Srđan Spiridonović (©Starsport)
Srđan Spiridonović (©Starsport)

Srđan Spiridonović priznaje da je u Arabiju došao zbog para, ali jedno ne razume: Šta će ovo Ronaldu?

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.09.23. | 02:25

Bivši fudbaler Crvene zvezde otvoreno o odluci da nastavi karijeru u drugoj ligi Saudijske Arabije

Nekada veliki talenat i nada austrijskog fudbala, Srđan Spiridonović, postao je ovog leta prvi fudbaler te zemlje koji je zaigrao u Saudijskoj Arabiji. Kao slobodan igrač, posle samo nekoliko meseci u Žalgirisu, stigao je u drugoligaša Hadžer.

Nije to liga o kojoj je Bečlija srpskih korena maštao kao mali, ali kada je video ponudu, nije dugo razmišljao. Po pisanju austrijskog Profila, kojem je dao opširan intervju, uskoro 30-godišnji Spiridonović (rođen 13. oktobra 1993) u Saudijskoj Arabiji ima godišnju platu od 500.000 dolara. Sjajan iznos za nekoga ko je tokom karijere promenio veliki broj klubova, među kojima je i Crvena zvezda, bez da se igde zadržao duže od dve sezone. I sam ne krije da je novac bio presudan da krene put Azije.

Izabrane vesti

"Ako hoćete da unovčite svoju karijeru, ovo je pravo mesto", ističe Spiridonović u intervjuu za austrijski nedeljnik.

Poznat je Spiridonović kao neko ko voli brze automobile i društvo zgodnih žena, ali u Saudijskoj Arabiji važe neka drugačija pravila kojih će morati da se pridržava.

"Ovde je drugačiji mentalitet. Mnogo je zabrana, kao što su, na primer, ispijanje alkohola i šetanje pod ruku sa ženom na ulici. Mada, upoznati ženu ovde je svakako teško, a i mislim da ne bi trebalo rizikovati".

Navodi Spiridonović da ima mnogo prijatelja muslimana, te je otprilike znao šta ga čeka u novoj sredini. I nije obraćao previše pažnje na priče o kršenju ljudskih prava u zemlji u kojoj će živeti neko vreme.

"Postoji mnogo pravila i sva su stroga, ali svi bi došli ovde jer ne žele da kasnije brinu o svojoj budućnosti. Kritičari svašta prićaju, ali ne bi pritekli u pomoć onome ko se nađe u problemu i bez novca nakon karijere. Ja razumem svakoga ko ode negde da bi olakšao život sebi i porodici".

Upravo je to i njegov cilj od početka karijere, koja je počela dok je sa roditeljima, bratom i sestrom živeo u teškim uslovima. Otac je radio kao vozač autobusa, a majka čuvala decu u malom stanu u Beču.

"Bili smo veoma siromašni i u suštini nismo imali ništa. Zato sam želeo bolji život za sebe i svoju porodicu", seća se Spiridonović i dodaje da mu je bilo 16 godina kada je postalo jasno da ima dovoljno talenta da se profesionalno bavi fudbalom.

Život fudbalera, međutim, nije uvek "kao iz bajke".

"Morao sam da napustim svoj dom i godinama se brinem sam za sebe. Morate biti mentalno veoma jaki da biste uspeli".

Otkriva bivši omladinski i mladi reprezentativac Austije i da je često razmišljao da odustane od profesionalnog bavljenja fudbalom.

"Imao sam mnogo prepreka na putu. Ja sam normalan i prizeman dečak, ali ako osećam da se prema meni nepravedno postupa, neću to progutati. Mnogi ljudi nisu mogli da se nose sa mojom direktnom i iskrenom prirodom. Da sam na vreme bio usmeravan kako treba moj put bi sigurno bio drugačiji", veruje Spiridonović.

------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

Iako na Instagramu voli da se pohvali vožnjom skupocenih automobila, Spiridonović kaže da ga ne interesuje glamur.

"Da li imam jedan sportski auto ili deset, nije mi važno".

Deo dosadašnje zarade od fudbala uložio je u nekretnine, a kada govori o sjajnim finansijskim uslovima u Saudijskoj Arabiji, ističe da uprkos svemu - jedno ne razume.

"Da sam na mestu Kristijana Ronalda, ne bih došao ovde. Toliko je novca zaradio, a želi još. Ja to ne razumem", čudi se Spiridonović.

Pored strogih pravila, ono što Spiridonoviću otežava život je - dosada.

"Najveće uzbuđenje koje sam imao je kada mi je jedno veče neko zazvonio na vrata. Otvorio sam i ispred je stajao čovek koji je govorio na arapskom. Verovatno je došao zbog garnišne koja je pala na pod, ali ne mogu da tvrdim, nisam ga razumeo ni reč".

Ugovor sa Saudijcima potpisan je na godinu dana, a na pitanje da li bi mogao da ostane duže, Spiridonović nema konkretan odgovor. Da može da bira, radije bi se vratio u Austriju iz Beča, gde je 2011. i zakoračio u profesionalni fudbal.

"Volim taj klub i povratak tamo bi me učinio ponosnim. Ali snovi su jedno, a realnost drugo. Kao mlad video sam sebe u jednoj od najjačih liga Evrope, ipak i kao fudbaler ti si samo običan radnik", zaključuje Spiridonović.


tagovi

Srđan SpiridonovićKristijano RonaldoSaudijska Arabija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara