Slavlje fudbalera Švajcarske u Ženevi (©Reuters)
Slavlje fudbalera Švajcarske u Ženevi (©Reuters)

Šok u Ženevi, Portugalija na kolenima, Seferović strelac najbržeg gola u istoriji Lige nacija (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.06.22. | 22:40

Španija sporo krenula, pa rutinski savladala Češku

Minimalni trijumf u Ženevi pre tri dana dao je krila Španiji i sada je to ponovo ekipa koja rutinski dobija. Našli su se fudbaleri Luisa Enrikea u situaciji da moraju da dobiju ako žele da ostanu u igri za prvo mesto pred septembarski finiš kvalifikacija i zadržali korak sa Portugalijom. Rezultati večerašnjih mečeva u Grupi A2 ipak su doveli do toga da sada Crvena furija bar do septembra ima garantovanu čelnu poziciju na tabeli posle iznenađujućeg poraza Portugalije upravo u Ženevi!

Španija je sporo krenula, pa rutinski dobila Češku rezultatom 2:0, dok je Švajcarska šokirala evropskog šampiona iz 2016. i slavio sa minimalnih 1:0 čime se pokrenula sa mrtve tačke i stigla do prvih bodova posle tri uvodna poraza.

Izabrane vesti

Ovo veče u Ligi nacija ostaće upamćeno po najbržem golu u istoriji takmičenja sa potpisom Harisa Seferovića. Nije još ni prvi znoj stigao da probije fudbalere dva tima, a na semaforu je već stajalo 1:0. Silven Vidmar poslao je upotrebljivu loptu iz prve sa desnog boka, Seferović se našao na pravom mestu kako bi glavom, tačnije uz pomoć ramena matirao Ruija Patrisija. Zvanični podaci kažu da je lopta prešla gol liniju u 57. sekundi i to će odsad biti cilj koji će mnogi pokušati da prestignu!

Ispostaviće se da je iskusni napadač Benfike tada postavio i konačni rezultat utakmice, iako je Portugalija u najvećem delu susreta imala inicijativu, ne i dovoljno koncentracije da savlada Jonasa Omlina koji je poput Patrika Penca Francuskoj pre nekoliko dana večeras spustio roletnu na svoj gol i bio nepremostiva prepreka.

Selektor Portugalije Fernando Santos platio je ceh odluci da napravi čak sedam promena u odnosu na prošlu utakmicu. Nije bilo Kristijana Ronalda kome je Santos dao odmor, Diogo Žota je počeo sa klupe, što je zajedno sa svim ostalim izmenama skupo koštalo Portugaliju. Menjao je i Murat Jakin, vratio na gol Omlina, uveo Nika Elvedija, Đibrila Soua i Harisa Seferovića, što se ispostavilo kao pun pogodak. Pogotovo kada su u pitanju rešenje na golu i u špicu napada.

Posle Seferovićevog gola Švajcarska se maksimalno okrenula odbrani uz duboki blok ispred samog šesnaesterca i retko je prelazila na protivničku polovinu. Pre nego što su se Švajcarci potpuno sklonili ispred svog gola viđena je situacija koje je mnoge zbunila. Naime, sudija je pokazao na belu tačku pošto je Džerdan Šaćiri nakon prodora po desnoj strani pogodio Nuna Mendesa u ruku što je samo po sebi bila ”nategnuta” odluka zbog čega je Danilo opomenut zbog protesta. Ubrzo je usledilo gledanje VAR snimka, a isti je pokazao da penala nije bilo zbog faula u korist gostiju na centru igrališta.

Od tog momenta Portugalija uzima maksimalnu inicijativu i počinje da opseda gol Švajcarske gde je Omlin bio na visini zadatka. Već u 18. minutu skinuo je Danilov pokušaj glavom, a do kraja poluvremena gosti su jurišali ka izjednačenju kojeg nije bilo.

Zbog toga je Santos već na poluvremenu menjao Otavija za Gonsala Guedesa, a do isteka punog sata poslao je na teren Dioga Žotu i Bernarda Silvu za Rafaela Leaa i Vitinju. Logično su sve karte bile na ofanzivi, ali je Omlin skakao po živcima gostima. Zaustavio je udarac Silve, pa Kansela, zatim Guedesa i onda Žote! Poslednju veliku priliku imao je Silva pred samu nadoknadu vremena, Omlin je još jednom stopirao, da bi Pepe u dodatnom vremenu imao solidnu situaciju ali je pogodio spoljni deo mreže. Mogu domaći igrači da budu prezadovoljni jer su iskoristili momenat nepažnje Portugalije, a onda do kraja uspeli da zadrže dovoljno koncentracije da zadrže ceo plen u svojim rukama.

Enrike je za večeras izabrao da ponovo dosta toga izrotira, nalik onom što je radio u prethodne tri utakmice. Gavi i Pablo Sarabija ostali su na klupi, a golman Unaj Simon ostao je jedini koji je nastupao u ovom okupljanju. Na drugoj strani gosti su takođe imali pet promena, na gol je stao Aleš Mandous kome je ovo bio tek drugi nastup u dresu Češke, prvi još od 2020. godine.

Španija je, možda opterećena pritiskom moranja, loše ušla u susret. Nizom grešaka Furija je dozvoljavala Češkoj ceo sijaset šansi i srećom se svaki put na pravom mestu nalazio Simon da kao mačka zaustavi sve pokušaje. Česi su se posle tih uvodnih nekoliko minuta osilili, shvatili da mogu da napadnu protivnika i krenuli više napred, čak i višim presingom pokušali da naprave dar-mar u Malagi. Bilo je grešaka, pogotovo ona kada je Jan Kuhta proigrao Adama Hložeka u 12. minutu, ali novi fudbaler Bajera nije uspeo da uputi opasniji šut. Veliku intervenciju Simon je imao nekoliko trenutaka kasnije kada je Markos Alonso pustio Vaclava Černija da oproba svoj šut, ali nije bio dovoljno precizan.

Kako obično to bude, ofanzivniji pristup Čeha i neki promašaji doveli su do kazne. Već u 22. minutu Koke je poslao lepu loptu u kazneni prostor gde se našao Marko Asensio koji je uspeo da pronađe Karlosa Solera i na tribinama je počelo slavlje. U nastavku susreta gol je visio u vazduhu i bilo je samo pitanje kada će pasti. Nije bilo pre, već kasnije. Samo tri minuta pošto je ušao na teren umesto Asensija, Pablo Sarabija je iskoristio oštru loptu Ferana Toresa na drugu stativu i definitivno stavio tačku na pobedu.

Sada Španija ima osam bodova, jedan više od Portugalije. Češka je na četiri, a Švajcarska sada na tri boda. Furija 24. septembra dočekuje Švajcarsku, dok Portugalija istog dana ide na noge Češkoj.

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) – 4. KOLO

Grupa 2, nedelja

Švajcarska – Portugalija 1:0 (1:0)

/Seferović 1/

Španija – Češka 2:0 (1:0) /Asensio 22, Sarabija 75/



tagovi

Haris SeferovićKarlos SolerFudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija Češkereprezentacija Švajcarskereprezentacija PortugalaLiga nacijaDiogo ŽotaKristijano RonaldoBernardo SilvaUnaj SimonVidmer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara