Mislav Oršić, Marko Livaja, Rikardo Gomeš i Aleksandar Katai (©Reuters, AFP, Starsport, Hajduk.hr)
Mislav Oršić, Marko Livaja, Rikardo Gomeš i Aleksandar Katai (©Reuters, AFP, Starsport, Hajduk.hr)

Zlatna kopačka Balkana: Marko Livaja i Rikardo Gomeš jure istorijske rekorde

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.02.22. | 16:34

Napadači Hajduka i Partizana jedini su isporučili minimum 20 golova u prvenstvu

Predstojeći vikend u Srbiji i Hrvatskoj ne nosi zvanje sudbonosnog, ali bi mogao da bude jedan od ključnih kada je rasplet za titulu u pitanju. U Hrvatskoj se čak četiri kluba bore za naslov prvaka, dele ih samo četiri boda, a za vikend će se igrati dva derbija. U Srbiji je situacija nepromenjena, za lovorike se bore Partizan i Crvena zvezda, i 166. večiti derbi na stadionu „Rajko Mitić“ umnogome bi mogao da odluči hoće se dodatno zakuvati, ili će sve postati znatno jasnije.

Dinamo je uspostavio višedecenijsku vladavinu, koju je na blic prekinula Rijeka osvajanjem titule 2017. godine, dok je Crvena zvezda suvereni vladar srpskog fudbala minule četiri godine. Posle dužeg vremena javile su se naznake da bi moglo da dođe do smene… A, nadu su navijačima splitskog Hajduka i Partizana ulili napadači.

Izabrane vesti

Od Vardara do Triglava, a i šire, na celom Balkanu, nema efikasnijih od Marka Livaje i Rikarda Gomeša. Postali su glavni aduti Valdasa Dambrauskasa, odnosno Aleksandra Stanojevića u prvenstvenoj trci. Hajduk i pogotovo Partizan, koji će u večiti derbi ući sa pet poena prednosti u odnosu na Zvezdu, odavno nisu bili tako blizu povratku na tron, a proteklog vikenda njihove udarne napadačke igle su tresle mreže.

Marko Livaja je het-trikom Hrvatskom Dragovoljcu ispisao klupsku istoriju, stigao je do 21. gola u prvenstvu i obišao je Rikarda Gomeša, koji je veći deo sezone bio u najproduktivniji napadač na Balkanu. Iako prvenstvo Hrvatske nije ni blizu kraju, postao je Marko Livaja najbolji strelac Hajduka u jednoj sezoni od osamostaljenja. Vlasnik rekorda splitskog kluba bio je nekadašnji kapiten Mijo Caktaš – za Hajduk postigao ukupno 98 golova – koji će ovog proleća biti najveća uzdanica Osijeka i Nenada Bjelice.

Marko Livaja (©HNK Hajduk.hr)Marko Livaja (©HNK Hajduk.hr)

Od početka prolećnog dela sezone Livaja trese mreže na svakih 45 minuta i po tom parametru je najbolji u Evropi. Postigao je osam golova na četiri utakmice – na Starom kontinentu u 2022. više dao samo Robert Levandovski, devet puta pogađao metu – a čak šest je dao iz penala. Transformisao je Hajduk, koji je dovođenjem dokazanih asova poput Nikole Kalinića i Filipa Krovinovića postao ozbiljan protivkandidat Dinamu, a atmosfera u Splitu prvi put je raspaljena po povratku Livaje na Poljud. U poslednjih godinu dana Marko Livaja je – toliko se navršilo pre nekoliko dana – na 43 utakmice zabeležio učinak od 32 gola i 16 asistencija.

Napašće Livaja rekord HNL-a koji drži Eduardo da Silva. Nekadašnji napadač Dinama je u sezoni 2006/2007 postigao 34 gola, a ove godine bi mogao da padne rekord i po broju golova u srpskoj Superligi, pošto za Rikarda Gomeša malo koja odbrana ima lek. Golom protiv kragujevačkog Radničkog u Humskoj stigao je Gomeš do kote 20 u prvenstvu i sve je izvesnije da će postati najbolji strelac Superlige u jednoj sezoni. Aleksandar Pešić i Milan Makarić dele prvo mesto sa 25 golova…

Rikardo Gomeš je uoči 166. večitog derbija upisao jubilarni 50. gol u crno-belom dresu, a do identičnog ostvarenja došao je i Milan Pavkov, koji je sačuvao Zvezdu u Novom Sadu. Pogodio je glavom u smiraj susreta, slomio je Proleter i došao do brojke od 50 golova za crveno-bele. Kada je stani-pani, sve oči saigrača uprte su Pavkova, čoveka od velikih golova i utakmica, od kojeg je ove sezone u prvenstvu Srbije, kada je reč o Zvezdi, efikasniji samo Aleksandar Katai. „Desetka“ crveno-belih postigla je 12 golova i jedina je pretnja Gomešu za titulu najboljeg strelca.

Milan Pavkov i Aleksandar Katai (©Starsport)Milan Pavkov i Aleksandar Katai (©Starsport)

Od velike četvorke u SFRJ prošlog vikenda sapleo se samo Dinamo i trka u Hrvatskoj dobila je dodatno na neizveznosti, naročito kada se uzme u obzir da je preostalo sijaset derbija da se odigra. Prvi put kada Mislav Oršić nije pogodio – zagrebački Modri su se opekli. U prva dva kola prolećnog dela prvenstva Oršić je dao tri gola i njima je direktno izvojevao trijumfe nad Istrom i Goricom. Lokomotivu nije uspeo da načne na Maksimiru i tako dođe do dvocifrenog broja golova u HNL-u.

Osijek se nada da je angažovanjem Kristijana Lovrića iz Gorice napravio pogodak i da bi krilni fudbaler mogao da bude taj ofanzivac koji će im garantovati golove. Kubure ofanzivci slavonskog tima sa golovima, a Lovrić i Caktaš bi trebalo da daju drugu dimenziju Osijeku. Nenada Bjelicu muči produktivnost napadača, a Gorana Tomića porozna poslednja linija tima. Rijeka istrajava u bici za naslov zahvaljujući Josipu Drmiću, drugom strelcu lige sa 14 golova, i Robertu Muriću, a na velikom ispitu odbrana će biti u subotnjem jadranskom derbiju na Poljudu. Ovog proleća Marko Livaja je na svakoj od četiri utakmice postigao makar gol...

UČINAK NAJEFIKASNIJIH IGRAČA IZ NEKADAŠNJE VELIKE ČETVORKE SFRJ:

MARKO LIVAJA

HNL: 22 utakmice, 21 gol, pet asistencija

Kup Hrvatske: tri utakmice, četiri gola

Kvalifikacije za LK: jedna utakmica, bez gola

Ukupno: 26 utakmica, 25 golova, pet asistencija

RIKARDO GOMEŠ

Superliga Srbije: 22 utakmice, 20 golova, osam asistencija

Kup Srbije: dve utakmice, bez gola

Kvalifikacije za LK: šest utakmica, tri gola

Liga konferencije: šest utakmica, jedan gol

Ukupno: 36 utakmica, 24 gola, osam asistencija

ALEKSANDAR KATAI

Superliga Srbije: 18 utakmica, 12 goova, četiri asistencije

Kup Srbije: jedna utakmica, bez gola

Kvalifikacije za LŠ: četiri utakmice, dva gola

Kvalifikacije za LE: dve utakmice, dva gola

Liga Evrope: četiri utakmice, dva gola

Ukupno: 29 utakmica, 18 golova, četiri asistencije

MISLAV ORŠIĆ

HNL: 20 utakmica, devet golova, dve asistencije

Kup Hrvatske: dve utakmice, jedan gol

Kvalifikacije za LŠ: sedam utakmica, jedan gol

Liga Evrope: sedam utakmica, tri gola, tri asistencije

Ukupno: 36 utakmica, 14 golova, pet asistencija

Rikardo Gomeš (©Starsport)Rikardo Gomeš (©Starsport)

BROJ MINUTA POTREBAN ZA GOL:

Marko Livaja – u ligi 93, zbirno 91

Rikardo Gomeš – u ligi 85, zbirno 119

Aleksandar Katai – u ligi 115, zbirno 122

Mislav Oršić – u ligi 171, zbirno 205

***Prva kolona šampionat, druga sva takmičenja u kojima su nastupali ove sezone.

Daleko najefikasniji su Marko Livaja i Rikardo Gomeš u nacionalnim šampionatima Hrvatske i Srbije, ali i na području Balkana. Napadač Hajduka ima za gol bolji učinak, ali se nije praznio na evropskom frontu – doduše, nije imao ni priliku da tu uveća golgeterski saldo – pošto su Splićani eliminisani u ranoj fazi kvalifikacija za Ligu konferencije. Nedostaju mu golovi na međunarodnoj sceni, kojima mogu da se podiče i Gomeš, i Oršić, i Katai.

Ali, niko u Splitu neće patiti ako ne budu dali najboljeg strelca lige. Baš kao ni u Partizanu. Žrtvovali bi sve za titulu. Ipak, u ovom trenutku jedini su koji mogu da se pohvale da imaju golgetere koji su isporučili minimum 20 golova u prvenstvu, računajući čitav region.

NAJBOLJI STRELCI U NACIONALNIM ŠAMPIONATIMA NA BALKANU:

SRBIJA

Gomeš 20 (Partizan)

Katai 12 (Crvena zvezda)

HRVATSKA

Livaja 21 (Hajduk)

Drmić 14 (Rijeka)

BIH

Bilbija 17 (Zrinjski)

Krpić 11 (Tuzla Siti)

SLOVENIJA

Barišić 11 (Koper)

Mudrinski 8 (Maribor)

MAKEDONIJA

Mirčevski 16 (Akademija Pandev)

Adetunji 13 (Skupi)

CRNA GORA

Milićković 10 (Petrovac)

Bašić 8 (Petrovac)

GRČKA

Jasmin Kurtič 14 (PAOK)

Tom van Virt 13 (Volos)

RUMUNIJA

Jefte Betankor 14 (Farul)

Florin Tanase 11 (FCSB)

BUGARSKA

Žozue Kaisedo 13 (CSKA)

Pjeros Sotiriju 12 (Ludogorec)

ALBANIJA

Saliju Gvindo 11 (Lači)

Taulant Seferi 11 (Tirana)

***NAPOMENA: Podaci preuzeti sa specijalizovanog portala transfermarkt 22. februara 2022.


tagovi

Nemanja BilbijaRikardo GomešJosip DrmićAleksandar KataiMislav OršićMarko LivajaDinamo ZagrebHajduk SplitFK Crvena zvezdaFK PartizanOgnjen Mudrinski

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara