Žoao Mario slavi gol (©AFP)
Žoao Mario slavi gol (©AFP)

Skot Parker debitovao u Ligi šampiona, ali ishod je isti: Benfika s dva gola prednosti čeka Briž (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.02.23. | 22:54

Agonija belgijskog prvaka traje

Nadali su se u Klub Brižu da će promenom trenera pred kraj 2022. godine uspeti da trgnu ekipu za nastavak sezone. Smenjen je Karl Hufkens i angažovan Skot Parker, međutim, nije se mnogo toga promenilo. Štaviše, situacija je postala još gora. U osam mečeva sa Englezom na klupi prvak Belgije ima samo jednu pobedu. Odbrana trona u domaćem prvenstvu je miljama daleko, pošto vodeći Genk ima čak 20 bodova prednosti, a čini se da je i učešće u Ligi šampiona blizu kraja.

U prvom meču osmine finala Benfika je kao gost savladala Briž 2:0 (0:0) i s lepom prednošću čeka revanš u Lisabonu 7. marta.

Izabrane vesti

Prednost gostima doneo je penal koji je u 51. minutu, uz dosta sreće, realizovao Žoao Mario. Iznudio ga je odlični Gonsalo Ramos, iskoristivši sporu reakciju Džeka Hendrija u nameri da ispuca loptu. Malo je nedostajalo da Simon Minjole odbrani i ispravi grešku škotskog štopera, uspeo je da zakači loptu, ali nedovoljno da ona ne završi u mreži.

I kod drugog pogotka Benfike Minjole se našao na mukama zbog saigrača. Ovaj put dvojice. Prvo se Klinton Mata okliznuo na sredini terena, a zatim Bjorn Mejer slabo reagovao i omogućio Davidu Neresu da se nađe oči u oči sa iskusnim golmanom, što je Brazilac umeo da iskoristi. Za razliku od minulog vikenda i poraza od Brage u četvrtfinalu Kupa Portugalije, Neres je ovaj meč počeo na klupi. Ušao je u 65. minutu umesto Rafe Silve, koji je u prvom poluvremenu pogodio stativu posle uigrane akcije iz prekida, ali i to mu je bilo dovoljno da se upiše u strelce. Golom koji će Belgijancima značajno otežati posao u nameri da se domognu četvrtfinala.

Igrao je Briž svojevremeno, 1978. godine, finale Kupa šampiona (poraz od Liverpula 0:1), ali otkad je takmičenje promenilo ime i format u aktuelnu Ligu šampiona, crno-plavi sve do ove sezone nisu uspevali da prođu grupnu fazu.

U konkurenciji Porta, Bajer Leverkuzena i Atletiko Madrida sve su iznenadili drugim mestom i to sa samo jednim porazom. Do pretposlednjeg kola bili su bez primljenog gola, ali im je onda Porto napunio mrežu (4:0). I ponovo su Portugalci bili nerešiva enigma za fudbalere Briža.

Kontrolisali su lisabonski Orlovi dešavanja na terenu većim delom večerašnjeg meča, mada su u finišu prvog poluvremena domaćini uspeli da zatresu mrežu. Učinio je to Brendon Mehele od kog se lopta odbila posle šuta Odoija glavom, na centaršut iz prekida, ali se reprezentativac Gane prethodno nalazio u ofsajdu.

Osim toga, Briž je pretio isključivo iz kontri. Imao je nekoliko solidnih akcija sredinom prvog poluvremena, ali bez završnice. Mnogo konkretniji u svojim napadima bili su gosti.

Opravdali su izabranici Rodžera Šmita ulogu favorita i na dobrom su putu da se drugi put uzastopno nađu u četvrtfinalu Lige šampiona. Prošle sezone zaustavio ih je zaustavio Liverpul, videćemo šta će biti u ovoj u kojoj su sjajno odigrali grupnu fazu i zauzeli prvo mesto, ispred Pari Sen Žermena, Juventusa i Makabi Haife. Samopouzdanje dodatno upumpava prvo mesto na tabeli portugalskog prvenstva i solidnih pet bodova više od drugoplasiranog Porta.

Što se tiče Skota Parkera i Klub Briža, njima predstoje novi teški dani. Ispostavilo se da odlazak Alfreda Šredera u Ajaks nije ispao dobar ni po njega ni po klubove. Holanđanin se već rastao s amsterdamskim Kopljanicima posle serije slabih rezultata, a bivši trener Fulama i Bornmuta nikako da uhvati ritam kao njegova zamena u Belgiji.

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA

KLUB BRIŽ – BENFIKA 0:2 (0:0)

/Žoao Mario pen 51, Neres 88/

Briž

Stadion: Jan Brejdel

Sudija: Davide Masa (Italija)

Žuti kartoni: Odoi, Sova (Briž), Otamendi (Benfika)

KLUB BRIŽ (4-2-3-1): Minjole – Klinton Mata, Mehele, Hendri, Mejer – Odoi (od 65. Nilsen), Onjedika - Bjukanen, Vanaken, Lang - Sova (od 79. Đutgla).

BENFIKA (4-2-3-1): Vlahodimos – Bah, Antonio Silva, Otamendi, Grimaldo – Florentino, Čikinjo – Aursnes, Žoao Mario (od 92. Žoao Neves), Rafa Silva (od 65. Neres) – Gonsalo Ramos (od 65. Gedes).

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

Utorak (14. februar)

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)

/Dijaz 7/

Pari Sen Žermen - Bajern Minhen 0:1 (0:1)

/Koman 53/

Sreda (15. februar)

Klub Briž - Benfika 0:2 (0:0)

/Žoao Mario pen 51, Neres 88/

Borusija Dortmund - Čelsi 1:0 (0:0)

/Adejemi 63/

Utorak (21. februar)

21.00: (3,05) Ajntraht Frankfurt (3,35) Napoli (2,35)

21.00: (2,25) Liverpul (3,40) Real Madrid (3,20)

Sreda (22. februar)

21.00: (1,85) Inter (3,50) Porto (4,40)

21.00: (4,60) RB Lajpcig (3,60) Mančester Siti (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBenfikaKlub BrižSkot Parker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara