SMS bomba je tempirana: Sergeju 90.000.000 evra, Laciju 42.000.000

Vreme čitanja: 5min | pon. 10.07.23. | 12:50

Klaudio Lotito prihvatio, Srbin prihvatio

Iako je do pre par dana delovalo nerealno da bi Sergej Milinković Savić mogao da nastavi karijeru u Saudijskoj Arabiji, priča je ušla u završnu fazu. Načelan dogovor je postignut ali dok se sve ne stavi na papir i ne potpiše, treba biti oprezan.

U poslednja četiri dana, pregovori su intenzivirani i sinoć je napravljen krucijalni korak. Ključ svega je bilo ubediti Klaudija Lotita koji je na kraju dao zeleno svetslo i usmeni pristanak. Prema eklskluzivnim saznanjima Mozzart sporta, Al Hilal će na ime obeštećenja isplatiti Laciju 42.000.000 evra dok je za Milinković Savića spreman trogodišnji ugovor vredan 90.000.000 evra. Odnosn 30.000.000 evra neto po sezoni.

Izabrane vesti

Već mesecima unazad se se znalo da je ovo leto taj dugo čekani momenat za transfer Milinković Savića. Osam godina je srpski vezista bio veran Laciju, igrao i za menja novca nego što je mogao da dobije u drugom klubovima, pršpala su mu dva velika transfer u Mančester Junajted i Milan jer je Klaudio Lotito tvrdoglavo odbijao sve ponude. Nikad za tih osam godina Sergej nije istupio javno ili bilo kojim gestom nagovestio da želi da ode. Niti je njegov agent Mateja Kežman za to vreme pravio pritisak na rimski klub da se napravi transfer što mnogi menadžeri rade. Donosio je ponude koje je Lotito vraćao jer Sergej za njega nije imao cenu.

Ove sezone je u srpskom vezisti sazrela odluka da je vreme za promenu sredine. Nije ni želeo da razgovora o produžetku saradnje i ušao je u poslednju godinu ugovor što je značilo da Lotito ipak mora da kapitulira. Prošlog leta su predsednik Lacija i tadašnji sportski direktor Igli Tare obećali Sergeju i Kežmanu da će se rimski klub džentlemsnki ponašati ako igrač u toku sezone ne potpiše novi ugovor i ako stigne dobra ponuda.

Očekivalo se da ta ponuda bude iz nekog od velikih italijanskih i evropskih klubova ali je neočekivana saudijska oluja potpuno promenila fudbalsko tržište. Arapi su krenuli u lov na velika imena i redom su počeli da potpisuju Karim Benzema i Engolo Kante (Al Itihad), Ruben Neveš i Kalidu Kulibali (Al Hilal), Roberto Firmino i Eduar Mendi (Al Ahli), Marcelo Brozović (Al Nasr)... Na meti saudijskih klubova su se našla brojna zvulčna imena poput Rijada Mareza, Bernarda Silve, Sadija Manea, Davida De Hee, Saula Njigeza, Alvara Morate, Romelua Lukakua... I Sergeja Milinkovića Savića!

Iako iza svih klubova stoji državni novac, Al Hilal je malo važniji i bitniji od drugih. Reč je o klubu za koji navija kraljevska porodica i za koji nema limita. Ponuda Leu Mesiju vredna 600.000.000 evra po sezoni je sve rekla. Argentinac je odbio ali se Al Hilal nije zaustavio. U pitanju je najtrofejniji, najpopularniji i najbogatiji saudijski klub. Njihova strategija nije samo dovođenje zvučnih imena već igrača koji su na vrhuncu karijera poput Rubena Neveša ili Milinković Savića. Zbog toga je na klupu došao i ozbiljan trener Žorž Žezus.

Plan Al Hilala je da napadne svetsku titulu na premijernom FIFA prvenstvu za klubove sa 32 učesnika koje će biti održano 2025. Al Hilal je već obezbedio učešće kao i Mančester Siti, Real Madrid, Čelsi, Flamengo, Palmeiras, Monterej... Još devet velikih evropskih klubova će u naredne dve godine obezbediti mesto na pomenutom prvenstvu.

Sa izuzetkom Mesija koji je svetski fenomen, Al Hilal nije jurio zvučna imena u poznim godinama. Kulibali ima 32 godina ali kao štoper može da igra još makar tri godine na najvišem nivou i potpisao je trogodišnji ugovor vredan 25.000.000 evra godišnje. Ruben Neveš je Vulvsima plaćen 55.000.000 evra uz ugovor vredan skoro 20.000.000 evra po sezoni. Sledeći i najskuplji kapitalac na Al Hilalovoj listi želja je bio Sergej Milinković Savić. Birali su između Federika Valverdea iz Reala i Marka Veratija iz Pari Sen Žermena i odlučili se za Milinković Savića.

Godinama jedan od najboljih igrača Serije A i verovatno najkompletniji vezni igrač u ligi je u Al Hilalu prepoznat kao kičma tima u tandemu sa Nevešom. Posle se očekuju dolasci krila i špica, a barata se imenima Osimena, Lukakua, Mareza, Bernarda Silve... Do 2025. će to biti još jači tim.

Milinković Savić je bi prva želja Al Hilala za vezni red nakon što je kompletiran transfer Neveša. Kontaktirali su Mateju Kežmana i njegove saradnike i dostavili ponudu koja se ne odbija. Iako su poslednjih dana Juventus, Inter i Napoli imali spremne ponude za Sergeja, nijedna nije mogla da zadovolji Lotita. Eventualno je Napoli imao šanse. Juventus i Inter su u finansijskim problemima, nemaju veliki novac i ono što su nudili Lotitu se kretalo u rangu od 20.000.000 do 28.000.000 evra sa još nekim mladim igračima ubačenim kao kusur. Gazda Lacija nije hteo ni da čuje.

Kada su Arapi stavili na sto 40.000.000 evra, Lotito je dao usmeni pristanak. Ali je sinoć tražio da Al Hilal doda još 2.000.000 evra na ime sredstava solidarnosti koje bi Lacio mora da isplati Sergejevim bivšim klubovima Vojvodini i Genku. Al Hilal je pristao i na to pa će Lotitu da ostane „čistih“ 40.000.000 evra.

A ponuda koju su Arapi dostavili Milinković Saviću je u rangu onih koje stižu jednom u životu i ne odbijaju se. Sergej u Laciju zarađuje oko 3.500.000 evra neto godišnje i plaćeniji od njega je samo kapiten Ćiro imobile. U Juventusu i Interu je mogao da dobije maksimalno oko 6.000.000 ili 7.000.000 evra čak i da se neko od velikana dogovorio oko obeštećenja sa Lotitom.

Al Hilal je na sto stavio skoro 10 puta veću platu od one koju je Sergej imao u Rimu. U današnje vreme se deset puta veća plata ne odbija...

Saudijci imaju Lotitov pristanak, imaju zeleno svetlo od igrača i agenata. Ali ima tu još dosta detalja koje treba ispregovarati i staviti na papir. Za sada je sve na usmenom dogovoru tri strane. Čeka se da se dogovor prenese na papir i potpiše. Koliko dana će biti potrebno za to, nije poznato... Videli smo na primeru Marcela Brozovića da ništa nije gotovo dok se ne potpiše, a Klaudio Lotito je specifičan čovek koji je često znao da preko noći promerni mišljenje.

Ono što je činjenica je da Sergej Milinković Savić ispred sebe ima transfer karijere i ugovor života. Postaće najplaćeniji srpski fudbaler, pa i sportista ako se računa samo zarađeno na terenu. Nikola Jokić u Denveru zarađuje oko 24.000.000 evra dolara neto po sezoni, Novak Đoković je u 2022. od nagrada na turnirima zaradio oko 10.000.000 dolara.


tagovi

Sergej Milinković SavićMateja KežmanAl HilalLetnji prelazni rok 2020

Obaveštavaj me

Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara