Slobodni da idu: Markec širi krila, leti pola Junajteda, leti i Čolova granitna odbrana? Bajern bez idola i još mnogo, mnogo asova kojima ističu ugovori na leto

Vreme čitanja: 13min | pon. 31.12.18. | 09:39

Da se sklepaju bar tri opasne ekipe

Najveći transferi obično se vezuju za leto, dok zimski prelazni rok uglavnom koristi da se zakrpe određene rupe, saniraju prinudni problemi zbog povreda, ponekad ipak i da se za male pare upeca inače nedostupan igrač. Jer svi oni kojima ugovori ističu na leto od danas mogu slobodno da pregovaraju o novim angažmanima.

Neki će sigurno i sačekati leto kako bi naplatili čiste papire, drugi će otići već sada, za male pare, čisto da ne gube polusezonu. A za mnoge od njih interesenata će biti na sve strane, jer se radi uglavnom o već dokazanim asovima koji bi puno doneli i najvećim klubovima, iako su već u poznim godinama. Pa da vidimo koji su to igrači čiji menadžeri ovih dana ne silaze sa telefona.

Izabrane vesti

ADRIJEN RABIO

Igrač koji bi trebalo da izazove najviše pažnje, jer je za razliku od većine asova sa ovog spiska još veoma mlad  sa 23 godine. Već mesecima ga juri Barselona, navodno mu je spremila petogodišnji ugovor vredan 10.000.000 evra po sezoni, a pride će mu dati još 10.000.000 samo za potpis. Pari Sen Žermen se već pomirio sa rastankom, Adrijen Rabio je pokidao apsolutno sve veze sa vrhuškom francuskog šampiona, pa bi Sveci navodno prihvatili i skromnih 5.000.000 evra da ga već u januaru puste. Samo da ga ne gledaju više u svlačionici. Englezi pišu i o interesovanju Totenhema, Arsenala, Čelsija, Bajerna, pre svega Liverpula, ali se čini da je Barseloni glavna – i jedina? - konkurencija oličena u Juventusu.

ARJEN ROBEN

Tačno 305 utakmica i 143 gola. Sedam titula prvaka i onaj pehar Lige šampiona iz 2013. godine. Ali baš nedavno Arjen Roben je otvoreno rekao: “Bilo je ovo predivnih 10 godina, ali ovo mi je poslednja sezona u Bajernu”. Mnogo je dao Bavarcima, ali kao da je u međuvremenu postao teret. U januaru će proslaviti 35. rođendan, nije više onaj stari, mada ume da zasija i reši utakmicu sa onim njegovim već karakterističnim ulazom u sredinu i šutem koji gađa malu mrežicu na suprotnoj stativi. Šuška se ipak da se zasitio i da će se na leto vratiti u Groningen, jer ga tamo čeka i direktorska fotelja po završetku karijere.

FRANK RIBERI

Ako se za Robena već zna da ide, u slučaju njegovog decenijskog partnera u zločinu situacija nije baš najjasnija. Sigurno mu ne pomaže ni to što je u medijima označen kao predvodnik klana protiv Nika Kovača. Njemu će u avgustu biti punih 36 godina, ali je u poslednje tri bundesligaške utakmice postigao četiri gola, kao da je želeo svima da pokaže da još može. Već je rekao da mu ne pada na pamet da kači kopačke o klin, poslednjih nedelja se pisalo da bi ga Galatasaraj rado doveo u Istanbul.

HUAN MATA

I prošle sezone je bio ovde, tada je produžio ugovor sa Mančester junajtedom, sada to ne izgleda toliko izvesno, ali kako se još čeka trener na Old Trafordu nije isključeno ni da ostane. Pre svega jer u Mančesteru čekaju i sportskog direktora, a kako ćete videti – pola tima može da digne sidro. Mame ipak navodni pozivi iz Arsenala i Valensije, mada je za sada sve u domenu spekulacija. Pregovara sa Junajtedom o novom ugovoru, bez naznaka o tome u kom se pravcu ti pregovori odvijaju.

DIJEGO GODIN

Ima 32 godine, ugovor mu ističe za šest meseci, a procenjuje se da bi koštao više od 25.000.000 evra ako bi ga neko želeo već u januaru. Toliko je dobar Dijego Godin. Godinama već među najboljim štoperima planete, godinama već i meta Mančester junajteda, pa se po navici već i sada klub sa Teatra snova pominje kao potencijalna destinacija. Bez nekih ozbiljnijih signala da se na tome zaista i radi. Sa druge strane, ugledni Korijere je pisao da bi ga Milan rado doveo, ali tek kada mu na leto istekne ugovor. Finansije tako nalažu. Ne zna se pride ni kako razmišlja Dijego Simeone, a možemo samo da pretpostavimo da bi ga on zadržao. Pitanje je samo da li Urugvajac želi da se negde opari pod stare dane.

VENSAN KOMPANI

Još jedan od asova čijim smo se defanzivnim karakteristikama divili u poslednjoj deceniji. Avaj, povrede su ga “ubile” i teško da će Mančester Siti i dalje opterećivati budžet platom igrača koji je poslednjih godina više bio u ambulanti nego na terenu. Mada, kad je bio zdrav bio je sjajan, pa se sada pominje i kao opcija Barselone, kojoj pod hitno treba rezervna varijanta. Ako bi Kompani snizio prohteve – a moraće to da uradi – ne sumnjamo da će lako pronaći kupca.

PETR ČEH

Svojevremeno možda i najbolji golman sveta, nije više tako siguran, a još početkom sezone je rekao da je svestan da ove takmičarske godine igra za budućnost. Međutim, negde na sredini polusezone Bernd Leno mu je posle lakše povrede uzeo mesto startnog golmana u Arsenalu. Madridska Marka tvrdi pride da je Real već dobio Arsenalovu ponudu u visini od 16.000.000 evra za Kejlora Navasa što će reći da Petrh Čeh verovatno broji poslednje dane na Emirejtsu.

OLIVIJE ŽIRU

Nije tajna da je Mauricio Sari zapeo da obnovi saradnju sa Gonzalom Iguainom, a jedan gol u Premijer ligi ove sezone nije baš argument u odbranu Olivijea Žirua, mada je utisak da će mlađi Alvaro Morata lakše da unese neku funtu u Čelsijevu kasu. Žiru se početkom jeseni pominjao kao meta Olimpika iz Marselja, kasnije i Vest Hema. I nije to prvi put. Situaciju mu ne olakšava ni Sarijeva ideja da ponekad koristi Edena Azara kao lažnu devetku. Dokaz da baš i ne veruje špicevima koje ima na raspolaganju.

HUANFRAN

Godinana nije imao alternativu u sistemu Dijega Simeonea, ali Santijago Arijas je Atletiku ponudio drugu opciju, pa čak i istisnuo Huanfrana iz startnih 11. Sedam godina je mlađi i razumljivo je što Simeone forsira Kolumbijca. Upadljiva je međutim tišina kad se priča o interesentima za Huanfrana. Niti jedne glasine. Mala enigma. Sasvim je moguće da mu Atletiko za nešto manje novca ponudi ostanak na stadionu Vanda Metropolitano.

FILIPE LUIS

Isti grad, iste boje, drugi bok, pa i situacija. Za Filipea Luisa se sa priličnom sigurnošću može reći da ide iz Madrida, mada bi možda tu nešto moglo da se promeni posle nezvanične informacije da će Lukas Ernandez za 80.000.000 evra u Bajern. Imao je Simeone problem na levom beku, pa je tu krpio i Saul Njigez, koji to nije. Ipak, za Filipea Luisa se bar trenutno najčešće piše kao o budućem igraču Kike Setjenovog Betisa. Ima i ponude da se vrati u Brazil.

SESK FABREGAS

Ove sezone minute je uglavnom sakupljao u Ligi Evrope u kojoj Mauricio Sari nije morao da izvodi najjači tim. Zna da je prekobrojan i čeka da vidi kako će se situacija razvijati. I Sesk Fabregas je jedan od igrača koje bi Milan rado video na San Siru. Naravno, tek na leto kada neće morati da plaća obeštećenje. Ima smisla, legao bi Rosonerima.

ARON REMZI

U konkurenciji ovakvih imena Aron Remzi je uz Rabioa možda i najtraženiji igrač sa ove liste. Pride se čini da će, gde god da ode, otići u bolji klub od Arsenala u kome trenutno nije član prve postave. Ne mari, o interesovanju Juventusa već se sve zna, umela je Stara dama da ubode sa slobodnjim igračima, setite se samo Danija Alvesa, Pola Pogbe i Andree Pirla, Pari Sen Žermen bi ga uzeo jer će biti jeftin – ili besplatan – a Sveci ne smeju više da se igraju sa Uefom, a nemački Skaj piše da iz prikrajka situaciju motri i Bajern. Biraj, Arone.

MARIO BALOTELI

Nica mu je oživela karijeru, ali ne bi to bio Mario Baloteli kad bi sve teklo kao po loju. Posle Nicinog odbijanja da ga na leto pusti u Marselj nije želeo da trenira, pa se zakrvio i sa šefom struke Patrikom Vijerom, koji ga ne voli još iz igračkih dana. Nica traži 3.000.000 evra, navodno bi ga pustila i za 1.500.000 samo da se reši njegove masne plate. Olimpik iz Marselja je navodno i dalje opcija, kao i svaki put priča se i o povratku u Seriju A, ali ko će da plaća tolike pare za napadača koji ove jeseni nije dao gol?

DANI ALVES

U maju će mu biti 36 godina, a povreda ukrštenih ligamenata kolena dozvolila mu je da ove sezone odigra samo 226 minuta. Vratio se, dokazani je šampion i – voli pare. Mada voli i da se provodi tako da je moguće i da završi karijeru, a i da nekog “zakolje” za debeo bankovni ček. Za sada se ipak ne pominje ni u kakvim ozbiljnim transfer spekulacijama.

DAVID LUIZ

Redovan je u Čelsiju ove sezone i nije tajna da Mauricio Sari želi da produži saradnju sa Brazilcem koji je u pobedi nad Mančester Sitijem dokazao da nije za staro gvožđe, iako su mu se u Engleskoj često podsmevali. Međutim, Čelsijeva politika je takva da se sa igračima starijim od 30 godina ugovori produžavaju samo za jednu sezonu (zbog toga ih je letos odbio Edin Džeko), a posle ovakvih izdanja u Londonu David Luiz bi na drugim mestima mogao da dobije dugoročan ugovor. Pregovara se, Luiz bi da ostane, ali i njemu će u aprilu biti 32 godine i ako neko ponudi ugovor na recimo tri sezone sigurno će mu zagolicati maštu.

GERI KEJHIL

Ovde je već situacija nešto jasnija. Geri Kejhil je u Premijer ligi odigrao samo 21 minut i Čelsi bi ga najradije prodao već u januaru. Kako će se to ipak teško desiti spreman je i da prihvati pozajmicu, pa da se na leto rastane sa iskusnim štoperom bez novca od obeštećenja. Aston Vila je bila voljna, ali kako Plavci zahtevaju da novi klub preuzme Kejholovu celu platu – na godišnjem nivou to je oko 6.350.000 evra, dakle za šest meseci duplo manje – klub iz Birmingema je odustao, jer mu je to preskupo. Šuška se da bi Unaj Emeri mogao da iskoristi situaciju i gradskom rivalu uzme štopera. Arsenalovoj odbrani bi dobro došao.

NAĆO MONREAL

Kad već pomenusmo Emerija, i Arsenal ima svoje muke. Pregovara sa se sa Naćom Monrealom oko novog ugovora, ali za sada dogovora nema. Španca su jesenas mučile povrede, navodno je Sevilja zainteresovana da ga vrati u Španiju, jer joj je potreban levi bek zbog čega se na “Sančez Pishuanu” možda ponovo pojavi i Liverpulov Alberto Moreno, još jedan defantivac kome na leto ističe ugovor. Na Enfildu ga Moreno sigurno neće dobiti. Za Monrealovo zdravlje pita i Olimpik iz Marselja,

DANI VELBEK

Imao je i neke dobre partije po dolasku iz Mančester junajteda, ali je objektivno Dani Velbek u Londonu igrao sa prevelikim oscilacijama. Pride je i povređen, pa će u januaru teško pronaći novi klub, ali na leto sigurno ide sa Emirejtsa kao slobodan igrač. U Turskoj vole velika imena, pa se šuška o interesovanju Galatasaraja, ali sve je to na dugačkom štapu i umnogome će zavisiti od toga koliko će Velbek, kad se oporavi od povrde, odigrati do kraja sezone.  Arsenal mu čak ni ne nudi novi ugovor,

DANIJEL STARIDŽ

Slična situacija kao u slučaju Danija Velbeka. Kod Jirgena Klopa šansu dobija na kašičicu, a kako Liverpul planira da dovede još jednog napadača (pominju se Salcburgov Dabur i Lajcpigov Timo Verner) jasno je da Danijel Staridž završava epizodu na Enfildu. Tek mu je 29 godina i ako ostane zdrav biće ponuda. Za sada se priča o Bešiktašu, ali sve zavisi i od toga kako će Staridž proći u suđenju zbog klađenja. Ako bude proglašen krivim mogao bi i da bude suspendovan na koji mesec.

DANIJELE DE ROSI

Priznao je u jednom intervjuu još letos da mu je pomalo žao što zbog ljubavi prema Romi nije iskusio kako je to igrati u inostranstvu. Sad bi mogao da nadoknadi propušteno, mada povreda kolena komplikuje situaciju. Transfer u januaru zato je malo verovatan, na leto će mu biti 36 godina, pa ako negde i bude išao biće to više iz avanturističkih pobuda, no fudbalskih razloga. MLS ga već dugo zove da se oproba “preko bare”.

JASIN BRAIMI

Everton je letos nudio 20.000.000 evra, Porto je odbio, jer je želeo da napadne titulu u Primeiri. Na dobrom je putu i neće sada pustiti Jasina Braimija za 5.000.000 ili 6.000.000 evra. Radije će žrtvovati taj novac za titulu šampiona Portugalije. A na leto, Alžirac će moći da bira gde će. More klubova ga juri. Lion, Fenerbahče, Roma, Everton i dalje, pa Vest Hem i čini se u ovom trenutku prvi favorit za Brahimijev potpis – Lacio.

EKTOR ERERA

Još jedan Portov as i kao i uvek kad je taj klub u pitanju gomila spekulacija u kojima je lako izgubiti se. U vezu sa meksičkim vezistom ipak najčešće se dovode Inter, Olimpik iz Liona i Roma. Porto je već odustao od pokušaja da ga ubedi da ostane, pošto je Ektor Erera tražio masnu povišicu za novi ugovor, odnosno godišnju platu od 6.000.000 evra. Za Porto je to bilo jednostavno previše, ali i tu se postavlja pitanje da li će ga Zmajevi pustiti pre kraja sezone.

EŠLI JANG

Malo na levom beku, malo na desnom, ali ako pitate navijače – Ešli Jang više ne može da se naziva vrhunskim igračem. Treneri pak imaju nešto drugačiji stav, pa je Jang bio standardan i kod Žozea Murinja i sada kod Ole-Gunara Solskera. Ako bi Junajted doveo nekog na njegovoj poziciji, a pominju ostrvski mediji maltene sve igrače na tržištu, onda bi Jang možda i morao da potraži novi klub. Za sada se ipak nada novom ugovoru na Old Trafordu.

ANTONIO VALENSIJA

Da je Žoze Murinjo ostao, Antonio Valensija bi sigurno morao da ide nakon što je  na društvenim mrežama “lajkovao” kritiku portugalskog trenera. Solskjer tvrdi da će igrati čim bude sasvim fit – imao je ove sezone problema sa povredama, a i Murinjo ga je kritikovao zbog spremen – ali Valensije za sada nema na terenu. Samo četiri ligaške utakmice ove sezone, nešto nije u redu kad ti kapiten sedi na klupi čak i kad nije povređen. Utisak je da će posle pune decenije na Old Trafordu Ekvadorac na leto  pakovati kofere.

MUSA DEMBELE

Izgubio je trku sa Erikom Dajerom i Harijem Vinksom i sve manje igra u Totenhemu. Mauricio Poketino je javno prizno da je status Muse Dembelea pitanje za predsednika kluba Danijela Levija što su mnogi protumačili kao zeleno svetlo za njegov odlazak. Dembele je odbio novi ugovor u Londonu, u Francuskoj se raširila glasina da bi ga Tjeri Anri već u januaru odveo za Monako. Samo da i Anri potraje u Kneževini.

LAZAR MARKOVIĆ

Konačno da se ratosilja kobnog ugovora sa Liverpulom. Jeste dobrano zaradio, ali pet sezona pod ugovorom sa Redsima značajno su spustile rejting Lazara Markovića. Evropa ga je pomalo i zaboravila, pa će pravi izazov biti pronaći klub u kome će imati priliku da igra u kontinuitetu i pokaže šta zna. Letos je bio na pragu Anderlehta, pominjao se i Olimpijakos, u novembru je bila i priča oko Fjorentine... To tada, U23 tim i uloga mentora talentovaim klincima Liverpula.

HATEM BEN ARFA

Sa njim se jednostavno nikad ne zna. Trenutno je u Renu, igra dobro i verovatno će tamo i ostati s obzirom da i klub i sam igrač imaju opciju da produže saradnju. Opet, ako se Hatemu Ben Arfi digne kosa na glavi znaće i u Renu da je najbolje da ga puste, jer on kad poludi ni zatvor ne može da ga zadrži. Ali kad je srećan, onda je pakao od igrača. Verovatno ostaje u Renu.

Sa ovih 27 igrača se naravno ne završava lista igrača koji bi na kraju sezone mogli da bez obeštećenja promene sredinu, ali ovo jesu najveća imena. Mada bismo tu komotno mogli da dodamo i recimo Fila  Džonsa, još jednog Mančester junajtedovog igrača, dok Matea Darmijana uprkos ugovoru sa takvim klubom više niko i ne shvata kao vrhunskog igrača. Ugovor ističe i Anderu Ereri, ali on će verovatno produžiti boravak na Old Trafordu, dok su već dogovoreni ostanci Antonija Marsijala i Davida De Hee. U slučaju ovog drugog klub je imao opciju da automatski produži saradnju na godinu dana. Nemojte da vas na sličnim listama zbuni i ime Tobija Aldervajrelda, i on je dogovorio sve sa Totenhemom.

Od ovih manje zvučnih imena svakako ne bi trebalo zaboraviti Benfikinog Eduarda Salvija ili Eibarovo Serđija Enriha, golmana Nanta Ćiprijana Tatarušanua ili Standarda Giljerma Očou. Bez ugovora od leta će biti i desni bek Olimpika iz Liona Rafael, znate ga iz vremena u Mančester junajtedu, pa član legendarne Lesterove šampionske generacije Šinđi Okazaki, već prezreli Lejton Bejns... Lokomotiva iz Moskve treba da vidi šta će sa Manuelom Fernandešom i Antonom Mirančukom, CSKA brine sudbina Alan Dzagojeva, Svonsi muči muku sa Lusijanom Narsingom, a Verder sa Maksom Kruzeom.

Španci kao potencijalno odlično pojačanje potenciraju i Alavesovog Ibaija Gomeza, u Bešiktašu je karijeru oživeo Rajan Babel, slobodni će biti i Endi Kerol, Andreas Samaris, Elijakim Mangala, Đanluiđi Bufon, Štefan Lihtštajner,  Ignjasio Abate, Pepe kao već sada slobodan igrač, Andrea Ranokja, Kristijan Zapata, Dante, Lasana Dijara, Rikardo Montolivo, Joan Gurkuf, Andreas Pereira, Lukas Pijazon, Aleksandar Kokorin, Fran Son...

Ima za bar tri dobra tima.

IDEALNIH 11 OD IGRAČA KOJIMA UGOVORI ISTIČU NA LETO

Petr Čeh (Arsenal) – Huanfran (Atletiko), Vensan Kompani (Mančester Siti) Dijego Godin (Atletiko), Filipe Luiz (Atletiko) – Huan Mata (Mančester junajted), Adrijen Rabio (PSŽ), Aron Remzi (Arsenal) – Arjen Roben (Bajern), Olivije Žiru (Čelsi), Frenk Riberi (Bajern).

DRUGI TIM

Giljermo Očoa (Standard) – Antonio Valensija (Mančester junajted), David Luiz (Čelsi), Fil Džons (Mančester junajted), Naćo Monreal (Arsenal) – Jasin Braimi (Porto), Ektor Erera (Porto), Musa Dembele (Totenhem), Sesk Fabregas (Čelsi) – Mario Baloteli (Nica), Danijel Staridž (Liverpul).

TREĆI TIM

Čiprijan Tatarušanu (Nant) – Dani Alves (PSŽ), Geri Kejhil (Čelsi), Elijakim Mangala (Mančester Siti), Ešli Jang (Mančester junajted) – Danijele De Rosi (Roma), Lasana Dijara (PSŽ) – Lazar Marković (Liverpul), Alan Dzagojev (CSKA), Hatem Ben Arfa (Ren) – Dani Velbek (Arsenal).

Foto: Reuters, Shutterstock


tagovi

Adrijen RabioArjen RobenFrank RiberiHuan MataDijego GodinZimski prelazni rok 2019Vensan KompaniPetr ČehOlivije ŽiruHuanfranFilipe LuisSesk FabregasAron RemziMario BaloteliDani AlvesDavid LuizNaćo MonrealDani VelbekDanijel StaridžDanijele De RosiEktor EreraJasin BraimiEšli JangAntonio ValensijaMusa DembeleLazar MarkovićHatem Ben Arfa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara