Spisak Irske za Piksijev debi: Golmani velika šansa Srbije, napad im je među najgorima u Evropi

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.03.21. | 15:05

Mnogo problema za Irce pred duel sa Orlovima

Republika Irska će biti prvi protivnik Srbije novog srpskog selektora Dragana Stojkovića Piksija. I jedan od najvažnijih ispita za rekonstruisani tim Orlova u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru naredne godine. S obzirom da su Portugalci glavni favorit u grupi za prvo mesto koje donosi direktan plasman u Katar, mnogi smatraju da će Srbija i Irska u konkurenciji Luksemburga i Azerbejdžana voditi najveću bitku za drugo mesto i baraž.

I zato je Piksijev debi protiv Irske na Marakani 24. marta jedna od ključnih utakmica u kvalifikacijama. Ako tu zabeleže pobedu, Orlovi će biti na dobrom putu...

Izabrane vesti

A danas objavljeni spisak reprezentacije Irske za Srbiju govori da Orlovi imaju dobre šanse. Tim koji ne pršti od nekih zvučnih imena je ozbiljno uzdrman izostancima nekih od najvažnijih reprezentativaca koji su povređeni. Irski mediji analiziraju spisak selektora Stivena Kenija i tvrde da Irskoj nedostaju čak petorica reprezentativaca koji bi bili starteri. Na spisku nema povređenih Darena Rendolfa, Džejmsa Mekartija, Džeka Birna, Džona Igana i Adama Ajde.

GOLMANI

Najveći problem je Keni imao sa golmanom.

Standardni čuvar mreže Daren Rendolf je jedan od dvojice (drugi je Šejn Dafi) igrača koji su odigrali svaki meč pod Kenijevom selektorskom palicom. Ipak, iskusni čuvar mreže Vest Hema nije mogao da se odazove za kvalifikacione duele zbog povrede. Njega bi po hijerarhiji trebalo da zameni Liverpulov rezervni golman, mladi Kviven Keleher ali je i on poslednjih mesec dana bio van stroja zbog povrede trbušnog zida. Treći golman na spiskovima je redovno bio mladi Mark Travers iz Bornmuta ali je problem što on tamo ne brani otkako se vratio sa kratke pozajmice u Svindonu. Tu je tinejdžer Kevin Bazunu (19) iz engleskog trećeligaša Ročdejla i ne bi bilo iznenađenje da debituje na Marakani jer je jedini od irskih golmana koji konstantno brani. Sve će da zavisi od Keleherovog zdravstvenog stanja. Pozvan je i četvrti golman Kiran O’ Hara, ali on nema šanse da brani jer je rezerva i u slabašnom trećeligašu Bartonu.

21.00: (3,35) Milan (3,35) Mančester junajted (2,20)

ODBRANA

Odbrana je godinama bila najbolji deo irske reprezentacije, ali sada je i ona pod znakom pitanja. Komandant Šejn Dafi je u katastrofalnoj formi u Seltiku i izgubio je mesto u prvoj postavi škotskog velikana. Dafi je zamenik kapitena, jedno od najzvučnijih imena u Irskoj i – verovali ili ne – jedini strelac u reprezentaciji otkako je ekipu preuzeo Stiven Keni. Naime, Kenijeva Irska je odigrala osam utakmica i na njima postigla tek jedan gol. Dafi protiv Bugarske. I pored neigranja u klubu, očekuje se da Dafi bude starter protiv Srbije i najveći kvalitet Iraca u skok igri. Veliki problem je što nema drugog štopera Džona Igana iz Šefild Junajteda. On je miran na lopti, dobar u pasu, tehnički obučeniji od konkurencije i sa njim Irska može da napada više i da vezni red dobije predah u kreaciji akcija. On će mnogo da nedostaje Ircima, a zameniće ga najverovatnije Dara O’ Šej iz VBA. On je ipak igrač skromnijih kvaliteta od Igana i sa manje iskustva... Alternative su i Kiran Klark iz Njukasla i Kevin Long koji malo igra u Barnliju.

Na levom beku je sve jasno. Enda Stivens iz Šefild Junajteda je nedodirljiv. Sećaju ga se i navijači Partizana pošto je bio ponajbolji igrač Šamroka u onoj čuvenoj eliminaciji crno-belih kada je uništavao Rankovića na desnoj strani. Mnogo veća je dilema koga staviti na desnog beka jer tu Irska ima najveći kvalitet. Šajmus Kolmen iz Evertona ili Met Doerti iz Totenhema. Kolmen je kapiten, defanzivno je ozbiljan igrač i ove sezone je u boljoj formi. A dodatni kvalitet su mu liderski duh i iskustvo. Doerti je prošle sezone sjajno igrao u Vulvsima, zaslužio veliki transfer u Totenhem, ali se kod Murinja nije proslavio i defanzivno je bio slab. Ofanziva mu je jači kvalitet i verovatno će da čeka šansu sa klupe.

VEZNI RED

Keni je do sada bio čvrsto vezan za formaciju 4-3-3 ali je posle eliminacije od Slovačke u plej-ofu za EURO počeo da eksperimentiše i sa 4-2-3-1 gde bi Doerti možda mogao da igra i kao desno krilo. Kako god, očekuju se makar dva centralna ili zadnja vezna. A jedno mesto bi trebalo da je rezervisano za Džoša Kulena koji je nezamenjiv kod Vensana Kompanija u Anderlehtu. Drugo mesto u tandemu ’veznjaka’ bi trebalo da pripadne iskusnom Konoru Hurihejnu koji blista u Svonsiju otkako je zimus došao iz Aston Vile. Bez povređenih Džejmsa Mekartija i Harija Artera, mesto u rotaciji se očekuje i za iskusnog Džeka Hendrika koji je u poslednje vreme izgubio mesto startera u Njukaslu. Ozbiljna opcija je i Prestonov kapiten Alan Braun. Mladi Džejson Molumbi je pao u formi otkako je otišao u Preston, ali se ipak našao na spisku.

NAPAD

Napad i gotovo sterilna realizacija napadača su najveći problem Irske. Ekipa nije dala gol na poslednjih sedam mečeva (660 minuta), a dobar deo ofanzivaca ne igra u svojim klubovima ili su van forme.

Koju god formaciju Keni izabere, Robi Brejdi bi trebalo da je ’zakucan’ na jednom krilu. Iako u poslednje vreme igra manje u Barnliju, Brejdi je već godinama jedan od najboljih irskih igrača i posebno je insipirsan u dresu sa državnim grbom. Na drugoj krilnoj poziciji je najrealnije rešenje kontroverzni Džejms Meklin. Obojica su levonogi pa je pitanje ko će na kontra stranu. Dobra vest za Irsku je što se Kalum O’ Dauda oporavio od povrede posle tri meseca i biće u konkurenciji za tim. Loše vesti su da se Daril Horgan muči u slabašnom Vikombu, da Megvajer ne igra u Prestonu, a Kalum Robinson ne igra u VBA. Ipak, svi su pozvani. Svi oni su uglavnom krilni igrači.

Što se najisturenijeg napadača tiče, Keni je pozvao veterana Šejna Longa, oporavljenog Arona Konolija iz Brajtona i talentovanog tinejdžera Troja Perota. Long je van forme u Bornmutu, Konoli može da igra i po krilu, a rizik sa 19-godišnjim Perotom u startnih 11 bi bio veliki. Iako je reč o najvećem talentu Totenhemove škole i igraču kojeg promovišu u naslednika Harija Kejna, on je prvi profesionalni gol dao tek nedavno na pozajmici u Ipsviču. Niko od pomenutih ne uliva preveliku sigurnost Ircima.

SPISAK IRSKE ZA SRBIJU

GOLMANI: Kviven Keleher (Liverpul), Mark Travers (Bornmut), Kevin Bazunu (Ročdejl), Kiran O Hara (Barton)

ODBRANA: Šejn Dafi (Seltik), Kiran Klark (Njukasl), Šajmus Kolmen (Everton), Met Doerti (Totenhem), Enda Stivens (Šefild Junajted), Sajrus Kristi (Fulam), Dar O’ Šej (VBA), Kevin Long (Barnli), Rajan Mening (Svonsi).

VEZNI RED: Konor Hurihejn (Svonsi), Džejson Molumbi (Preston), Džoš Kulen (Anderleht), Džef Hendrik (Njukasl), Alan Braun (Preston), Džejson Najt (Derbi).

KRILA: Robi Brejdi (Barnli), Daril Horgan (Vikomb), Šon Megvajer (Preston), Kalum O’ Dauda (Bristol Siti), Džejms Meklin (Stouk), Kalum Robinson (VBA).

NAPAD: Šejn Long (Bornmut), Troj Perot (Ipsvič), Aron Konoli (Brajton), Džejms Kolins (Luton).

---------------

Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita i isplate dobitaka - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.


tagovi

reprezentacija Irske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara