Nemanja Bilbija, napadač Zrinjskog
Nemanja Bilbija, napadač Zrinjskog

Spuštena zavesa na drugi deo sezone u PL Bosne i Hercegovine: Zrinjski se šeta, Bilbija niže rekorde

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.03.22. | 12:40

Sledi treći deo i zanimljive trke za opstanak i Evropu

Pošto su minulog vikenda odigrane utakmice 22.kola fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine, spuštena je zavesa na drugu trećinu sezone u elitnom rangu BiH fudbala. U trećem delu biće odigrano 11 rundi, a raspored će se formirati po trenutnom stanju na tabeli. Dovoljno, da do kraja gledamo zanimljive trke za opstanak i Evropu, pošto je šampionska titula već na putu za Mostar.

I pticama na grani u BiH je jasno da je Zrinjski daleko najkvalitetnija ekipa u Premijer ligi. Od samog starta sezone, sredinom jula prošle godine, Sergej Jakirović je pokrenuo mašinu koja i dan danas ne smanjuje brzinu. Plemići trenutno imaju 57 bodova, čak 16 više od drugoplasiranog Tuzla Sitija. Od toga, upisali su 18 pobeda, svega tri remija i jedan jedini poraz. Nadmoć mostarskog tima vidi se i u gol razlici koja je miljama daleko u odnosu na sve ostale klubove. Postigli su 40 golova, a primili svega devet. Druga najefikasnija ekipa lige Tuzla Siti, postigla je 11 golova manje, dok je druga najbolja odbrana lige primila 10 pogodaka više, pa je jasno kolika je razlika u kvalitetu između Zrinjskog i svih ostalih.

Izabrane vesti

Fantastičnom serijom rezultata, Plemići se upisuju u istoriju BiH fudbala. Vezali su 12 uzastopnih premijerligaških pobeda, čime su izjednačili rekord Željezničara iz sezone 2012. Takođe, postali su prva ekipa u istoriji BiH fudbala, koja je uspela da jedan kompletan deo sezone okonča sa svim pobedama.

Na startu trećeg i poslednjeg dela prvenstva, Zrinjski će ugostiti poslednjeplasirani Radnik, kojem je pre nekih desetak dana spakovao pet golova. Dakle, vrlo je izvesno da će Plemići vezati i 13.uzastopnu pobedu, postaviti rekord i zakoračiti još jednu stepenicu ka novoj šampionskoj tituli, koja se čeka još od 2018.godine, kada je na klupi sedeo legendarni Blaž Slišković. Nakon toga, smenjivali su se treneri, rotirali igrači, tražili recepti i formule za titule. Sve dok na trenersku klupu nije seo Jakirović i doprineo da se njegova ekipa bukvalno prošeta Premijer ligom i dođe nadomak titule. Jer ukoliko ostane bez nje, to će biti ravno novom svetskom čudu.

NEMANJA BILBIJA STAVLJA RECKE NA REKORDE

Centralna figura šampionskog pohoda Zrinjskog, definitivno je Nemanja Bilbija. Fantastični napadač i kapiten Plemića igra sezonu života, i dokazuje da mu u ovom trenutku nema ravnog na premijerligaškim terenima. Sa jučerašnja dva pogotka protiv Slobode došao je do brojke od 21 gola ove sezone. Za prilike u Bosni i Hercegovini gotovo nestvarno. U poslednjih 12 kola, Bilbija je postizao najmanje po jedan gol, a u ovom periodu odigrao je čak pet utakmica u kojima je postigao po dva pogotka.

Sa 111 golova, trenutno je drugi najbolji strelac u istoriji Premijer lige. Bolji od njega samo je Vagner Santos Lago sa 125. Kako stvari stoje, taj rekord mogao bi biti oboren čak i ove sezone. Takođe, Bilbija može da postane i najbolji strelac Premijer lige u jednoj sezoni, a taj rekord i dalje drži bivši napadač Sarajeva Emir Obuća, koji je postigao 23 gola u sezoni 2002/2003. Dakle, potrebna su mu još svega tri pogotka i za očekivati je da i taj rekord bude nadmašen do kraja sezone.

Sa 89 golova, Bilbija je ubedljivo prvi strelac Zrinjskog u istoriji, a izvesno je da bi mogao i prevazići brojku od 100 pogodaka što bi svakako dalo još više na značaju svih nabrojenih rekorda.

Na kraju, vredi spomenuti i da je osvojio četiri titule prvaka BiH, jednu sa Sarajevom i tri sa Zrinjskim. Na putu je ka petoj, pa je sve izvesnije da će izjednačiti sa Perom Stojkićem, bivšim fudbalerom Plemića, koji je ujedno i najtrofejniji u istoriji BiH fudbala.

Dakle, pametnom dosta. Nemanja Bilbija je jedan od najboljih fudbalera koji je kročio na terene Premijer lige Bosne i Hercegovine.




tagovi

Premijer liga BiHZrinjskiNemanja Bilbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara