Konte, Benitez, Mota, Gasperini, Galjardo (Reuters)
Konte, Benitez, Mota, Gasperini, Galjardo (Reuters)

Spaleti potvrdio da napušta šampionski tim: Ko preuzima vrelu napuljsku klupu?

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.05.23. | 09:08

Sijaset, mahom italijanskih imena u opticaju, ali na listi i Marselo Galjardo koji još čeka prvi angažman u Evropi

Rasipanje Napolijevog šampionskog tima je počelo - od glave, odnosno kormilara. Pre tri dana je nagovešteno, a sinoć praktično potvrđeno da Lučano Spaleti napušta Napoli nakon što mu je doneo prvu titulu prvaka Italije nakon 33. godine čekanja.

Izabrane vesti

"Stvar je rešena, ne menjate odluke i mišljenja svaki dan“, rekao je Spaleti nakon što su njegovi Napolitanci srušili Inter podno Vezuva, te nastavio: "To je situacija koja je nastajala već duže vreme. Kada radite od jutra do mraka, neke stvari imaju počnu da sazrevaju u vašem umu. Ako niste uvereni da možete dati sve što ovi ljudi zaslužuju, u redu je da razmislite o tome. Razmislite o tome, dođite do zaključka i onda se držite toga. Ovo nije nešto što je palo s neba, nije se pojavilo niotkuda."

Džentlmenski Spaleti nije pominjao Aurelija De Laurentisa, iako je jasno da dobar deo razloga za rastanak leži upravo u prvom čoveku kluba. Nikome nije lako da sarađuje sa hirovitim gazdom. U aprilu je samovoljno, bez da ga prethodno obavesti o svojim namerama produžio Spaletiju ugovor na još godinu dana, zatim se nije udostojio da čestita svom strategu na Skudetu, da bi potom javno počeo da priča da su svi zamenljivi. I igrači i treneri i članovi uprave.

I već je De Laurentis naciljao popriličan broj zamena, počev od Antonija Kontea i Rafe Beniteza. Konte zna kako se osvaja Serija A, činio je to u tri navrata sa Juventusom tokom prvog dela prošle decenije, dok Španac poznaje Napoli. Vodio ga je od 2013. do 2015. i doneo mu Kup i Superkup Italije. Međutim, Đanluka Di Marcio, tvrdi da kontakta sa Konteom još nema, a da Benitez koji posle klupe Evertona i sredine januara prošle godine nije imao angažman.

Ali na spisku potencijalnih zamena nalazi se još nekolicina vrlo zanimljivih, pa i egzotičnih imena.

Ako bi želeo da Napoli nastavi da igra u sistemu 4-3-3 koji je forsirao Spaleti, idealno rešenje za De Laurentisa bio bi Tijago Mota. Italo-Brazilac od septembra prošle godine odlično vodi Bolonju koja je postala tvrd orah i za najveće italijanske klubove. Mada nije Mota jedini predstavnik mlađe trenerske garde iz Serije A kojeg je De Laurentis nanjušio. Đanluka Di Marcio koji je izneo spisak svih Napolijevih želja, navodi i Vinčenca Italijana, stratega Fiorentine.

"Moj trenerski rast? Radim ovaj posao s ljubavlju i strašću, a rezultati takođe dolaze, što je na kraju krajeva i najbitnije. Hajde prvo da odigramo predstojeća dva finala na maksimumu, pa da razmišljamo o budućnosti", rekao je Italijano.

Iako Viola kao 11-plasirana ne stoji baš najbolje u italijanskom prvenstvu, potencijalno se nada osvajanju čak dva trofeja - onog u Kupu Italije i Ligi Konferencije.

Možda i najatraktivnije rešenje predstavljao bi Đan Pjero Gasperini ako se setimo kako je ne tako davno naštelovao Atalantu napravivši od nje jedan od najubitačnijih napada u Ligama petice. Takmičarsku 2019/20 Boginja je završila sa 98 prvenstvenih golova, a narednu sa 90. Pritom, ne bi bilo prvi put da De Laurentis kontaktira popularnog Gaspa jer je to činio u prošlosti kada se rastao sa Valterom Macarijem.

Za kraj, pominje se i jedan od najboljih trenera koji nikada nisu profesionalno kročili na evropsko tlo, Marselo Galjardo. Argentinac je od 2014. do 2022. godine vodio River Plejt, doneo mu dve titule prvaka Južne Amerike, ukupno 14 trofeja i u fudbalsku orbitu lanskirao sijaset kvalitetnih fudbalera od kojih solidan broj danas uspešno nastupa u Evropi.

Napulj je titulu proslavio, a da ponovo ne bi prošle godine i decenije do nove, klub će morati da napravi pametan izbor i na vrelu klupu stadiona Dijego Armando Maradona postavi čoveka koji neće sagoreti u očekivanjima uprave, grada, navijača. A ona su poprilično velika posle osvojenog Skudeta i sa Hvičom Kvarachelijom i Viktorom Osimenom u timu.


tagovi

Lučano SpaletiAntonio KonteNapoliĐan Pjero GasperiniTijago MotaMarselo GaljardoRafa Benitez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara