©Reuters & AFP
©Reuters & AFP

Slom "bezgrešnih" u Ligi Evrope: Klopu nisu pomogli ni Salah i Soboslaj u Tuluzu, Slavija "skinula" Romu sa vrha tabele

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.11.23. | 20:43

Leverkuzen iz penala u nadoknadi do trijumfa u Karabagu

Do večeras bili su bezbrešni, ali više nisu. Šetali su se Liverpul i Roma kroz grupe u Ligi Evrope i stopostotnim učinkom u uvodna tri kola došli nadomak nokaut faze, no, u četvrtom kolu proklizali su i jedni i drugi.

Slom favorita u četvrtoj rundi drugog po kvalitetu evropskog takmičenja… Liverpul je posle velike drame poražen u Tuluzu (2:3) dok je Roma bez ispaljenog metka pala u Pragu protiv Slavije (0:2), koja se tako revanširala rimskom klubu za poraz iz prethodnog kola i preuzela lidersku poziciju u grupi.

Izabrane vesti

Odlučio se Jirgen Klop kao i u svakom od prethodna tri meča grupne faze da promeša karte i priliku pruži igračima sa slabijom minutažom. Nisu zbog te odluke nemačkog stručnjaka trpeli rezultati, Redsi su manje-više rutinski osvajali bodove, a Tuluz su štaviše deklasirali na Enfildu pre dve nedelje. Ipak, francuski klub ih je spremno dočekao na svom Munisipalu i revanširao im se za petardu.

Redsi su odigrali jednu od najslabijih partija od starta sezone i po svemu prikazanom zaslužili su da izgube, ali je malo falilo da izbegnu poraz. Mladi štoper Liverpula Džerel Kvansa je posle velike gužve u kaznenom prostoru rivala iz odbitka zatresao mrežu i vrlo emotivno proslavio prvenac u dresu engleskog kluba, da bi ga samo koji trenutak kasnije glavni arbitar Georgi Kabakov rastužio, poništivši mu pogodak zbog prethodnog igranja rukom Aleksisa Makalistera u začetku akcije.

Tuluz je do vođstva stigao desetak minuta pre kraja prvog poluvremena posle velike greške Kostasa Cimikasa, a gol minusa bio je povod za Klopa da na poluvremenu podigne sa klupe Mohameda Salaha, Dominika Soboslaja i Trenta Aleksandera Arnolda. Ipak, iznošenje teške artiljerije nije imalo pozitivan efekat na igru Redsa. Domaćin je na isteku sat vremena igre duplirao prednost, pa iako se Liverpul uz dosta sreće vratio u život u 74. minutu, samo dva minuta kasnije Ljubičasti su se vratili na "plus dva". Odgovor Redsa nije izostao ni ovog puta, ali je stigao kasno, tek u 89. minutu. Strelac je bio Diogo Žota, i mada tradicija kaže da kada Portugalac pogađa, Liverpul ne gubi (tako bilo prethodnih 38 puta), dogodilo se i to...

Žoze Murinjo je takođe odlučio da pruži odmor Paulu Dibali i još nekolicini startera uoči predstojećeg rimskog derbija protiv Lacija, ali je platio skup ceh. Ono što mu je za vikend uspelo protiv Lečea - da uprkos slaboj partiji dođe do bodova, i to golovima u nadoknadi – nije mu pošlo za rukom u Pragu.

Slavija je golovima u drugom poluvremenu uspela da “anulira” zaostatak iz Rima i na osnovu bolje gol-razlike (za tri gola bolje) preuzem lidersku poziciju u grupi, što nije nimalo nevažno, jer podsetimo, prvoplasirani ide u osminu finala, dok će drugoplasirani prvo u šesnaestinu finala.

Malo je falilo da i Leverkuzen pokvari stopostotan učinak. Minuti su delili ekipu Karabaga da stane rame uz rame sa Bajernom kao tek drugi tim od starta sezone što je uspeo da zaustavi četu Ćabija Alonso, ali je u nadoknadi fudbaler domaćeg tima Maksim Medvedev rukom zaustavio udarac Alehandra Grimalda, a sudija pokazao na belu tačku. Viktor Bonifejs je uzeo loptu i 11. golom u sezoni slomio otpor Marka Vešovića, imenjaka Jankovića i ostatka azerbejdžanske ekipe.

LIGA EVROPE – 4. KOLO

GRUPA E

Tuluz - Liverpul 3:2 (1:0)

/Donum 36, Dalinga 58, Magri 76 - Kaseres 74ag, Žota 89/

LASK - Union Sen Žiloaz 3:0 (2:0)

/Horvat 25pen, Talovjerov 45+4, Žulj 77/

GRUPA G

Slavija Prag - Roma 2:0 (0:0)

/Jurecka 50, Masopust 74/

Servet - Šerif 2:1 (0:1)

/Rulije 84, Bedija 90+3pen - Severin 12ag/

GRUPA H

Karabag - Bajer Leverkuzen 0:1 (0:0)

/Bonifejs 90+3pen/

21.00: (2,80) Heken (3,50) Molde (2,45)



tagovi

LiverpulLiga EvropeRomaTuluzBajer LeverkuzenSlavija Prag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara