – 14. KOLO

Subota

Lester - Mančester Siti U TOKU

16.00: (5,40) Bornmut (3,70) Totenhem (1,75)

16.00: (2,25) Brentford (3,40) Vulverhempton (3,45)

16.00: (3,20) Brajton (3,25) Čelsi (2,30)

16.00: (2,00) Kristal Palas (3,50) Sautempton (4,10)

16.00: (1,85) Njukasl (3,70) Aston Vila (4,60)

18.30: (2,35) Fulam (3,40) Everton (3,25)

20.45: (1,30) Liverpul (6,25) Lids (10,0)

Nedelja

15.00: (1,20) Arsenal (6,75) Notingem Forest (14,0)

17.15: (1,70) Mančester Junajted (3,70) Vest Hem (5,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Migel AlmironDžek Griliš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara