Kilijan Mbape (Reuters)
Kilijan Mbape (Reuters)

Šou Mbapea za plasman u Katar! Belgijanci prošli, Holanđani u Podgorici sve zakomplikovali (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.11.21. | 22:50

Lale prokockale vođstvo od 2:0 u poslednjih desetak minuta pa im sada visi i baraž pred meč sa Norveškom

Posle Nemačke i Danske, još dve reprezentacije su večeras i matematički obezbedili plasman na Mundijal u Katar kao prvoplasirane iz svojih kvalifikacionih grupa. Mundijalske vize su kolo pre kraja kvalifikacija overili Francuska i Belgija. A veliku šansu je propustila Holandija.

Ostaje da još saznamo imena preostalih šest pobednika grupa. Najbliži su Englezi koji će mesto u Kataru i teoretski overiti u poslednjem kolu protiv San Marina. Za ostalih pet mesta se bore Srbija i Portugalija, Španija i Švedska, Italija i Švajcarska, Rusija i Hrvatska, a u grupi G čak tri reprezentacije: Holandija, Norveška i Turska. Kuva i u borbama za plasman u baraž. Krenimo redom…

Izabrane vesti

Najlakši posao je imala Belgija koja je očekivano lako izašla na kraj sa Estonijom i overila prvo mesto. Crveni đavoli su goste sa Baltika ispratili sa miroljubivih 3:1. Izveo je Roberto Martinez jak tim iako nije bilo Lukakua i upravo je zamena Čelsijevog napadača načela goste. Posle desetak minuta igre je Karasko centrirao, estonska odbrana i golman očajno reagovali, a Kristijan Benteke je prihvatio poklon na petercu.

Mogli su Belgijanci još koji da daju do poluvremena, ali su se ispromašivali Azar, De Brujne i ostali… Asistent kod prvog je bio strelac drugog gola za Belgiju na početku drugog poluvremena. Fenomenalnim udarcem sa 20 metara Janik Fereira Karasko je rešio sve dileme. Gol nade za Estonce je postigao Florin najbolji igrač Sapinen ali je rezervista Torgan Azar obezbedio Belgiji miran finiš.

Na krilima fantastičnog Kilijana Mbapea, Francuska je deklasirala Kazahstan sa 8:0 i plasirala se u Katar. As Pari Sen Žermena je postigao polovinu od osam golova Galskih petlova. Mbape je terorisao Kazahstance kako je hteo. Postao je prvi Francuz sa het-trikom u prvom poluvremenu nekog takmičarskog meča posle 36 godina. Sa 22 godine ima 22 gola u dresu reprezentacije. Primera radi, Tjeri Anri je imao 25 godina kada je došao do 22. gola u dresu Galskih petlova.

Mbape je večeras pogađao na asistencije Tea Ernandeza i Kingslija Komana u prvom poluvremenu, a posebno je lep bio udarac kod prvog gola. Poigravao se sjajni napadač i u drugom poluvremenu. Ko zna koliko bi golova dao da nije odabrao da asistira Karimu Benzemi kada je izašao sam na golmana ili da nije prepustio izvođenje penala Grizmanu. U finišu je ipak dao i četvrti. I postao prvi francuski reprezentativac sa četiri gola na utakmici još od legendarnog Žista Fontena iz 1958. godine!

Benzema je pre toga postigao još jedan gol na još jednu asistenciju Tea Ernandeza, a u strelce se posle kornera upisao i Rabio.

Ukrajincima sada ostaje nada da će Francuzi u poslednjem kolu sličan kvalitet pokazati u Finskoj i da će oni slaviti na gostovanju otpisanoj Bosni i Hercegovini. Ukrajini je neophodna pobeda u Zenici i da Francuska pobedi u Finskoj. Tada su sigurno drugi i idu baraž. Ako oni pobede a Francuzi remiziraju, onda im je u Zenici potreban trijumf sa više od gola razlike. Pobeda Fince sigurno vodi u baraž…

Za razliku od Francuske i Belgije, Holanđani nisu opravdali ulogu favorita u Podgorici, prokockali su vođstvo od 2:0 i remizirali (2:2) pa će u poslednjem kolu u Roterdamu morati da savladaju Norvešku koja ne sme da izgubi, a pobeda bi mogla da joj donese i direktan plasman u Katar. Baš su Holanđani sebi zakomplikovali život…

Crnoj Gori je nedostajala nekolicina bitnih igrača, dok su Lale izvele najjači tim, a na kraju su rezervisti domaćih ostavili velikog favorita bez pobede. Glavnu ulogu u prvom poluvremenu je imao VAR. U 25. minutu je potvrdio “glup” penal Marka Jankovića nad Klasenom, a Depaj je bio siguran sa bele tačke. Posle penala za Holanđane, VAR je uskratio penal za Crnu Goru posle Damfrisovog igranja rukom.

Na početku drugog poluvremena je Depaj duplirao prednost Lala na asistenciju Damfrisa. Bio mu je to 11. gol u kvalifikacijama i prvi je strelac u Evropi. I prvi igrač još od Dušana Bajevića iz 1972. godine koji je u kalendarskoj godini dao 15 golova za reprezentaciju. 

Delovalo je da su Holanđani rešili sve brige i overili vizu za Katar ali su izmene Mija Radulovića servirale veliko iznenađenje. Prvo je debitant Vukotić u 82. minutu predriblao holandskog golmana i smanjio na 1:2 da bi potom napadač Voždovca Nikola Vujnović u 85. minutu nastavio sjajnu formu iz Superlige i šokirao Holanđane golom za izjednačenje.

Sada se situacija u grupi zakomplikovala. Holanđanima je u poslednjem kolu dovoljan bod kod kuće protiv Norvežana za prvo mesto. Ali ako izgube, pod velikim su rizikom da ne idu ni u baraž. Turska gostuje Crnoj Gori i sa pobedom je sigurna makar u baražu. U zavisnosti od ishoda u Roterdamu, Turci preko Podgorice mogu čak i do prvog mesta i direktnog plasmana na Mundijal… Svima igra sve.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU - PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

GRUPA G

Norveška - Letonija 0:0

Turska - Gibraltar 6:0 (3:0)

/Akturkoglu 11, Dervišoglu 38, 41, Demiral 65, Dursun 81, Muldur 85/

Crna Gora - Holandija 2:2 (0:1)

/Vukotić 82, Vudnović 85 - Depaj 25 penal, 54/

GRUPA D

BiH - Finska 1:3 (0:1)

/Menalo 69 - Fors 29, Lod 51, O'Šonesi/

Francuska - Kazahstan 8:0 (3:0)

/Mbape 6, 12, 32, 87, Benzema 55, 59, Rabio 75, Grizman 84 penal/

GRUPA E

Belgija - Estonja 3:1 (1:0)

/Benteke 11, Karasko 53, T. Azar 74 - Sapinen 70(

Vels - Belorusija 5:1 (2:0)

/Remzi 3, 50, Vilijams 20, Dejvis 77, Roberts 89 - Kocevoj 87/




tagovi

Kvalifikacije za Mundijal 2022Kvalifikacije za SP 2022.Fudbalska reprezentacija FrancuskeKilijan Embapereprezentacija Holandijereprezentacija Crne GoreFudbalska reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara