Dušan Vlahović (© AFP)
Dušan Vlahović (© AFP)

SRBI NA ČIZMI: Vlahovićeva snaga, Milinkovićeva magija, Ilić „alla Inzaghi“

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.12.20. | 15:17

Dobri Golemić i Vulić, nezapažen Lazović, Saša Lukić podelio novinare

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Srpski fudbaleri su veoma dobro završili kalendarsku 2020. u Seriji A. Dušan Vlahović je na trećoj uzastopnoj utakmici upisao svoje ime u listu strelaca i gol protiv Juventusa ima specifičnu težinu. Sergej Milinković Savić je raspametio fudbalsku Italiju sa asistencijom za gol Imobilea, a mlađani Ivan Ilić je postigao svoj prvi gol u Seriji A „alla Inzaghi“, što bi rekle kolege iz Tutosporta.

Izabrane vesti

Solidni su bili i Srbi u Krotoneu, Miloš Vulić i Vladimir Golemić. Ivan Radovanović je pokazao da može da produži svoj fudbalski vek u ulozi centralnog defanzivca. Nikola Maksimović i Saša Lukić su u sudaru na Maradoninom stadionu odradili zadovoljavajuće zadatke, a loše veče je imao Darko Lazović.

DUŠAN VLAHOVIĆ je vratio sa kamatom poverenje Čezara Prandelija. Trener Fjorentine je odoleo kritikama i pritiscima zbog odluke da igra na kartu mladog centarfora i protiv Juvea je pokupio lovorike. Gol koji je Dušan postigao protiv Juventusa je još vredniji, rezultatski, ali i estetski, nego onaj protiv Intera u prošloj sezoni. Posle dva gola s bele tačke Vlahović je zatresao i mrežu iz igre, gol na koji je čekao 668 minuta. Osim što je načeo Bjankonere i što je bio stalna kost u grlu defanzivcima italijanskog šampiona, Bonučiju i De Lihtu, Vlahović je pomagao svom timu i borio se kao lav, kako u defanzivnim tako i u ofanzivnim zadacima. Nije mali broj listova koji je zaključio da je partija protiv Juvea bila najbolja Vlahvovićeva predstava u ovoj sezoni a možda i u Seriji A, otkako nosi dres Fjorentine. Od italijanskih izvštača Dušan je dobio sedmicu ili 7,5 i, uz Riberija i Kaseresa, bio najbolji akter meča.

NIKOLA MILENKOVIĆ je imao težak zadatak da zaustavi Kristijan Ronalda. Na kraju je Bleki, uslovno rečeno, izašao ko pobednik, CR7 nije zatresao mrežu Drongovskog, ali je Milenković imao malo sreće, malo mu je pomogao i golman, koji je par Nikolinih kikseva limitirao samo na incidente bez posledica. U svakom slučaju, na Milenkovićev račun idu zasluge za prvi gol Fjorentine budući da je osvojio loptu i započeo akciju koju će Riberi pretvoriti u asistenciju za mat Vlahovića. Defanzivac Fjorentine je dobio nešto niže ocene u odnosu na saigrače, ali je od svih medija dobio prelaznu šesticu ili 6,5.

Sergej Milinković Savić i Ante Rebić na San Siru (© Reuters)Sergej Milinković Savić i Ante Rebić na San Siru (© Reuters)

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je, uz Čira Imobilea i Luisa Alberta, bio najbolji igrač u redovima Lacija na San Siru. Milinkovićeva asistencija, četvrta u sezoni, za izjednačujući gol Imobilea je proglašena za remek-delo i najlepši fudbalski potez 14. kola Serije A. Koliko Milinković znači za igru Lacija videlo se kad ga je Inzagi izveo sa terena i na njegovo mesto ubacio Akpu Akpra. Nebeskoplavi su dominirali na terenu sa srpskim reprezentativcem, čim je izašao sa terena Sergej Milan je preuzeo konce igre u svoje ruke. „Milinković opčinjavao“, „Neoporostiva greška izvođenje Milinkovića”, samo su neki od naslova u italijanskim medijima. Srpski as je dobio od gotovo svih izveštača sedmicu.

VLADIMIR GOLEMIĆ je u potpunosti opravdao poverenje trenera Strope i uspešno je zaustavio centarfore Parme: Inglezea u prvom i Kornelijusa u drugom poluvremenu. Golemić je igrao u ulozi centralnog defanzivca, kako bi se to reklo, „muški“, da ne kažemo grubo, ali u granicama korketnosti. Možda nije izgledao lepo i elegantno, ali je bio veoma efikasan i to je ono što od njega očekuju u Krotoneu. Za doprinos drugoj pobedi Krotonea, Golemić je ocenjen sa veoma dobrih 6,5.

MILOŠ VULIĆ je bio među zapaženijim igračima Krotonea u pobedi nad Parmom. Kako su to primetili komentatori italijanskih televizija i Tutosporta, kada Vulić ima loptu u posedu uvek se stiče utisak da bi moglo nešto da se dogodi. U svakom slučaju Miloš je u sve boljoj formi i u 2021. bi trebalo da se izbori za status startera. Vulićeva komparativna prednost, u odnosu na konkurenciju u veznom redu Krotonea, je odlična saradnja i razumevanje sa Recom i napačima kalabrijskog tima. Miloš je za partiju protiv Parme ocenjen sa 6,5, a Tutosport ga je nagradio sa sedmicom.

Ivan Ilić posle gola Interu (© Reuters)Ivan Ilić posle gola Interu (© Reuters)

IVAN ILIĆ je postao najmlađi fudbaler koji je u ovoj sezoni zatresao mrežu u Seriji A. Svoj prvi gol u italijanskom šampionatu srpski tinejdžer je positgao protiv Intera igrajući u ulozi centarfora. Ilić je ušao u igru u drugom poluvremenu umesto povređenog Salseda i pošto su svi napadači Verone povređeni, mladi Nišlija je dobio zadatak da predvodi napad Verone. Oism toga što nije napadač, Ilić je postigao gol „alla Inzaghi“ kako je to dobro zapazio Tutosport, a zatim je još jednom ozbiljno pripretio Handanoviću. Uprkos porazu Verone, Ivan je uglavnom ocenjen sa 6 ili 6,5 i od pojedinih listova je proglašen za najboljeg aktera u redovima tima iz Veneta.

DARKO LAZOVIĆ nije imao veče protiv Intera. Nije bio ni bleda senka od igrača koji je prošlog jula izluđivao Škrinjara i značajno doprineo iščezavanju šampionskih snova Nerazura. Darko je ušao u igru u drugom poluvremenu umesto Zakanjija i sem po izgubljenim loptama i pogrešnim pasovima nije se posebno istakao. Gazeta ga je čak definisala kao najlošijeg aktera meča. Čačanin je uglavnom ocenjen sa peticom, oni manje stroži su mu dali 5,5.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je solidno obavio zadatak protiv Torina. Posle početne nesigurnosti, defanzivac Napolija je neutralisao Verdija i generalno gledano, bio je najbolji u defanzivnoj liniji Azura zbog čega je i ocenjen sa prelaznom šesticom.

SAŠA LUKIĆ je svojom igrom podelio italijanske izveštače. Za Korijere delo sport je bio među najboljim igračima Torina dok su drugi ocenili njegov nastup kao zadovoljavajući. Činjenica je da je Saša na startu utakmice pogrešio nekoliko dodavanja, ali je, kako je vreme prolazilo, bivao sve bolji i sigurniji i poprilično dobro je odrađivao zadatke u obe faze igre. Po običaju, Lukić je forsirao igru jednostavnih poteza, bez davljenja lopte. Istina, nije imao posebno lucidne momente da lansira saigrače Granata, ali nije ni dovodio u nezgodnu poziciju svoje saigrače. Raspon ocena se kreće od šestica Gazete i Tutosporta do sedmice Korijerea.

IVAN RADOVANOVIĆ se odlično snašao u ulozi komandanta odbrane koju mu je poverio novi šef stručnog štaba Đenove Balardini. Ivan snosi odgovornost za gol Enzole na početkku meča, ali je posle toga dobio sve duele sa napadačem Specije i nije napravio više nijednu grešku. Nije isključeno da u sledećoj godini sve češće vidimo Radovanovića u novoj ulozi dominantnog defanzivca. Za predstavu protiv Specije, Ivan je ocenjen uglavnom sa 6,5.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Nikola MaksimovićVladimir GolemićMiloš VulićIvan IlićDarko LazovićIvan RadovanovićSaša LukićSergej Milinković SavićNikola MilenkovićDušan Vlahović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara