Sergej Milinković Savić (©Reuters)
Sergej Milinković Savić (©Reuters)

SRBI NA ČIZMI: Milinković “tuttocampista”, Vlahoviću nedostaje hladnokrvnosti

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.01.21. | 15:58

Golemić se ponovo upisao u listu strelaca

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Bio je Sergej Milinković Savić naš najbolji igrač u 16. kolu Serije A. Vezista Lacija je podredio ponovo sebe kolektivu i Nebeskoplavi su imali benefit kroz pobedu, a Sergej je špartao po celom terenu, stigao je čak i da spasi mrežu Lacija na samoj gol liniji.

Izabrane vesti

Dušan Vlahović se ponovo upisao u listu strelaca, borio se kao lav svih 90 minuta, ali se nije snašao u nekoliko prilika koje su mogle da promene tok meča Lacio - Fjorentina.

U listu strelaca se upisao i Vladimir Golemić, drugi put u prvoj nedelji 2021. ali je napravio i nekoliko grešaka u odbrani. Miloš Vulić je ušao u drugom poluvremenu i bio je među najzapaženijim igračima Krotonea. Saša Lukić je pružio standardno dobru partiju. Slab dan su imali Nikola Maksimović u Napoliju, Ivan Ilić u Veroni, Filip Đuričić u Sasuolu i Ivan Radovanović u Đenovi. 

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je pružio još jednu partiju koja je u potpunosti opravdala njegovu novu definiciju “tuttocampista”, što će reći da vezni igrač Lacija radi sve na terenu: do postizanja golova, deljenja asistencija, konstruisanja igre, kvarenja igre protivnika, popunjavanje svih rupa, uključujući i bukvalno spašavanje gola kada zamenjuje čuvara mreže. Protiv Fjorentine je Sergej bio svuda, pretio je Drongovskom, lansirao Imobilea, vodio dijalog sa Luisom Albertom, na kraju je odradio posao i za Strakošu pošto mu je spasao ostavljenu praznu mrežu, onemogućivši Kastrovilija da postigne gol.

Italijanski izveštači i komentatori posebno ističu Milinkovićevu spremnost da se žrtvuje za druge i da obavlja posao tzv. radilica iako je prva violina Nebeskoplavih. Od gotovo svih izveštača srpski fudbaler je dobio vrlo dobrih 6,5 a neki su mu dali čak i sedmicu. 

DUŠAN VLAHOVIĆ je bio najbolji u redovima Fjorentine i jedan je od retkih koji je dobio prelaznu ocenu, šesticu od svih medija. Srpski centarfor je postigao četvrti gol na poslednjih pet mečeva, ali kao što je podvukao trener Fjorentine Čezare Prandeli, nije samo Vlahović u obavezi da trese mrežu u Fjorentini. Vlahović je bio veoma borben, izgarao je, vršio visoki presing i primorao je igrače Lacija na nekoliko kardinalnih grešaka, ali mu je nedostajalo malo lucidnosti i hladnokrvnosti da pretvori iznenadne šanse za gol. Praktično, u svih 90 minuta, Vlahović je bio jedini koji je pretio golu Strakoše. 

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je imao veoma loše veče na stadionu Maradona. Defanzivac Napolija je napravio nekoliko početničkih grešaka, imao je par previda i zakasnelih reakcija. Korijere delo sport je definisao Maksimovićevu igru kao “lenju”, a Gazeta je konstatovala da je i sam Nikola pokazivao znake neprijatnosti zbog svoje blede igre. Srpski fudbaler je od svih novina ocenjen peticom. Slaba je uteha da nijedan njegov saigrač u odbrani nije dobio prelaznu ocenu. 

SAŠA LUKIĆ je bio među najboljim igračima Torina na meču sa Veronom. Naš reprezentativac je uz Belotija bio jedina ozbiljna pretnja Silvestriju, pogotovo u prvom poluvremenu, dok je u drugom njegov šut sa udaljenosti od preko 20 metara završio koji centimetar van okvira vrata Verone. Kao i uvek pored kvaliteta, nisu nedostajali ni Lukićevi pretrčani kilometri, osvojene lopte i značajan doprinos u fazi igre kada Torino nije bio u posedu lopte. Saša je ocenjen sa šest ili sa 6,5 u zavisnosti od medija do medija.

Saša Lukić (©Reuters)Saša Lukić (©Reuters)

IVAN ILIĆ je ušao polovinom prvog poluvremena u igru umesto povređenog Veloza. Srpski tinejdžer nije bio na visini svojih prethodnih partija. Tutosport ga je uporedio sa “mocarelom” kako bi dočarao njegovu igru. Jednostavno nije bio njegov dan. 

VLADIMIR GOLEMIĆ je posle Intera zatresao i mrežu Rome, ali to nije pomoglo Krotoneu da izbegne poraz. Štaviše, postignuti gol nije popravio mnogo ni ocenu srpskog defanzivca budući da nije sprečio Borhu Majorala da odigra najbolju utakmicu u dresu Rome. Na dušu Golemića ide i skrivljeni penal nad Špancem koji je praktično stavio tačku na pitanje pobednika već u prvom poluvremenu na Šidi. Golemić je ocenjen sa nedovoljnih 5,5, a samo mu je Tutosport dao prelaznu šesticu. 

MILOŠ VULIĆ je ušao u igru u drugom poluvremenu umesto Pereire i pokazao je da je trener Stropa pogrešio kada mu nije ukazao poverenje od prvog minuta. Sa Vulićem u veznoj liniji Krotone je delovao mnogo kompaktnije i organizovanije. Vulić je bio među malobrojnim igračima Krotonea koji je gotovo od svih medija dobio prelaznu šesticu. 

FILIP ĐURIČIĆ se vratio u tim Sasuola posle “disciplinovanja” protekle nedelje od strane trenera Roberta De Zerbija. Italijanski izveštači su videli različito partiju Đuričića. Gazeta ga je uz Ajhana okvalifikovala kao najlošijeg u redovima Sasuola konstatujući da je bio spor i sa konfuznim idejama. Na istoj liniji je bio i Korijere delo sport, dok je Tutosport ocenio Filipa sa prelaznom šesticom uz obrazloženje da nije bio na svom nivou, ali da se stavio na raspolaganje svojim saigračima i odrađivao i tzv. prljavi posao. 

IVAN RADOVANOVIĆ je ponovo igrao na poziciji centralnog defanzivca. Da nije ispao iz igre kod odlučujućeg gola Raspadorija, Radovanovićev učinak bi bio apsolutno za prelaznu ocenu. Međutim, njegova greška je koštala Đenovu poraza i samim tim je skinula ocenu srpskom fudbaleru. Gazeta i Tutosport su mu dali 5,5, dok je Korijere bio darežljiviji i ocenio ga je sa prelaznom šesticom. 

Piše:Željko Pantelić


tagovi

Vladimir GolemićDušan VlahovićNikola MaksimovićIvan RadovanovićIvan IlićFilip ĐuričićSaša LukićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara