Teresa Abeleira postiže gol za 1:0 (©Reuters)
Teresa Abeleira postiže gol za 1:0 (©Reuters)

Španija i Japan među 16 najboljih na Svetskom prvenstvu, a i četvrtfinale se nazire

Vreme čitanja: 2min | sre. 26.07.23. | 11:37

Zambija i Kostarika nisu imale šanse

Favoritkinje su se jasno izdvajale i pre početka turnira, samo se očekivalo da će Kostarikanke i Zambijke uspeti barem da ih preznoje. Međutim, uvodna dva kola Grupe C pokazale su da je razlika u klasi široka poput Tasmanovog mora koje deli Australiju i Novi Zeland. Španija i Japan su prvu fazu takmičenja iskoristile za zagrevanje i sa maksimalnih šest bodova otplovile u osminu finala.

Japankama su tu privilegiju doneli golovi Hikaru Naomatu i 19-godišnje Aobe Fuđino u 25. i 27. minutu utakmice sa Kostarikom za komfornih 2:0. Španija je pak deklasirala Zambiju sa 5:0, pa će tako direktan okršaj sa Japankama odlučiti ko će sa prvog mesta među 16 najboljih na planeti.

Izabrane vesti

A, čini se da su i jedne i druge sposobne i za više, jer se ukrštaju sa Grupom A u kojoj su trenutno na vodećim pozicijama Švajcarska i Novi Zeland. Nisu pokazali ni izbliza toliko koliko najbolje ekipe Grupe C.

Doduše, Kostarika i Zambija se nisu pokazale kao ozbiljna reprezentacija. Golman Zambije Junis Sakala posebno. Na trenutke je izgledala komično, mada je to samo dosolilo ranu otvorenu naivnim ispadanjiam njenih saigračica iz defanzive. Španija je izgledala neuhvatljivo, kao da je igrala protiv srednjoškolki. Na kraju su mrežu pogađale Teresa Abeleira – strašan projektil sa 20 metara – pa po dva puta Heni Ermoso i Alba Redondo.

Ni Kostarikanke se nisu bolje provele. Koleginice iz Japana imale su čak 25 šuteva na gol i samo ta slaba realicija mogla bi da brine selektora Futošija pred naredne, mnogo teže izazove.

Japan i Španija dakle za prvo mesto. Kostarika i Zambija za prvu pobedu na svetskim prvenstvima.

GRUPA C

Japan – Kostarika 2:0 (2:0)

/Naomato 25, Fuđino 27/

Španija – Zambija 5:0 (2:0)

/Abeleira 9, Ermoso 13, 75, Redondo 69, 86/



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara