Aleksandar Kokorin (©Reuters)
Aleksandar Kokorin (©Reuters)

Spartak najavljuje borbu za titulu, Kokorin ruši bivši klub

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.08.20. | 09:51

Najveće pojačanje Moskovljana debituje u novom dresu protiv ekipe u kojoj je igrao na pozajmici prošle sezone. Krasnodar nekompletan u Ufi

Najpopularniji klub u Rusiji, Spartak, prošle sezone je bio očajan. Tek sedmo mesto nije moglo da zadovolji armiju navijača sa Otkritije Arene. Novi generalni direktor Crvenih Šamil Gazizov najavljuje da Spartak mora da se bori za titulu. Teško će to da ide baš ove sezone.

Čini se da Zenit i dalje deluje moćno, da je veliki favorit za treću uzastopnu krunu, ali bi moskovski gigant mogao da se umeša u borbu za Ligu šampiona sa gradskim rivalima, Lokomotivom, CSKA, zatim Krasnodarom, možda i Rostovom, prošle sezone prijatnim iznenanđenjem ruske Premijer lige.

Izabrane vesti

Na otvaranju sezone Spartak danas (19.00) dočekuje Soči. Biće to debi pred navijačima domaćeg tima (ograničeni kapacitet stadiona) za Aleksandra Kokorina, zvezdu prelaznog roka ovog leta. Zenit ga se odrekao, Lokomotiva ga je htela, ali je na kraju završio u Spartaku za 9.000.000 evra na tri godine. Premijeru u novom dresu imaće protiv Sočija gde je prošle sezone proveo na pozajmici posle skandala i zatvora u kojem je bio. Podsetimo, Aleksandar Kokorin i Pavel Mamaev su pretukli uticajnog političara i televizijskog voditelja u jednom moskovskom klubu.

Za Kokorina je ovo nova šansa da rehabilituje karijeru. Radi se o jednom od najboljih fudbalera Rusije u prethodnih nekoliko godina, ali taj skandal bacio je ljagu na njegovo ime. Iz kluba je otišao Andre Širle. Nekadašnji nemački reprezentativac i fudbaler Čelsija i Borusije iz Dormtunda odlučio je da završi karijeru u 29. godini. Poslednjih sezona karijera mu je išla strmoglavim padom i rešio je da kaže zbogom fudbalu.

Kokorinu bi partner u špicu trebalo da bude Aleksandar Soboljev, prošle sezone prvi strelac Spartaka. On je zimus stigao iz Krila Sovjetov, a šampionat je završio sa 12 golova. Iako je bilo nagoveštaja da odlazi, italijanski stručnjak Domeniko Tedesko ostao je i dalje na klupi Spartaka. Njemu ugovor ističe na kraju sezone. Možda i olakšavajuća okolnost za Spartak je da ne igra Evropu, pa može da se usredsredi na domaći šampionat.

Na startu prvenstva, trener Tedesko ne može da računa na Georgija Melkdzea koji je supendovan zbog crvenog kartona u poslednjem meču proše sezone. Prošle sezone oba meča Spartaka i Sočija rezultat je bio 1:0 za domaćina.

Soči je ostao bez prve zvezde Aleksandra Kokorina. Prošle sezone je bio solidan, nije brinuo za opstanak, ali je u finišu sezone pao, pa je završio na tek 12. mestu. Za Soči igra i srpski internacionalac Ivan Miladinović.

Krasnodar sezonu počinje danas (16.00) u Ufi. Ekipa sa juga Rusije je završila prošlu sezonu na trećem mestu što joj donosi kvalifikacije za Ligu šampiona. Lokomotiva je bila bolja u finišu sezone i stigla do druge pozicije i plasmana u grupnu fazu evro-elite. I u ovom šampionatu ambicije Krasnodara je plasman u najjače takmičenje Starog kontinenta. Tim se nije mnogo menjao.

Srpski reprezentativac Uroš Spajić je propustio drugi deo sezone zbog povrede. Neizvestan je njegov nastup na otvaranju novog šampionata. Van tima su dugo i Šveđanin Viktor Klasen, Toni Vilena i iskusni napadač Ari. Najveće pojačanje je dolazak Igora Smoljnikova iz šampionskog Zenita. U prošlom prvenstvu Krasnodar je oba puta pobedio Ufu, kod kuće sa 2:0, a u gostima 3:2.

Duel Arsenala iz Tule i Ahmat iz Groznog (18.00) biće obračun dvojice Srba, Gorana Čaušića u domaćem timu i Miroslava Bogosavca koji brani boje tima iz Čečenije. Za ova dva kluba opstanak je glavna briga ove sezone. U prošlom šampionatu je uspešniji bio Ahmat koji je pobedio u Tuli sa 3:1, dok u Groznom nije bilo pobednika – 1:1.

PREMIJER LIGA RUSIJE – 1. KOLO

Subota

Himki - CSKA Moskva 0:2 (0:2)

/Kučaev 18, Džagoev 45/

Tambov - Rostov 0:1 (0:1)

/Mamaev 21/

Nedelja

16.00 (4,10) Ufa (3,40) Krasnodar (1,95)

18.00 (2,60) Arsenal Tula (3,10) Ahmat Grozni (2,85)

19.00 (1,80) Spartak Moskva (3,45) Soči (4,80)

Ponedeljak

16.00 (3,20) Ural (3,10) Dinamo Moskva (2,40)

Utorak

17.00 (9,50) Rotor Volgograd (4,90) Zenit (1,35)

19.00 (3,30) Rubin Kazanj (3,00) Lokomotiva Moskva (2,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1RusijaKrasnodarPremijer liga RusijaSpartak MoskvaSočiAhmat

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara