Slavlje reprezentativaca Pakistana
Slavlje reprezentativaca Pakistana

Skoro 1.000 dana do Mundijala: Prva pobeda u istoriji Pakistana! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.10.23. | 13:16

Počele eliminacione borbe za plasman na Svetsko prvenstvo 2026. godine

Dok se u Evropi još ne zna ko će igrati ni na sledećem EP u Nemačkoj narednog leta, u drugim delovima sveta su već počele kvalifikacije za Mundijal u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

U Južnoj Americi su mundijalske kvalifikacije startovale još prošlog meseca, a danas su krenule i u Aziji. I dobili smo prve reprezentacije koje su skoro 1.000 dana pre Mundijala (tačnije 968 dana) eliminisane iz daljih borbi za plasman na najveću smotru svetskog fudbala.

Izabrane vesti

Prva eliminisana reprezentacija je maleni Guam. Ostrvo smešteno duboko u Pacifiku sa blizu 170.000 stanovnika nije nezavisna država već američka teritorija najpoznatija kao starteška baza američke mornarice zbog geografskog položaja. Fudbal na Guamu se rekreativno počeo igrati 70-ih godina prošlog veka, reprezentacija je osnovana 1975. a deo Azijske fudbalske konfederacije je postala 1996. godine iako geografski više pripada Okeaniji. Guam je prvi kvalifikacioni meč za Mundijal igrao 2000. godine i poražen je od Irana sa 0:19, a dva dana kasnije je izgubio od Tadžiksitana sa 0:16. U pretkvalifikacijama za prethodni Mundijal u Kataru je Guam u prvoj rundi porazio Butan, potom igrao u grupi sa Maldivima, Filipinima, Kinom i Sirijom.

Danas su u pretkvalifikacijama eliminisani od Singapura. Nakon što je Singapur slavio u prvom meču na svom terenu sa 2:1, danas su pobedili i u revanšu na Guamu (1:0).

Ispala je i Mongolija koja je u dve utakmice minimalnim rezultatima poražena od Avganistanaca. Njima je ovo treći put zaredom da su prošli prvu rundu pretkvalifikacija. Imaju u timu i igrače koji igraju za evropske klubove poput Helsinkija, Sautenda, Jorka, Torpedo Kutaisija… Uglavnom je reč o migrantima u evropskim zemljama.

A najveća fešta je viđena u pakistanskoj prestonici Islamabadu. Zemlja u kojoj je kriket svetinja i ubedljivo najpopularniji sport, danas je slavila najveću pobedu u istoriji. Posle 34 godine i ii 34 odigrana meča, zabeležili su prvi trijumf u nekom kvalifikacionom meču za Svetsko prvenstvo. Pakistanci su na jedvite jade eliminisale Kambodžu. Posle 0:0 u gostima, danas su slavili s minimalcem na terenu. Sa klupe ih predvodi engleski trener Stiven Konstantin koji je sedam godina bio selektor ljutog lokalnog rivala Indije, a ekipu čine uglavnom igrači iz domaćih klubova plus trojica iz Danske, te po jedan sa Kipra, Azerbejdžana i iz engleskog Grimzbija.


Azijske kvalifikacije za Mundijal 2026. – 1. runda

Guam – Singapur 0:1 (prvi meč 1:2)

Mongolija – Abvanistan 0:1 (0:1)

Pakistan – Kambodža 1:0 (0:0)

U toku: Šri Lanka – Jemen (0:3)

U toku: Istočni Timor – Kineski Tajpeh (0:4)

13.30: Makao – Mijanmar

13.45: Bangladeš – Maldivi

14.00: Butan – Hongkong

14.00: Laos – Nepal

14.15: Brunej - Indonezija


tagovi

Avganistanreprezentacija Pakistana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara