Slatki greh - Nikola Maksimović: Čeka se Stankovićev amin i isplata Đenove

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.07.22. | 09:39

Potencijalni dolazak bivšeg reprezentativca ne isključuje povratak Nemanje Milunovića

Zaostavština Nikola Maksimovića u Crvenoj zvezdi, kada govorimo o prvom mandatu, je prilično tanka, za neke i vrlo problematična. Bivši reprezentativac Srbije igrao je za klub sa Marakane u vrlo turbulentnom periodu kada Crvena zvezda i nije bila Zvezda. I nije samo ona greška protiv Bordoa, kada mu je lopta prešla preko noge, prva asocijacija na boravak momka iz Bajine Bašte u crveno-belom dresu. Bilo je tu još mnogo kontroverzi, famozni meč protiv Vojvodine kada je prilično blagom reakcijom doprineo da Abubakar Oumaru bez otpora postigne pogodak u Ljutice Bogdana. Bila je i ona prodaja Apolonu iz Limasolu, procenti, precrtavanje iz prvog tima i povratak u večitom derbiju za titulu.

Mogućnost da se Nikola Maksimović vrati u Crvenu zvezdu, predstavlja u neku ruku slatki greh aktuelnog rukovodstva i igrača koji se u Seriji A breidirao kao uspešan defanzivac. Jer sigurni smo da bi Nikola Maksimović u prvom trenutku bio pod velikim pritiskom grehova iz prvog mandata. Ali isto tako je sigurna još jedna stvar: za ovdašnje uslove i repere, uz iskustvo koje ima, Nikola Maksimović je ozbiljna klasa.

Izabrane vesti

Jer da se ne lažemo, teško da je neko slučajno naterao Napoli da ga plati ozbiljan novac, potom i da u tom klubu bude standardan u eri Karla Ančelotija.

Kada neko odigra 175 mečeva u Seriji A i još 12 doda u Ligi šampiona, verovatno u 31. godini može pojedine mečeve u Srbiji da odigra sa cigarom u ustima, bez potrošnje energije. I sigurno je da je Nikola Maksimović mnogo bolji igrač sada, nego kada je kao mladi reprezentativac Srbije došao u Zvezdu iz užičke Slobode. Uz sve to Nikola Maksimović može da pokrije poziciju desnog beka, jer je u sistemu Karla Ančelotija bio baš to.

Samo što će još dugo biti otvoreno pitanje da li je Crvenoj zvezdi u ovom trenutku potreban paket pratećih stvari (pogledj pod prvi mandat). Kao što je veliko pitanje da li je Maksimoviću potrebna Crvena zvezda, mada u životu ne postoji ništa lepše od iskupljenja.

Za sada je samo tačno da se o Nikoli Maksimoviću ozbiljno razmišlja u Crvenoj zvezdi. Ali transfer, kao što je rekao sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela, je još daleko. O svemu treba da se izjasni prvo trener crveno-belih Dejan Stanković. Nesumnjivo je da bi dobio provereni kvalitet, ali još jednu jaku ličnost u vrlo jakoj svlačionici. A to za trenera može da bude problem.

Povrh svega tu je ugovor Nikole Maksimovića sa Đenovom do 2025. godine, vredan godišnje plate od 1,7 miliona evra. Posle ispadanja tima sa Marasija u Seriju B, jasno je bilo da se traži izlaz iz ugovora sa srpskim defanzivcem.

Prema pojedinim informacijama Đenova je želela da pošalje Maksimovića u neki italijanski klub i da mu plaća polovinu zagarantovane zarade. Međutim, Maksimović je odbacio predlog da se preseli u Leče. Tiho se pominje i Salernitana, kao i mogućnost da se Maksimović preseli u Saudijsku Arabiju.

Ali je i njemu Crvena zvezda ozbiljna opcija, samo što crveno-beli teško da mogu da mu isplate polovinu zagrantovane plate (850.000). To je znatno više nego što imaju najplaćeniji igrači u timu Dejana Stankovića.

Zvezda može da ide do 600.000, što znači da bi Maksimović morao da napravi finansijski kompromis i odrekne se dela zarade. Ili da sačeka novu opciju u kojoj se priča - dogovor sa Đenovom oko isplate dobrog dela ugovora do 2025. godine.

I još jedna jako bitna stvar: dolazak Nikole Maksimovića ne isključuje mogućnost povratka Nemanje Milunovića u Ljutice Bogdana. Posebno što je izvestan odlazak Strahinje Erakovića.

U tom slučaju crveno-beli bi ispred odbrane imali trojku u sastavu Milunović, Maksimović, Dragović. Na papiru deluje prilično moćno. A u praksi - veliko pitanje.


tagovi

Nikola MaksimovićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara