Jusuf Fofana i Benoa Badijašil (Reuters)
Jusuf Fofana i Benoa Badijašil (Reuters)

Spisak Francuske: Dvojica debitanata iz Monaka i hit Bundeslige! Tu je i neuništivi Žiru

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.09.22. | 15:32

Povratak Dembelea, nema Benzeme, Pogbe, Kantea, Komana, Lukasa Ernandeza...

Već godinama Francuska važi za najjaču reprezentaciju sveta što je i potvrdila na prethodnom Mundijalu u Rusiji.

Nijedna selekcija na svetu nema toliki broj kvalitetnih fudbalera kao Galski petlovi pa se u šali kaže da bi na velika takmičenja komotno mogli da vode i B tim koji bi tamo makar prošao grupu. Zato je selektorski posao Didijea Dešana jedan od najtežih na svetu ali ga popularni Asteriks obavlja majstorski.

Izabrane vesti

Svaki put kada saopštava spisak, javnost jedva čeka da vidi ko je to dobio šansu a ko fali. Dešan se do sada držao nepisanog pravila da se u reprezentaciju teško ulazi ali i još teže izlazi. Uglavnom je okosnica ekipa ista i retki su bili eksperimenti. Morali su igrači dobro da zasluže da bi dobili debitantski poziv ili drugu šansu.

Mešutim, najnoviji Dešanov spisak za mečeve protiv Austrije i Danske u Ligi nacija su u dobroj meri krojile povrede. Zbog toga na raspolaganje nisu mogli da mu se stave neke od zvezda nacionalnog tima kao što su Povređeni su Karim Benzema (Real), Pol Pogba (Juventus), Kingsli Koman (Bajern), Ngolo Kante (Čelsi), Lukas Ernandez (Bajern), Presnel Kimpembe (PSŽ)...

Ipak, čak i bez ovih imena, Francuska uvek ima dovoljno jake resurse da sklopi moćan tim.  

Najveća vest je da se posle godinu i kusur dana u reprezentaciju vratio Usman Dembele. Kontorverzni ofanzivac Barselone je smirio glavu u poslednje vreme, nema problema sa povredama, igra sve bolje za Katalonce i zaslužio je novi poziv selektotra. Tu je i neuništivi Olivije Žiru koji igra sjajno za Milan na početku nove sezone. Iako je do pre godinu dana izgledalo da ga Dešan više neće zvati u reprezentaciju, pozvao ga je u martu samo zbog povrede Benzeme i nekih drugih napadača. Ali i tada je delovalo da je tu samo privremeno i da nije ozbiljna opcija. Ipak, sjajani napadač je dobrim igrama i golovima naterao Dešana da mu i dalje veruje i na dobrom je putu da se nađe i na spisku putnika za Katar.

Dešan je na novu listu uvrstio čak trojicu denbitanata što je mnogo za njegove standarde. Prve pozive su dobili dvojica mladih fudbalera iz Monaka, vezista Jusuf Fofana i štoper Benoa Badijašil koje smo prošle nedelje gledali u duelu protiv Crvene zvezde na Marakani. Debitantski poziv je stigao i na adresu bundesligaškog hita Randala Kolo Muanija. Mladi napadač je letos kao slobodan igrač prešao iz Nanta u Ajntraht iz Frankfurta gde je oduševio. Zabeležio je dva gola i četiri asistencije u šest bundesligaških mečeva i dosanjao poziv u reprezentaciju.

U odnosu na prethodni spisak, zbog forme ili minutaže nema Muse Dijabija iz Leverkuzena, Ibrahime Konatea iz Liverpula, Monakovog kapitena Visama Ben Jedera, te Aston Vilinih prvotimaca Bubakara Kamare i Luke Dinja.

SPISAK FRANCUSKE

Golman: Igo Loris (Totenhem), Majk Menjan (Milan), Alfons Areola (Fulam)

Odbrana: Benoa Badijašil (Monako), Žonatan Klaus (Marselj), Teo Ernandez (Milan), Žil Kunde (Barselona), Ferlan Mendi (Real Madrid), Benžamen Pavar (Bajern), Vilijam Saliba (Arsenal), Dajo Upamekaano (Bajern), Rafael Varan (Mančester Junajted)

Vezni red: Jusuf Fofana (Monako), Eduardo Kamavinga (Real Madrid), Orelijen Čuameni (Real Madrid), Mateo Genduzi (Marselj), Adrijen Rabio (Juventus)

Napad: Usman Dembele (Barselona), Kilijan Mbape (PSŽ), Antoan Grizman (Atletiko Madrid), Olivije Žiru (Milan), Kristofer Nkunku (Lajpcig), Randal Kolo Muani (Ajntraht Frankfurt)


tagovi

Benoa BadijašilJusuf FofanaFudbalska reprezentacija FrancuskeDidije DešanRandal Kolo MuaniUsman DembeleOlivije Žiru

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara