Šok u Osijeku: Hrvatska izgubila kvalifikacioni meč kod kuće posle 10 godina, ugrožen plasman na EURO (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.10.23. | 22:42

Vatreni ne smeju za tri dana da izgube u Kardifu

Veliki šok za Hrvate u Osijeku! Komšije su poražene od Turske (0:1) u okviru šeste runde kvalifikacijaa za Evropski šampionat, čime su izgubili prvo mesto u grupi D i ugrozili direktan plasman na završni turnir u Nemačku.

Četa Vinčenca Montele pružila je izuzetno zrelu partiju, jednu od najboljih poslednjih godina i nanela prvi neuspeh Vatrenima u kvalifikacionim utakmicama posle ravno deset godina. Pogodak odluke delo je Bariša Jilmaza u 30. minutu utakmice.

Izabrane vesti

Odlično je reagovao krilni napadač Galatasaraja pošto ga je lepo pred gol izbacio Salih Ozdžan, ali ruku na srce, nije se intervencijom proslavio golman domaćina Dominik Livaković. Častio je novi golman Fenerbahčea novog velikog rivala iz Galate nepotrebnim izletanjem, a ovaj oberučke prihvatio izazov. Pokušao da ga prebaci u rutinski u tome uspeo.

Turci su zahvaljujući ovoj pobedi izbili na prvo mesto u grupi D. Trenutno imaju tri boda više od Hrvata, ali i bolji međusobni skor (u Istanbulu bilo 2:0 za Dalićeve momke), a to u nekom konačnom poretku može da bude od značaja. Takođe, treba podvući da je Turska tri boda više sakupila iz šest mečeva, što je jedan više od večerašnjeg domaćina.

Bez obzira na to, bronzanima iz Katara je sada ugrožen direktan plasman u Nemačku. U najkraćem, za tri dana u Kardifu nipošto ne smeju da izgube od Velsa. Ne samo da bi ih Velšani na taj način sustigli, nego bi imali i bolji skor u međusobnim utakmicama.

Ostali bi Hrvatima i nakon toga najlakši rivali do kraja (Letonija i Jermenija), međutim svakako da će pokušati da izbegnu dramatičnu završnicu u društvu u kom su pred start takmičenja važili za apsolutne favorite.

Nisu Hrvati imali kontrolu utakmice, stvorili su malo šansi, odigrali daleko ispod nivoa jedne od najboljih selekcija sveta, ali umalo da se izvuku u 90. minutu. Tada je sudija Entoni Tejlor posle gužve u šesnaestercu pokazao na belu tačku. Oduševljeno je 'graknuo' čitav stadion, no ubrzo je stigao poziv iz VAR sobe. Bio je to nagoveštaj da od penala verovatno neće biti ništa. Usporeni snimak je pokazao: lopta posle intervencije Sameta Akajdina pogodila je u rame Hakana Čalhanoglua.

Englez nije imao kud nego da poništi prethodnu odluku...

Samo nekoliko trenutaka ranije domaćin je imao verovatno najbolju priliku iz igre. Nakon centaršuta Lovra Majera sa boka lopta je pala na nogu rezervisti Dionu Belju, imao je napadač Augzburga priliku da opali sa pet metara, međutim tukao je vrlo slabo, maltene traljavo...

Opšti je utisak da je Montela taktički nadigrao kolegu sa klupe Hrvatske. Pre svega u prvom poluvremenu. Imao je Livaković podosta posla u prvih pola sata, ali u tom 30. minutu sve je bacio niz vodu lošom procenom prilikom izletanja.

Popravili su se Vatrini u nastavku, uspeli da dođu u poziciju da nekoliko puta ugroze Čakira, pa ipak, nedovoljno da bi se izbegao poraz. Prvi Dalićev u kvalifikacionim mečevima otkako je seo na klupu Hrvatske.

GRUPA D

Hrvatska - Turska 0:1 (0:1)

/Jilmaz 30/

Letonija - Jermenija 2:0 (1:0)

/Ikaunieks 38, Balodis 68/



tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara