Dejan Stanković (©FK Crvena zvezda)
Dejan Stanković (©FK Crvena zvezda)

Slatke muke od kojih Stankovića može da zaboli glava

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.07.20. | 18:12

Šef struke crveno-belih će imati ozbiljan zadatak da kreira dobitnu kombinaciju za predstojeće kvalifikacije

Svaki trener će reći da je dobro kada u ekipi ima veliki broj kvalitetnih igrača, ali taj luksuz često može da vam donese i ozbiljne probleme kada je potrebno da sastavite idealnih 11. Upravo bi te slatke muke mogle da predstavljaju i ozbiljnu glavobolju za šefa struke Crvene zvezde Dejana Stankovića na početku predstojeće sezone. Mladi strateg je ovog leta dovodio igrače po svojoj meri. One, koji imaju kvalitet, ali pre svega snažan karakter, koji je nedostajao prošlosezonskom sastavu. Ipak, u ovom trenutku nije nimalo lako biti u koži nekadašnjeg asa Intera, Lacija i Crvene zvezde. Igrači kao što su Aleksandar Katai, Srđan Sporidinović i Gelor Kanga podigli su nivo borbe za Zvezdin dres do usijanja, pa je sada neophodno napraviti ključne poteze i oformiti startnu postavu do početka kvalifikacija. Ipak, i sam Stanković je na nedavnoj konferenciji za medije rekao da bi voleo da ima višak kvaliteta, pa da njega boli glava ko će da igra. Znači, čvrsto veruje da će uspeti da iskontroliše predstojeću situaciju.

Naravno, ekipa se ne pravi samo za jedan ili nekoliko utakmica, već za čitavu sezonu, u kojoj će Crvena zvezda želeti da šampionskoj tituli konačno pridoda i trofej u nacionalnom kupu. Ipak, svi u klubu, pa i samom stručnom štabu crveno-belih, svesni su da čitavu sezonu u potpunosti može da predodredi učinak u kvalifikacijama. Tu je ponovo kao prva željena opcija postavljeno učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, čime bi na sjajan način bio nastavljen niz evropskih poduhvata srpskog šampiona.

Izabrane vesti

Nema dileme da će stručni štab Crvene zvezde imati najviše problema u formiranju dobitne kombinacije u vezonom redu. Katai, Kanga, Ivanić, Spiridonović, Nikolić, Sanogo, Petrović, Ben... Jasno je da ne mogu svi da budu u istom trenutku u timu, ali i da svi budu zadovoljni svojom minutažom. Ali tu spisku nije kraj. Tu su u srcu manevra i Jovičić, Jovančić i Vulić, a na boku i supertalentovani Andrija Radulović, kao i Aleksa Vukanović i Veljko Simić. Doduše, Simić se nalazi među onim igračima koji bi trebalo da pronađu novu sredinu ovog leta. U ovom trenutku najbliži odlasku je mladi Željko Gavrić, za koga je ozbiljno zainteresovana Atalanta. Ukoliko se taj transfer ostvari značajniju minutažu u prvenstvu, kao bonus igrač, dobio bi Radulović. Svesno nismo pomenuli Matea Garsiju, čiji se odlazak iščekuje na Marakanu. U suprotnom, Argentinac bi teško pronašao svoju minutažu u narednoj sezoni, bez obzira na to što će ona biti izuzetno duga i neminovno će sa sobom nositi i povrede i oscilacije u formi pojedinih igrača.

Stanković je do sada uglavnom forsirao formaciju 4-1-4-1, ali neće biti malo utakmica u ovoj sezoni u kojima će se na pozicijama zadnjih veznih igrača naći dvojica fudbalera. Tu bi se išlo sa kombinacijom Sanogo - Jovićić ili Sanogo - Petrović, a možda i Jovičić - Petrović, ukoliko Sanogo ne ispuni ono što od njega očekuje Zvezdin šef stuke. Ipak, do kraja leta ima još dovoljno vremena, pa postoji opcija da upravo pojedini igrači iz manevra napuste klub u slučaju prave ponude. To se pre svega odnosi na Jovančića, Jovičića i Petrovića. Branko Jovičić u ovom trenutku možda nije prva opcija u veznom redu, ali svi u Crvenoj zvezdi znaju da njegov učinak može da bude dragocen u kvalifikacijama. Naravno, ne sme se otpisivati ni Njegoš Petrović, koji je trenutno povređen, ali je proletos kod Stankovića imao izuzetno važnu ulogu u timu.

PONOVO ENGIMA IVANIĆ

U evropskim kvalifikacijama vezni red bi trebalo da drže Seku Sanogo i Gelor Kanga, kao pozicije "šest" i "osam", na bokovima bi bili Katai i Spiridonović, dok bi se iza špica našpao Ben. U ovom trenutku poziciuju najisturenijeg igrača drži Portugalac Tomane, ali su njemu golovi neophodni zbog vraćanja samopouzdanja. Ipak, na Marakani se uveliko radi na dovođenju novog napadača, koji bi trebalo u potpunosti da "resetuje" sam špic napada crveno-belih i poboljša efikasnost.

Najveći znak pitanja kada su u pitanju nosioci igre za sledeću sezonu ponovo stoji iznad Mirka Ivanića. Stanković je u završnici prošle sezone uspeo da podigne nekadašnjeg provimca BATE Borisova, što se videlo i tokom priprema gde je postigao dva gola i zabeležio dve asistencije. Ipak, na početku kvalifikacija moraće da se suoči sa ozbiljnom konkurencijom u timu. Ben u ovom trenutku još uvek nije potpuno spreman, pa bi Ivanić mogao da bude startna "desetka", ali ofanzivac sa Komorskih ostrva će u onom trenutku kada fizički bude na vrhuncu biti preozbiljna konurencija svakom saigraču iz ofanzive. Ovo leto će biti idealan trenutak za Mirka Ivanića da pokaže da je kadar da bude nosioc Zvezdine igre, jer će u suprotvnom teško dobiti novu priliku za dokazivanje.

Kada su u pitanju mlađi igrači za njih će biti znatno više prostora u prvenstvu, gde će Stanković u svakom trenutku u opticaju morati da ima dva bonus igrača. Kao što smo rekli, u slučaju Gavrićevog odlaska značajnu minutažu će dobiti Radulović. U manevru su tu kao opcija Njegoš Petrović i Veljko Nikolić, a treba očekivati da će svoje minute u poslednjoj liniji dobiti i mladi štoper Strahinja Eraković. Sve to donekle i opravdava potrebu za velikim brojem igrača u opticaju, ali samo ukoliko se ponovo bude igrala grupna faza nekog evropskog takmičenja. Ukoliko ne bude tako, igrački kadar će morati da doživi drastično skraćivanje na kraju leta.



tagovi

Dejan StankovićMirko Ivanić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara