©AFP
©AFP

Španija i Škotska idu na EURO! Norvežani na rubu eliminacije, Gavi spasao halapljivog Moratu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.10.23. | 22:46

Crvena furija minimalnim rezultatom slavila u Oslu i zadržala lidersku poziciju u grupi pred preostale dve utakmice kvalifikacija

Bez učešća na velikom takmičenju su Norvežani u ovom veku, a kako stvari stoje na isto će morati da sačekaju makar do 2026. godine i Mundijala u Kanadi, Meksiku i SAD, jer su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ponovo podbacili.

Utakmicu pre kraja grupne faze skandinavska selekcija ostala je bez ikakvih šansi da se domogne jednog od prva dva mesta u Grupi A pošto ju je u Oslu minimalnim rezultatima savladala Španija - 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Ovim trijumfom Crvena furija je obezbedila učešće na kontinentalnoj smotri naredne godine, a ruku pod ruku sa njom put Nemačke će i Škoti. Ko će sa kojeg mesta ostaje da se vidi. Španci su trenutno lideri zbog bolje gol-razlike i u naredna dva meča protiv Kipra i Gruzije pokušaće da odbrane prvo mesto, samim tim i povoljniju poziciju na žrebu. Škote u preostale dve utakmice očekuju okršaji sa Norveškom i Gruzijom.

Norvežanima ostaje baraž kao slamka spasa, kao pre tri godine kada ih je u polufinalu istog eliminisala Srbija. Doduše, ovog puta im ni popularni "zlatni padobran" nije zagarantovan, već će morati da zavise od učinka drugih reprezentacija u završnici kvalifikacija. Konkretno, da bi se Norvežani našli u baražu Holandija i Izrael će morati kroz grupu da obezbe plasman na EURO.

Znali su Norvežani da ih samo stopostotan učinka u poslednja dva meča ostavlja u životu, ali kao da nisu imali plan kojim bi uzeli skalp selekciji Luisa de la Fuentea. Kapiten Martin Edegor nevidljiv, najubojitiji napadač u Evropi prošle sezone Erling Haland odsečen... A bez njih dvojice skandinavska reprezentacija je potpuno bezopasna. Nisu ni Španci bili bogzna koliko konkretni, ali su imali inicijativu i ono što je za njihovu filozofiju fudbala neophodno - posed lopte. Ali se iz njega nije izrodila nijedna akcija dovoljno kvalitetna da ugrozi Orjana Nilanda na golu Norveške.

No, i pored toga, Crvena furija je u 20. minutu povela. Odnosno bi povela da nije bilo halapljivog Alvara Morate. Stefan Strandberg je posle centaršuta nespretnom reakcijom posle centaršuta Danija Karvahala već prevario Nilanda, lopta je išla ka mreži, ali Morata nije mogao da odoli, natrčao je i spakovao, samo da bi se oglasila VAR soba i poništila potencijalni peti pogodak napadača madridskog Atletika u kvalifikacijama (situaciju pogledajte OVDE).

Uloge tragičara spasao ga je Gavi. Nisu prošla ni puna četiri minuta u drugom poluvremenu kada je borbeni vezista Barselone natrčao na odbitak i iz prve pogodio dalji ugao Nilandovog gola. I tada se oglasila VAR soba, opet su se povlačile linije zbog Morate, dve su situacije bile sporne, ali je na njegovu sreću gol Španaca ostao na snazi.

Da nije, nema sumnje da bi ga u domovini ponovo "razapinjali" u medijima i posebno na društvenim mrežama. Ovako će moći mirno da spava, i on, ali i čitava Španija, jer će se naći među 24 najbolja tima Evrope u Nemačkoj naredne godine.

U Norveškoj pak dani strepnje. Ništa više nije u njihovim rukama.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - GRUPA A

Gruzija - Kipar 4:0 (0:0)

/Kiteišvili 46, Kvarachelija 58, Šengelija 82, Mikautdze 90+5 pen/

Norveška - Španija 0:1 (0:0)

/Gavi 49/



tagovi

Fudbalska reprezentacija Španijereprezentacija Norveškekvalifikacije za Evropsko prvenstvoEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara