©Reuters
©Reuters

Špankinje pobedile najveću noćnu moru iz 12. pokušaja i otišle u finale Svetskog prvenstva (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.08.23. | 12:06

La Roha u uzbudljivoj završnici golom minut pre kraja savladala Švedsku - 2:1

Imamo prvog finalistu Svetskog prvenstva za dame! Po prvi put u istoriji Španija će biti u prilici da se popne na krov sveta pošto je u uzbudljivoj završnici polufinala planetarne smotre u Oklendu savladala Švedsku – 2:1 (0:0).

Zazirale su Špankinje od Šveđanki gde god bi ih videle, ni na jednom od prethodnih 11 međusobnih susreta (samo tri puta se sastale u ovom veku) u svim takmičenjima, ali su iz 12. pokušaja uspele da pobede najveću noćnu moru.

Izabrane vesti

Ovim trijumfom La Roha je potvrdila da je ženski fudbal u Španiji u usponu. Do pre osam godina nijednom se nisu kvalifikovale za Mundijal, pre četiri u Francuskoj su po prvi put prošle grupnu fazu, ovog leta u Australiji i Novom Zelandu stigle su do poslednjeg stepenika. Šveđanke, pak baš kao i u Francuskoj 2019. takmičenje završavaju na pretposlednjem koraku… I ponovo na bolan način, kasno primljenim golom… Tada ih je u nadoknadi izbacila Holandija, ovog utorka poklekle su minut pre isteka 90.

Izabranice Horhea Vilde bile su konkretnije tokom većeg dela meča, međutim, nijedan udarac koji su uputile nije otišao u okvir gola Zećire Mušović, devojke koja vuče korene iz Prijepolja. Španski stručnjak bio je primoran da sredinom drugog dela izvrši određene promene u sastavu. Povukao je hrabar potez, iz igre je već u 57. minutu izveo Aleks Puteljas, vlasnicu Zlatne lopte, pa iako je fudbalerka Barselone negodovala zbog takve odluke ispostavilo se da je Vilde pogodio, jer upravo je njena saigračica iz katalonskog kluba Salma Paraljuelo, koja ju je odmenila, u 81. minutu pogodila za vođstvo Španije. Izgleda da mladoj Paraljuelo prija uloga rezerviste pošto je i u prethodnoj rundi po ulasku sa klupe pogodila u produžetku i izbacila Holandiju.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

---------------------

Ipak, njen gol ovog puta nije bio vredan prolaza u finale, jer u 88. minutu Švedska se digla iz nokdauna. Rebeka Blumkvist, takođe devojka što je u igru ušla u drugom poluvremenu, pogodila je za izjednačenje, mada je najveći deo posla Lina Hurtig, koja je samo minut ranije ušla u igru, spustivši joj savršeno jednu dugu loptu ubačenu sa levog boka. I taman kada se činilo da nam se smeše produžeci, a da bi Šveđanke još jednom mogle da dođu glave Špankinjama, usledio je hladan tuš za skandinavsku reprezentaciju!

Samo minut i po pošto su postigle izjednačujući gol, Šveđanke su ponovo bile u zaostatku. Abeljeira je direktno iz kornera povratnim pasom proigrala Karmonu Garsiju, fudbalerka Reala neometano je primila loptu na ivici šesnaesterca i od prečke je poslala u mrežu Mušovićeve koja je mogla bolje da reaguje.

Imale su Šveđanke dovoljno vremena, meč je produžen za sedam minuta, ali nisu uspele da ozbiljnije ugroze gol Kataline Kol.




tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeŠvedskaŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara