Severna tribina (©HNK Hajduk Split)
Severna tribina (©HNK Hajduk Split)

Split će izgoreti od euforije! Poljud se tresao, 33.000 navijača gledalo kako Hajduk baca Rijeku na kolena (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.07.23. | 23:01

Bili dobili i drugi derbi na startu sezone, maksimalni su posle dva kola i sada zasigurno žale što je Osijek zatražio odlaganje zbog obaveza u Evropi

Hajdukovi navijači trljaju oči i štipaju se kako bi videli da li je ovo što im se dešava san ili java. Furiozno je Majstor s mora otvorio sezonu, ne pamti se u Splitu skoro bolje otvaranje. A, raspored je – paklen! Dobio je splitski klub dva derbija, posle Dinama bacio je i Rijeku na kolena – 1:0 (0:0).

Kako je krenulo, Split bi mogao da izgori od euforije. Grad pod Marjanom trese se od fudbalske groznice, navijači su uveliko počeli da se spremaju za šampionsku feštu o kojoj maštaju bezmalo dve decenije. Bacili su se u kupovinu sezonskih karata za Lokomotivine utakmice, jer u Kranjčevićevoj će Hajduk po rasporedu odigrati poslednji meč u sezoni. S punim pravom tako razmišljaju: Bili dobijaju velike utakmice, a navijači zadaju domaći zadatak. Poljud se tresao i bio pun kao oko. Čak 33.000 duša ispratilo je pobedu u Jadranskom derbiju!

Izabrane vesti

Hajduk nema rezultate, Hajduk ne igra Evropu, mnoginjegovi navijači su završili školu i titulu videli nisu. I ništa od toga ne sputava pristalice posrnulog hrvatskog velikana da pune tribine. Što je Hajduku gore, to je njih više na stadionu. Karte za Jadranski derbi planule su ekspresno, Poljud je bio krcat i polako se navikava da Rokas Pukštas rešava derbije.

Na Maksimiru je Marko Livaja inicirao preokret, a momak koji je prethodne sezone sa bio deo juniorskog sastava Hajduka koji je igrao finale Lige šampiona pogodio u nadoknadi za trijumf nad arhineprijateljem. Bacio je navijače u trans dva puta za devet dana. Presudio je i četi Sergeja Jakirovića, opet je pogodio posle prekida. Samo što ovoga puta nije „čekao“ duboku nadoknadu da pokrene lavinu emocija kod navijača i zatresao je mrežu nogom iz peterca.

Početkom drugog poluvremena Rokas Pukštas slomio je otpor Rijeke. Pogotku je prethodila prečka Zvonimira Šarlije, hrvatski štoper uzdrmao je konstrukciju gola podno južne tribine, uhvatili su se svi na poljudskoj školjki za glavu i kada je Fero silovito tuka u nastavku akcije. A, totalnu ofanzivu krunisao je momak koji ima američko i litvansko državljanstvo.

Mogao je Rokas Pukštas i ranije da probije bedem Rijeke, imao je dobru šansu, ali je maestralno intervenisao Nediljko Labrović. Golman kluba sa Rujevice je nizao bravure u Splitu, zaustavljao je šuteve Marka Livaje i Ođiđe Ofoea, u nekoliko navrata i poslednja linija odbrane dobro je odreagovala. Kompletna navala Bilih pretila je timu Sergeja Jakirovića, ali imala je i Rijeka odličnu šansu. Samo što je meč krenuo levi bek Toni Fruk je pogodio je stativu. Kasnije je i Marijan Čabraja pripretio, no Ivan Lučić ostao je nesavladan.

Hajduk se za sada pretplatio na pobede u derbijima, Osijek na goleade. Maksimalan je posle dva kola, a na obe utakmice palo je čak sedam golova! Spektakularno igra tim Stjepana Tomasa. Na velelepnom Pampasu je spakovao šest komada Slaven Belupu, da bi protiv Rudeša nadoknadio tri gola zaostatka – 4:3 (1:3).

Moraće Robert Prosinečki još malo da pričeka na prve bodove sa Rudešom. Pobedu je njegov klub imao na tacni, ispustio je ogroman kapital na domaćem terenu. Ramon Mierez je proradio podseća na onog starog. Argentinski napadač je dao nadu Osijeku, smanjio je u smiraj prvog poluvremena, a onda se ukazao Mijo Caktaš. Het-trik za poluvreme! Gol za pobedu u 88. minutu. Imao je sjajnih partija u HNL-u kada je nosio dres Hajduka, ova mu je definitivno jedna od najboljih u karijeri.

HRVATSKA 1 – 2. KOLO:

Petak

Varaždin – Slaven Belupo 2:2 (2:0)

/Mitrovski 5, Brodić 28 – Hodža 81, Mioč 86pen/

Subota

Gorica – Lokomotiva Zagreb 1:0 (0:0)

/Blumel 90+1/

Istra 1946 – Dinamo Zagreb 0:3 (0:1)

/Ivanušec 6, Emreli 57, Ljubičić 69/

Nedelja

Rudeš Osijek 3:4 (3:1)

/Lazarov 23, Pasariček 34, 39 – Mierez 43, Caktaš 76, 83, 88/

Hajduk Rijeka 1:0 (0:0)

/Pukštas 50/



tagovi

Hajduk SplitRijekaHNLex-Yu fudbalEX-YU lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara