Dragan Šolak (Reuters)
Dragan Šolak (Reuters)

Šolak kupuje Plavce, obećava budžet od 15.000.000 i velika ulaganja! Samo da Lobanja oprosti dugove...

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.05.22. | 16:55

Srpski biznismen sve dublje ulazi u fudbal

Otkako je u januaru preko svog fonda Sport Republik kupio engleskog premijerligaša Sautempton, srpski biznismen Dragan Šolak se konstantno pominje u fudbalskim krugovima kao potencijalni vlasnik još nekih klubova.

Prvo se spekulisalo da će uložiti kapital u Istru iz Pule, potom je želeo da kupi holandskog drugoligaša Bredu ali nije uspeo, a sada je naciljao jedan od najvećih bugarskih klubova – Levski iz Sofije. Bugarski mediji prenose da se vode pregovori o kupovini popularnih Plavaca i da idu u dobrom smeru.

Izabrane vesti

Šolak je vlasnik 75 odsto akcija u fondu Sport Republik koji je zimus kupio Sautempton za 120.000.000 evra. Preostalih 25 odsto vlasništva su u rukama Rasmusa Ankersena i Henrika Krafta. Ankersen je od 2015. do 2020. bio direktor engleskog Brentforda a obavljao je i bitne funkcije u danskom Midtjilandu. Kada je odstupio iz Brentforda, zajedno sa Šolakom je učestvovao u kupovini Sautemtpona čiji je danas direktor.

Ankersen je pre nekoliko dana u društvu saradnika Roberta Galjardija prisustvovao finalnom meču Kupa Bugarske u kojem je Levski savladao ljutog rivala CSKA. Tokom boravka u bugarskoj prestonici, Ankersen i Galjardi su u Šolakovo ime pregovarali sa većinskim vlasnikom Levskog, nekadašanjim reprezentativcem Naskom Sirakovim, izvršnim direktorom Ivom Ivkovim i trenerom Stanimirom Stoilovim. Prema saznanjima bugarskih medija, Ankersen i Galjardi su zadovoljni otišli sa pregovora i u Londonu podneli raport Šolaku.

Prepreka da Sport Republik kupi Levski je kontroverzni biznismen Vasil Božkov kojem Levski duguje oko 7.000.000 evra. Reč je o najbogatijem Bugarinu poznatom po nadimku „Lobanja“ koji se već dve godine krije u Duabiju gde je pobegao kada se našao na „Magnitski listi“, spisku političara, biznismena i bogataša iz brojnih zemalja koje iz raznih razloga proganjaju američke vlasti.

Božkov je godinama bio najbogatiji Bugarin i povezivali su ga sa mafijom i svim vrstama organizovanog kriminala. Kupio je Levski u februaru 2019. i pozajmljivao mu je pare, pa je danas najveći kreditor kluba. Kada se našao na američkom spisku, pobegao je u Ujedinjene Arapske Emirate i vlasništvo Levskog prebacio na Sirakova. Ali dugovi su ostali na njegovo ime. Svi ostali kreditori Levskog su u poslednje dve godine otpisali dugove i očekuju se da to uradi i Božkov. On je to javno obećavao ali sa reči nije prešao na dela.

Dok „Lobanja“ ne oprosti dugove, kupovina Levskog od strane Šolaka neće biti moguća jer fond Sport Republik u kojem je i američki kapital nema nameru da se na bilo koji način poslovno povezuje sa ljudima sa Magnitski liste.

U Bugarskoj očekuju da kontroverzni biznismen konačno otpiše dugove i potom bi Šolak i saradnici ušli u proceduru kupovine Levskog. Inače, Šolak ima velike poslovne interese u Bugarskoj. Njegova kompanija Junajted grupa je u Bugarskoj vlasnik najvećeg telekomunikacionog operatera Vivakoma koji je nekada bio u državnoj svojini. Pored toga, Šolakova Junajted grupa je vlasnik i TV grupacije Nova koja u sastavu ima 10 televizijskih kanala, 12 internet portala, pet radio stanica i dnevne novine i reč je o lideru na medijskom nebu Bugarske.

Inače, gradski stadion Georgr Asparuhov koji je decenijama dom Levskog, od 2017. godine zove se Vivakom Arena pa se može reći da je Šolakov kapital već na neki način došao do Levskog preko sponzorstva.

Bugarski mediji najavalju da je Levski imati budžet od oko 15.000.000 evra ako Šolak postane vlasnik kluba, da su obećana velika ulaganja u omladinsku školu i infrastrukturu na stadionu, kao i da će biti uspostavljeno partnerstvo sa Sautemptonom.

Ali sve to neće biti moguće dok klubu definitivno ne prekine veze sa Vasilom Božkovim. U narednim danim Nasko Sirakov planira put u Dubai gde bi trebalo da se sastane sa Božkovim i da se definitivno reši sudbina Levskog.


tagovi

Levski SofijaDragan Šolak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara